Domů     .Top
Výstava, která jde Až na KOST!
Dagmar Garciová 31.5.2019

Unikátní výstava s názvem Až na KOST! odstartuje v Technickém muzeu v Brně 4. června a potrvá až do 29. září. Autory expozice jsou vědci spolupracující na programu QUALITAS – kvalitní život ve zdraví i nemoci, který je součástí programu Akademie věd Strategie AV21 – a odborníci z Biomedicínského centra Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni..

„Výstava o kostech jako o jednom z nejdůležitějších stavebních prvků lidského těla chce seznámit širokou veřejnost srozumitelnou formou se stavbou a funkcí kostí a se způsoby jejich náhrady při jejich poškození,“ vysvětlil spoluautor výstavy Tomáš Suchý, vedoucí Oddělení kompozitních a uhlíkových materiálů Ústavu struktury a mechaniky hornin Akademie věd ČR.

„Expozic je rozdělena do tří částí. V první části představujeme stavbu, složení a funkce kosti na 14 metrů dlouhé ploše, která využívá stejně dlouhý dvourozměrný kostní model či reálné lidské kosti. Souvislosti mezi strukturou a funkcí kosti jsou vysvětleny pomocí histologických řezů, trojrozměrných modelů nebo originálních kreseb.

Pochopení stavby a funkce kostí je podstatné pro vývoj a správné fungování kostních náhrad,“ řekla spoluautorka výstavy Lucie Vištejnová z Biomedicínského centra Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni.

Ve druhé části expozice se návštěvníci seznámí s různými onemocněními a poraněními kostí, např. se zlomeninami, různými úrazy i opotřebováním, uvidí exponáty kostí jak z antropologických, tak ze současných sbírek.

„Vybrané typy léčby jsou demonstrovány s využitím kostních modelů nebo celých kostlivců. Součástí jsou i prototypy kostních náhrad ukazující současné pokroky v náhradách kostí včetně 3D tisku kostní tkáně na míru pacientovi,“ doplnil Suchý.

V poslední části výstavy jsou představeny různé způsoby a materiály, kterými se poškozené kosti nahrazovaly a nahrazují, a to od počátku 20. století až po dnešní nejmodernější implantáty.

Výstava Až na KOST! je částečně inspirovaná úspěšnou výstavu v Národním technickém muzeu v Praze, která se pod názvem Člověk v náhradách aneb technika slouží medicíně uskutečnila od května 2017 do května 2018, a jejímiž spoluautory byli i Tomáš Suchý a Lucie Vištejnová.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz