Domů     .Top
OLED televize

komerční sdělení

Není tomu až tak dávno, kdy jsme si pod pojmem televize mohli představit pouze nevzhlednou šedou krabici. Technologický vývoj se ale nedá zastavit a tak se postupem času objevily moderní LED televize.

Ty jsou dnes považovány za klasiku, která méně náročným divákům postačí..

LED technologii nakonec překonaly televize OLED, které se mohou pochlubit širokým barevným spektrem, realistickým podáním černé a skutečně širokými pozorovacími úhly.

Ačkoliv by se podle téměř shodného názvu mohlo zdát, že jsou si technologie podobné, opak je pravdou.

Zatímco LED televize jsou celé podsvícené bílou a pixely procházející světlo pouze zakrývají jinou barvou, u OLED televizí každý jeden světelný bod svítí zcela samostatně, což umožňuje vyniknout i těm nejmenším detailům.

Název technologie je zkratkou anglického pojmenování Organic Light-Emitting Diode. Obraz displeje je tvořen několika miliony organických elektroluminiscenčních bodů a každý jeden z nich produkuje své vlastní světlo.

Běžná televize nabízí zhruba sedmnáct milionů barev, OLED televize jich dokáže zobrazit celou miliardu. Pokud jste někdy OLED televizi sledovali na vlastní oči, určitě bude souhlasit, že rozdíl je poznat opravdu na první pohled.

Velmi důležitým faktorem jsou i pozorovací úhly. Jelikož každý světelný bod září nezávisle na ostatních, lze se na televizi dívat z jakéhokoliv úhlu, a to beze změny kvality obrazu nebo barevné gradace.

Kromě věrných barev nabízí televize s touto technologií i tenkou obrazovku, která nebude ve vašem obývacím pokoji či jiné místnosti působit rušivým dojmem. Oproti konkurenčním QLED technologiím společnosti Samsung mají OLED lepší zobrazení černé a kontrasty mezi barvami.

Smart televize LG OLED55E7N (2017)

OLED televize zcela určitě nadchnou i fanoušky sportovních utkání, milovníky akčních filmů nebo nadšené hráče videoher, protože se vyznačují velmi vysokou zobrazovací rychlostí – jsou zhruba tisíckrát rychlejší než LCD televizory.

Jedinou nevýhodou televizí s OLED technologií je vyšší cena, protože samotná výroba OLED displejů je velmi nákladná. Tuto investici ale vykompenzuje například nižší spotřeba energie ve srovnání s LCD nebo plazmovými televizory.

Dobrou zprávou je také velmi dlouhá životnost. OLED televize vám vydrží nejméně dvacet let i v případě, že byste se na ni dívali každý den po dobu čtyř hodin.

Při vstupu technologie OLED na trh bylo zcela běžné, že takové televizory stály i několik set tisíc korun. V posledních letech se však staly mnohem dostupnějšími a můžete je zakoupit i za několik desítek tisíc korun.

Pokud tedy uvažujete o pořízení nové televize, vsaďte na technologii OLED, protože na takovou televizi se budete rádi dívat i tehdy, když bude zrovna vypnutá.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz