Domů     .Top
Byl vyhlášen 13. ročník projektu L´Oréal UNESCO Pro ženy ve vědě
Dagmar Garciová 24.6.2019

Projekt společnosti L’Oréal a Světové organizace UNESCO podporuje mladé talentované badatelky po celém světě již 20 let. Letos byly v České republice oceněny tři nadané vědkyně, které na podporu své kariéry získaly dohromady 600 000 Kč..

Projekt L’Oréal – UNESCO Pro ženy ve vědě byl v tomto ročníku určen vědkyním do 40 let. Hlavní podmínkou účasti bylo dosažení doktorského titulu a dlouhodobá vědecká činnost v České republice. Oproti předchozím ročníkům se soutěžilo pouze v jedné věkové kategorii, zato byly oceněny hned 3 účastnice. A jaká jsou jejich jména?

První vítězkou se stala RNDr. Hedvika Kadlecová, Ph.D. z laserového centra ELI Beamlines v Dolních Břežanech, které spravuje Fyzikální ústav věd ČR. „Srážíme proti sobě dva laserové svazky a analyzujeme vycházející záření pomocí metod kvantové elektrodynamiky a nelineární vlnové teorie pro potřeby reálného experimentu,“ sdělila Kadlecová.

Domnívá se, že lze díky zkoumání částicových procesů ve vakuu otevřít okno do nové fyziky a dosáhnout většího pochopení vakua jako důležitého média.

Další oceněnou vědkyní byla pplk. doc. PharmDr. Jana Žďárová Karasová, Ph.D. zabývající se vojenskou toxikologií, jež působí na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové.

Projekt této vědkyně se zaměřuje na hodnocení možné toxicity nosičového systému, který by mohl být využit ke zlepšení průniku léčiv do centrálního nervového systému „Některá léčiva nesou ve své struktuře části, které znesnadňují jejich prostup do centrálního nervového systému.

Cuccurbit(7)urily takovéto molekuly úspěšně vážou, čímž mohou zlepšit jejich prostup do mozku, a tak i výslednou léčebnou účinnost. Tyto nosičové systémy však mohou ovlivnit biologický systém a působit toxicky, zejména pokud by byly podávány dlouhodobě,“ vysvětluje Žďárová Karasová svůj výzkum.

Do třetice byla vybrána Ing. Silvie Rimpelová, Ph.D. z Ústavu biochemie a mikrobiologie na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Rimpelová ve svém projektu zkoumá vývoj a studium konjugátů, které jsou založeny na přírodních látkách trilobolidů a digitoxinů, jež jsou následné konjugovány s malými organickými fluorofory. Ty umožňují zobrazování nádorových buněk a následně i jejich eliminaci.

Pro připomenutí, laureátkami předchozího ročníku byly PharmDr. Jitka Palich Fučíková, Ph.D. a Doc. RNDr. Monika Dolejská, Ph.D., jež zvítězily s projekty zkoumající nádorová onemocnění a antibiotickou resistenci.

L´Oréal-UNESCO Pro ženy ve vědě byl založen v Paříži v roce 1998 za účelem podpory žen – vědkyň. Program si klade za cíl oceňovat úspěchy již etablovaných vědkyň a vliv jejich odborné činnosti na současnou společnost, stejně jako poskytovat podporu mladým vědkyním na samém počátku kariéry.

Od svého vzniku se program postupně rozšířil do mnoha světových zemí a vyznamenal více než 3 200 žen ze 117 zemí.

V roce 2009 získaly dvě laureátky L’Oréal-UNESCO Pro ženy ve vědě z roku 2008 Nobelovu cenu ve své oblasti odborných znalostí: Elisabeth Blackburn v oboru medicína a fyziologie a Ada Yonath v oboru chemie.

V České republice byl projekt uveden v roce 2006 ve spolupráci s Akademií věd České republiky a českou komisí pro UNESCO. Každoročně oceňuje nadějné vědkyně vybrané odbornou porotou složenou z členů Akademie věd České republiky.

Od zahájení projektu v České republice bylo oceněno již 32 talentovaných žen vědkyň, které si mezi sebou rozdělily částku ve výši více než 7 milionů korun.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz