Domů     Medicína
Nositelé Nobelovy ceny: Manželé z pražského centra
Martin Janda 15.8.2019

Mluví-li se o českých držitelích Nobelovy ceny, zpravidla padnou jména Jaroslavů Heyrovského a Seiferta. České země však světu daly více laureátů tohoto ocenění, i když ne všichni měli jako svůj rodný jazyk češtinu..

15. srpna 1896 se v pražské Petrské ulici narodila holčička, kterou rodiče pojmenovali Gerty Theresa. V prosinci téhož roku jen o dva kilometry dál v Salmovské ulici přišel na svět chlapeček Carl Ferdinand.

Oba pocházeli z rodin, které k vědě měly velmi blízko, otec Gerty byl chemik, otec Carla pro změnu lékař a zoolog. A osud měl s oběma dětmi velké plány…

Carl Cori záhy Prahu opustil, protože jeho tatínek získal místo ředitele Zoologické zahrady v Terstu. V současnosti italské město bylo v té době nejdůležitějším rakousko-uherským přístavem.

Carl se však v osmnácti letech do Prahy vrátil, aby zde mohl studovat medicínu. Po roční anabázi ve válečných zákopech oblečený do šedé rakouské uniformy ve studiu pokračoval, a to již v éře samostatného Československa.

Právě na fakultě se Carl potkal s dívkou jménem Gerty. Oba mladí lidé se sblížili, a to nejen v osobní rovině, ale i v té pracovní. V roce 1920 odpromovali a přemýšleli, co dál. Místy maloměšťácká pražská společnost se jen obtížně srovnávala s tím, že se žena věnuje vědě, ba navíc ke všemu má ještě židovský původ.

A tak Carl a Gerty zamířili společně do Vídně, kde se tajně proti vůli svých rodičů i vzali.

Zde se však zdrželi jen krátce, i když původně zde hodlali zůstat natrvalo. Gerty v Rakousku pracovala jako dětská lékařka, Carl byl asistentem na univerzitě ve Vídni a Grazu (Štýrském Hradci). V roce 1922 však opět zvedli kotvy a vydali se na cestu. Evropě dali sbohem a zamířili do Spojených států.

Carlovi zde totiž bylo nabídnuto místo ve Státním ústavu pro výzkum zhoubných onemocnění v Buffalu. Zatímco Rakousko patřilo v té době mezi poražené státy z první světové války a ekonomická krize jej doslova drtila, USA zažívaly ve dvacátých letech jedno ze svých zlatých období. A šikovní vědci měli v Americe dveře otevřené.

Do buffalského ústavu nastoupil nejen Carl, ale i Gerty. Už rok po příjezdu zde vydala svou první publikaci, ve které se věnovala působení hormonů štítné žlázy. Právě na fungování hormonů se oba manželé zaměřili především, a to i poté, co se přestěhovali do St.

Louis. Podařilo se jim popsat význam hormonů hypofýzy při metabolismu cukrů. Jeden z biochemických cyklů (tzv. katalytická konverze glykogenu) byl pojmenován jako „Cyklus Coriových“.

V roce 1947 byli oba za svou vědeckou práci odměněni Nobelovou cenou za fyziologii a lékařství. Spolu s nimi cenu obdržel ještě fyziolog Bernardo Houssay.

Gerty se stala teprve třetí ženou, které se této pocty dostalo v oblasti přírodních věd. Zemřela v roce 1957. Z jejího manželství s Carlem vzešel syn Tom, který – jak jinak – rovněž studoval biochemii.

Carl se v roce 1960 oženil znovu a dlouhá léta vyučoval biochemii na Harvardově univerzitě. Zemřel v roce 1984.

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz