Domů     .Top
Až se jednou Slunce promění v krystal…
Martin Janda 30.7.2019

Pokud v době, o které bude řeč, ještě budou existovat nějací lidé, rozhodně už nebudou moci obývat planetu Zemi. Jednoho dne dosud poklidné Slunce spotřebuje vodík ve svém nitru a poté začne spalovat hélium a další těžší prvky.

Promění se v rudého obra, čímž některé ze svých planetárních dětí vymaže z vesmírné mapy. Zároveň se uvnitř hvězdy nastartují procesy, které výrazně změní její tvář..

Evropská družice GAIA pracuje ve vesmíru již od roku 2013. Jejím hlavním posláním je sestavit třírozměrnou mapu nejbližšího okolí. Měla by zpřesnit polohu přibližně miliardy hvězd , což je zhruba 1 % hvězd v naší galaxii, u 150 milionů nejjasnějších z nich pak také jejich radiální rychlost.

Údaje mají být podstatně přesnější a také rozsáhlejší, než tomu bylo u předchozí sondy Hipparcos.

GAIA však zkoumá i další věci. Na základě jejího pozorování dospěli vědci z britské univerzity ve Warwicku k závěru, že bílí trpaslíci postupem času krystalizují. Do výzkumu bylo zahrnuto 15 000 bílých trpaslíků a ukázalo se, že se v jejich vnitřku během putování vesmírem vytváří vrstva pevného kyslíku a uhlíku.

Tím pádem chladnou pomaleji. To mimo jiné znamená, že tato tělesa jsou starší, než si badatelé postupně mysleli.

Bílí trpaslíci vznikají jako jedno ze stadií běžných hvězd. V okamžiku, který ovšem trvá tisíce let, kdy se hvězda velikosti Slunce promění v rudého obra, se celý objekt výrazně nafoukne a zvětší svůj objem.

Vnější vrstvy jsou poté odhozeny do prostoru, a vznikne tak planetární mlhovina. Zůstane jen jádro bez vlastní energie.

V tu chvíli astronomové hovoří o bílém trpaslíkovi. V daleké budoucnosti pak zbytek energie vyzáří a stane se černým trpaslíkem, v podstatě jen kusem beztvaré hmoty. Vesmír je však zatím natolik mladý, že černí trpaslíci jsou zatím jen hypotetické objekty.

Tým z Warwicku je přesvědčen, že krystalizace postupně čeká všechny bílé trpaslíky. Dokládají to naměřená data nejen o zářivosti, ale také o barvě těchto těles. Jak se posléze dalo předpokládat, těžší trpaslíci krystalizují brzy, těm méně hmotným celý proces trvá o něco déle.

Uvnitř bílého trpaslíka během krystalizace dochází k tomu, že tekuté látky se vlivem nepředstavitelných tlaků uspořádají do pevné mřížky. Tyto tlaky osvobodí elektrony ze zajetí atomů, díky tomu se následně vytvoří elektronový kvantový plyn a prazvláštní kapalina z atomových jader. Jakmile teplota klesne pod deset milionů stupňů, začnou se vytvářet krystaly.

Jak vysvětlil Pier-Emmanuel Tremblay z warwického týmu nejdříve zkrystalizuje kyslík a následně poté jej zahalí uhlík. A tak se někdy ve velmi vzdálené budoucnosti začne proměňovat v krystal i naše Slunce.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz