Domů     Příroda
Českobudějovičtí vědci chtějí zlepšit kvalitu vody
Dagmar Garciová 16.9.2019

Hydrobiologové z Biologického centra Akademie věd ČR vyplují v září a v říjnu se svými výzkumnými loděmi a čluny na vodní nádrž Jordán v Táboře. Při komplexním průzkumu budou zjišťovat, v jakém stavu je početnost a složení rybí obsádky v nádrži.

Zároveň provedou nápravná opatření, jejichž zásadním cílem je udržet, případně zlepšit kvalitu vody pro rekreační účely..

Ekologický stav a kvalitu vody Jordánu sledují jihočeští vědci už několik let. Z loňských průzkumů vyplynulo, že v nádrži je příliš mnoho ryb a v nevhodném složení. V současné době tvoří biomasa přibližně 300 kg ryb na hektar, početnost je asi 1500 ks na hektar.

Pokud by však rybí populace neměly zhoršovat kvalitu vody, je potřeba snížit množství ryb zhruba šestkrát, tedy na 50 kg na hektar. Odlov nežádoucí biomasy ryb plánoval tým hydrobiologů prvotně již na letošní jaro, kvůli počasí a následné rekreaci táborských obyvatel u vody byl však odlov po dohodě s táborskou radnicí přesunut na 3. zářijový týden.

Práce budou trvat od pondělí 16. 9. do pátku 20. 9. a budou velmi náročné; každý den se mají odvézt z nádrže přibližně 2 tuny ryb.

V režii vědeckého týmu nevypadá odlov ryb stejně jako rybářské podzimní výlovy, které veřejnost zná z mnoha chovných rybníků. Vědci si na Jordán přivezou speciální odlovné prostředky, které se používají zejména v mořském rybolovu, např. vlečné a zátahové sítě.

Vlečné sítě jsou elektrifikované, ale ryby nezabíjejí, pouze je na krátkou dobu omráčí. Vylovené ryby jsou majetkem rybářského svazu, který následně zajistí jejich přemístění a zarybní s nimi jiné revíry.

Odlovovat se budou ryby v dolní části nádrže a budou se odstraňovat ty druhy, které významně zhoršují kvalitu vody. To jsou převážně kaprovité ryby jako plotice, ouklej, cejn a cejnek, ale také menší velikostní kategorie okouna.

Bohužel právě tyto druhy v Jordánu převažují. Tři nejvýznamnější druhy: plotice, ouklej a okoun dosud tvoří více než 90 procent početnosti a víc než 70 procent biomasy ryb v nádrži.

Komplexní průzkum rybí obsádky, který má upřesnit efektivitu provedeného odlovu, potom vědci provedou v týdnu od 30. září do 4. října. Veškeré práce hydrobiologů se uskutečňují v rámci projektu „Redukce biomasy nežádoucích druhů ryb za účelem snížení negativních projevů eutrofizace na nádrži Jordán, identifikační číslo R200961901“, který je podpořen v programu Regionální spolupráce krajů a ústavů Akademie věd ČR v roce 2019. Tři čtvrtiny nákladů jsou hrazeny z prostředků Akademie věd ČR, jednu čtvrtinu nákladů hradí město Tábor.

Českobudějovičtí hydrobiologové mají v oblasti sladkovodních nádrží dlouhodobé know-how. Výzkumu nádrží a přehrad se věnují už bezmála půl století, právě díky nim je například vodní nádrž Římov, která zásobuje pitnou vodou Českobudějovicko, nejlépe prozkoumanou nádrží v republice.

Stav vody v Jordánu pravidelně sledují a posledních pět let také pracují v komisi města Tábor, která se zabývá kvalitou vody v Jordánu.

Související články
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
Šimpanzi bonobo mají pověst mírumilovného druhu, který se snaží konfliktům co nejvíce vyhýbat, a když už k nim dojde, řeší je sexem. Závěry nové studie však ukazují, že bonobové moc dobře vědí, co to je agresivita, a že se v tomto ohledu mnohdy chovají hůře než jejich bratranci šimpanzi učenliví. Na počátku 20. století si […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Nejlepší přítel člověka? Pes, chtělo by se říct. Ale existují živočichové, které mají náš druh ještě raději než čtyřnozí chlupáči. Takovým je třeba veš… Na naší evoluční cestě od prvních primátů podobným opicím přes australopitheky až po moderní lidi s s vysoce vyspělým mozkem nám dělal společnost mimořádně věrný společník: Pediculus humanus, jinak známý jako […]
Většina lidí je zvyklá žít v nízkých nadmořských výškách, kde je dostatek kyslíku, naopak při pobytu ve vysokých horách pak může mít potíže s dýcháním. Čelí tak zvané výškové nemoci, která se projevuje nevolností, zmateností a otoky plic a mozku. Existují ovšem dvě populace, které jsou zvyklé a plně adaptované na život ve výškách nad […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz