Domů     .Top
Jak daleko je od workoholismu k alkoholismu?
Martin Janda 26.7.2019

Když se o někom řekne, že je workoholik, obvykle se tím v nadsázce vyjadřuje jeho pracovitost. Jenže závislost na práci, neboli workoholismus, je do značné míry nebezpečnou záležitostí. A se skutečnou pracovitostí toho příliš společného nemá..

Lidé, kteří propadli závislosti na práci, nebývají dobrými pracovníky. Svému okolí obvykle vnucují představu, že pracovat šestnáct hodin denně je normální a vyžadují od ostatních to samé. Tím pak v pracovním kolektivu vznikají třenice a problémy.

Zatím se doma workholikovi rozpadá vztah, z jeho života se vytrácejí přátelé… Vědci objevili i další nebezpečí, které mu hrozí.

Ukazuje se totiž, že příliš velké množství práce otevírá vrátka k alkoholismu. Naznačuje to souhrnná analýza, kterou provedl mezinárodní tým vědců. Ten si vybral celkem šedesát vědeckých studií, které se zabývaly problematikou alkoholismu. Dohromady tak badatelé získali vzorek 300 000 lidí ze čtrnácti zemí.

Po pečlivém zkoumání dospěli k závěru, že kdo pracuje více než 48 hodin týdně, na toho se démon alkoholu šklebí z minimální vzdálenosti. Kdo se věnuje práci takovým způsobem, riziko vzniku závislosti na alkoholu je u něj o 11 % vyšší než u toho, kdo pracuje kolem čtyřiceti hodin týdně. Čím vyšší pracovní zatížení, tím se riziko alkoholismu zvyšovalo.

Ženy, které příliš pracovaly, si průměrně dopřály 14 alkoholických nápojů za týden, muži dokonce 21. Přitom bylo jedno, z jaké země pocházejí, či jakému konkrétnímu zaměstnání se věnují.

„Již před nějakou dobou se objevily náznaky, že příliš velké množství práce souvisí s nezdravým životním stylem,“ připomíná finská výzkumnice Marianna Virtanenová, která se na metastudii podílela. „Ukazuje se, že je tomu skutečně tak a sklony k nadměrnému pití alkoholu jsou v tomto ohledu na prvním místě.“ Podle ní si tak lidé kompenzují stresy, deprese a také nespavost.

Závislost na práci postihuje častěji muže než ženy, většinou jde o lidi s vyšším vzděláním a ve vyšších funkcích. Pokud však někdo pracuje i déle než dvanáct hodin denně, ještě automaticky neznamená, že je workoholik.

Může to být i člověk, jenž si jen neumí dobře zorganizovat práci, nebo někdo, kdo se teprve zapracovává v novém zaměstnání.

Workoholik se pozná spíše podle toho, že vyvolává problémy, které poté s velkou chutí řeší. Výsledkem workoholismu jsou nejen zdravotní komplikace týkající se zejména srdce, ale i nezměrné problémy psychické.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz