Domů     .Top
Robot basketbalista od Toyoty se zapsal do Guinnessovy knihy rekordů
Martin Macourek 8.7.2019

Byli to samotní zástupci Guinnessovy knihy rekordů, kdo oslovil robota CUE3, respektive jeho vývojáře z Toyoty, aby si zkusil zaházet na koš a získat rekordní počet bodů. Jaká bylo robotova cesta z laboratoře až do Knihy rekordů?.

Nápad vytvořit robota, co zvládne házet na koš jako profík z NBA, nebyl žádnou promyšlenou strategií, kterou by svým vývojářům zadalo vedení Toyoty. Protože jsou tihle mistři tolik nadšení do své práce, rozhodli se jednoho dne zůstat v laboratoři o něco déle a zkusit realizovat tenhle pokus jen tak pro radost.

Měřil 190 cm, vážil 75 kg a dostal tehdy označení CUE. Už tehdy, v březnu roku 2018, se o robota zajímali z Guinessovy knihy. Měl se podle nich pokusit splnit rekord nazvaný Nejvyšší počet nepřetržitých volných hodů na basketbalový koš humanoidním robotem.

Jenže robotovi tehdy po každém hodu trvalo asi tři minuty, než byl připraven k hodu dalšímu. Nedalo se to tedy považovat za nepřetržité házení, a tak musel tým nabídku odmítnout.

Druhá šance

Tým vývojářů tedy začal na druhé, vylepšené generaci robota CUE. Představili ji v listopadu 2018 během speciální přehlídky v poločase zápasu mezi týmy Alvark Tokyo a Kyoto Hannaryz, kde robot úspěšně hodil tříbodový koš. CUE2 byl vyšší a lehčí, měřil 204 cm, vážil 56 kg.

Robot s označením CUE3 se oficiálně představil veřejnosti o pět měsíců později, 10. dubna 2019 během zápasu mezi týmy Alvark Tokyo a Sunrockers Šibuja. Zůstala mu výška, ovšem znovu se zvýšila váha – na 76 kg.

A byl už schopný házet tříbodové koše z různě nastavených vzdáleností. Během nácviku před zápasem se však objevil problém – robot najednou nedokázal zopakovat ani jeden ze svých pověstných dlouhých hodů ze středové čáry, cca 12 metrů od koše.

Zřejmě si ale své umění schovával až před publikum. Hned při prvním pokusu míč opsal nádherný oblouk a čistě prošel košem. Sál šílel nadšením. Záznam tohoto hodu se pak z oficiálního twitterového účtu basketbalové ligy rychle šířil po celém internetu a už druhý den se robotovi dostalo pozornosti i v USA, kolébce basketbalu.

Koloval na sociálních sítích i na sportovních kanálech amerických televizních společností.

Je tedy logické, že v květnu 2019, pouhý měsíc po oficiálním představení robota CUE3, vývojáři znovu dostali nabídku od zástupců Guinnessovy knihy rekordů. Tentokrát okamžitě zahájili přípravy na pokus o rekord.

Jen jediný pokus

Proběhly dvě zásadní změny. Za prvé bylo nutné zajistit, aby robot házel na koš nepřetržitě. Dříve CUE3 po odhození míče dokončil akci svěšením paže dolů; tým proto provedl takové vylepšení, aby se robot hned začal připravovat na další hod.

Za druhé musel tým analyzovat dopady soustavného házení na mechanické komponenty a elektromotory CUE3. Dal si proto za úkol absolvovat s robotem 200 volných hodů na koš.

Když nastal samotný den D, tedy pokus o světový rekord, oficiální rozhodčí vysvětlil týmu pravidla. Má-li být rekord zapsán do Guinnessovy knihy rekordů a podobný pokus zatím nikdy neproběhl, zástupci stanovují konkrétní minimální cíl ke splnění.

Tentokrát bylo cílem pět hodů za sebou. Vývojový tým se původně domníval, že bude mít k dispozici tři pokusy o rekord, přičemž nejlepší z nich bude zaznamenán jako oficiální rekord. Jenže nakonec žádný další pokus v pravidlech nebyl.

Pokud by tedy CUE3 úspěšně hodil například pětkrát a minul při šestém hodu, rekordem bude pět hodů – ačkoli by takový rekord bylo poměrně snadné překonat.

Po zahájení pokusu už tým nesměl na robotovi provádět žádné změny, ani kontrolovat jeho střelecký postoj bez míče v rukou. Přísná kontrola se týkala i nahuštění míče, délky hodů a výšky koše (ukázalo se, že koš byl nakloněn o dva milimetry, zřejmě kvůli smečování hráčů Alvarku).

 1000 úspěšných hodů a pořád to nekončí

Před zahájením provedl tým poslední test a pokus o rekord byl za velkého napětí zahájen.  Úvodních pět hodů proběhlo úspěšně. K zápisu do Guinnessovy knihy rekordů to stačilo, ale nikdo si rozhodně neoddychl.

Následovalo 30 úspěšných hodů, brzy to bylo 100 a CUE3 poklidně dál sázel koš za košem. Když překonal hranici 200 hodů, které úspěšně absolvoval při nácviku, tým vstupoval do neznámých vod. Nikdo netušil, co nastane, zda stroj nápor vydrží.

500 hodů, 800 hodů a v hale bylo stále napjaté ticho, bylo slyšet jen zvuk míče zasahujícího koš.

Tři hodiny a 18 minut po zahájení pokusu překonal CUE3 hranici 1000 hodů a pokus stále pokračoval. Mohlo by se zdát, že házení míče pokaždé do stejného místa je vlastně jednoduché. Ale pro každého, kdo sledoval vývoj robota CUE od první generace, to byl neuvěřitelný výkon.

Vždyť před pouhým půlrokem vyžadoval CUE před každým hodem minutovou přípravu. A přestože nastavení nebylo naprosto dokonalé, často se stávalo, že CUE neskóroval ani jednou během 30 hodů. Avšak nyní CUE3 házel s bezchybnou přesností každých 12 sekund.

Cíl? 2020 kvůli olympiádě

K tomu, aby humanoidní robot úspěšně házel basketbalovým míčem, je třeba překonat řadu technologických problémů. Trajektorie míče se kupříkladu mění v závislosti na tom, jak míč vložíte robotovi do rukou a jak jeho ruku opouští;

síla při každém hodu znamená drobné změny v postavení robota; a dokonce při pokusu o identický hod se může změnit napájecí proud a výkon.

Tým se každému z těchto faktorů postavil čelem a provedl technologická a mechanická vylepšení, díky nimž robot zvládl více než 1000 hodů za sebou.

Robot, který byl původně vyvíjen zcela od nuly několika nadšenci, prakticky bez povšimnutí, udělal neuvěřitelný pokrok. Částečně i z časových důvodů si tým stanovil cíl 2020 úspěšných hodů, aby symbolicky podpořil Olympijské a paralympijské hry Tokio 2020.

Náročné i pro rozhodčího

Oficiální rozhodčí Guinnessovy knihy rekordů je vázán povinností sledovat pokus o dosažení rekordu až do úplného konce a nesmí za něj zaskočit jiný činovník, dokonce si ani nesmí odskočit na toaletu nebo cokoli jíst – podmínky jsou velmi obtížné.

Tento pokus o překonání rekordu proto přestavoval náročný úkol nejen pro tým vývojářů CUE3, ale i oficiálního rozhodčího.

Po nepřetržitém házení košů po více než šest hodin v kuse zaznamenal CUE3 svůj dvoutisící hod a zbývalo už jen několik posledních. Po šesti hodinách a třiceti pěti minutách od zahájení pokusu o rekord konečně nastal okamžik, na který celý tým čekal.

Podařilo se dosáhnout toužebně očekávaného počtu hodů pro zápis do Guinnessovy knihy rekordů: Nejvyšší počet nepřetržitých volných hodů na basketbalový koš humanoidním robotem – 2020.

Tým vývojářů společně se zástupci Guinessovy knihy rekordů nyní společně doufají, že tento mimořádný projekt přitáhne pozornost lidí k basketbalu i robotice. Dalším plánem robota CUE je zúčastnit se Utkání hvězd basketbalové ligy v lednu 2020. Dá se předpokládat, že se do té doby světu představí další generace, tedy CUE4.

Toyota a Guinnessovy knihy rekordů

Sir Hugh Beaver, někdejší výkonný ředitel pivovaru Guinness, si v roce 1951 užíval lovu v Irsku, když mu kdosi položil otázku: „Jaký je vlastně v Evropě nejrychlejší lovný pták?“ Právě tato otázka stála u zrodu knihy, která obsahovala informace o nejrůznějších světových rekordech.

Každoročně vzniká nové vydání Guinnessovy knihy rekordů, která se prodává ve více než stovce zemí celého světa. Co se Toyoty týče, model Toyota Corolla se v roce 2005 zapsal do uvedené knihy jako první osobní vůz na světě, jehož prodeje překročily 30 milionů kusů.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz