Domů     .Top
Jak tisknout ekonomicky a ekologicky?

komerční sdělení

Běžný provoz v kanceláři nebo doma jsme si jen stěží schopni představit bez možnosti tisku. Přesto, že v současné době se velké množství firem snaží počet vytištěných dokumentů redukovat, stejně náklady na tisk představují značnou část jejich rozpočtu.

Ruku v ruce s ekonomickou zátěží jde ale i ta ekologická. Ať už se jedná o stohy potištěných papírů, těžko recyklovatelné prázdné tonery a cartridge nebo vysokou spotřebu elektrické energie, negativní vliv tisku na životní prostředí se stal diskutovaným tématem.

V následujícím článku Vám představíme několik jednoduchých tipů, jak můžete šetřit životní prostředí i svou peněženku.

Kde se ekonomie potkává s ekologií

Základem je výběr vhodné tiskárny. Pokud tisknete ve větším množství, určitě se Vám vyplatí tiskárna laserová, která je schopna dosáhnout nižší ceny za vytištěnou stranu. Inkoustové tiskárny sice pořídíte levněji, nicméně jejich provoz je obecně dražší.

Výrobci tiskáren v dnešní době akcentují nejen finanční úsporu, ale také efektivitu a šetrnost k životnímu prostředí. Některé modely tiskáren spotřebovávají v pohotovostním režimu méně energie tím, že se jsou schopny se v době nečinnosti hibernovat.

Před koupí tiskárny si také ověřte, kolik stojí originální tonery do tiskáren a zda na trhu najdete levnější kompatibilní tonery, abyste předešli nepříjemnému překvapení, které bývá spojeno s prvním nákupem spotřebního materiálu.

Kvalitní kompatibilní tonery od spolehlivých prověřených výrobců poskytují srovnatelnou kvalitu a počet vytištěných stránek jako originální tonery, ale za výhodnější ceny.

Před samotným tiskem dobře zvažte, zda dokument skutečně potřebujete v papírové podobě, případně v jaké kvalitě ho potřebujete. Musíte mít stutečtě všechny dokumenty barevně nebo si vystačíte s černobílým tiskem?

Jinou kvalitu budou vyžadovat důležité smlouvy a jinou například studijní podklady. Většina tiskáren také umožňuje tisk v ekologickém programu, který spotřebovává méně toneru. Pro ještě větší úsporu můžete využívat funkci oboustranného tisku, případně vytisknout více stránek na jeden list A4. Šetřit přírodu můžete také používáním recyklovaného nebo bezchlórového papíru.

Problematický spotřební materiál

Nemalou zátěž pro životní prostředí představují prázdné náplně do tiskáren.Měli byste zohledňovat nejen jejich výtěžnost, ale také množství vzniklého odpadu.

Kromě životnosti výměnných součástek (tonerů, zobrazovacích válců, cartridgí, tiskových hlav apod.) je také důležitým kritériem jejich recyklovatelnost, případě obsah toxických látek. Tuto informaci si nejlépe ověříte od výrobce tiskárny.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz