Domů     .Top
Czech Nature Photo představí nejlepší fotografie
Pavel Polcar 29.6.2019

Již od 2. července mohou návštěvníci Národního zemědělského muzea v Praze na Letné zhlédnout výstavu nejlepších snímků divoké přírody od českých a slovenských fotografů. Fotografie vybrala mezinárodní porota z více než dvou tisíc snímků přihlášených do soutěže.

K vidění budou jak vítězné, tak i nominované snímky ze všech kategorií a další vybrané fotografie..

Třetí ročník soutěže je rozdělen do osmi kategorií a nově bylo také možné zaslat ucelené série snímků. Byl také vypsán grant pro dlouhodobé fotografické projekty monitorující českou přírodu. Z předchozího ročníku zůstaly stejné hlavní kategorie Savci, Ptáci, Plazi, obojživelníci a podvodní život, Bezobratlí, Zvířata v lidské péči i speciální kategorie Český les a Příroda v Praze.

Soutěžilo se i o cenu za nejlepší fotografii české přírody. Nyní mají návštěvníci možnost vidět nejen vítězné, ale i nominované snímky v jednotlivých kategoriích a další vybrané fotografie z kolekce Czech Nature Photo.

„Příroda a péče o ni je nedílnou součástí zemědělství. Ať už jde o domácí či divoká zvířata nebo třeba také o krajinu. I proto si myslíme, že tato výstava má v našem muzeu své místo a návštěvníci si díky ní mohou uvědomit řadu nečekaných souvislostí,“ říká generální ředitel Národního zemědělského muzea Milan Jan Půček.

Vítězem zvláštní ceny Národního zemědělského muzea se stal Vladimír Čech ml. se snímkem „Bystrouška“, který zachytil lišku ve volné přírodě na fotopast a uspěl také v kategorii Zvířata v lidské péči se snímkem „Kala“.

Odborná mezinárodní porota soutěže Czech Nature Photo zasedala 1. března pod vedením fotografa Michala Krauseho. Dalšími členy mezinárodní poroty byli americká fotografka Ami Vitale, vítězka soutěže World Press Photo 2018 v kategorii Příroda, Přemysl Rabas, ředitel safari parku ve Dvoře Králové, Robin Böhnisch, ředitel správy KRNAP, a další.

„Již třetím rokem představujeme veřejnosti krásy přírody zachycené fotografkami a fotografy z Česka i Slovenska. Na první pohled snímky vypadají nádherně, ale smutným faktem je, že příroda nám mizí před očima.

I proto jsme rádi, že výstava Czech Nature Photo putuje a díky Národnímu zemědělskému muzeu se dostává do povědomí mnoha návštěvníků,” uvedla ředitelka soutěže Czech Nature Photo Veronika Souralová.

Výstava všech oceněných a dalších vybraných fotografií Czech Nature Photo 2019 bude v Národním zemědělském muzeu otevřena do konce roku.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz