Domů     .Top
Jak to bylo s příšerou ze skotských blat?
Martin Janda 20.5.2019

Asi nejslavnější mytický živočich má podobu dvacetimetrového plesiosaura a v občanském průkaze má zapsanou skotskou národnost. Řeč se samozřejmě o slavné Lochnesce, legendární příšeře, která straší obyvatele okolí města Inverness..

Krajina skotské vysočiny má své drsné kouzlo. Bažiny, nad kterými se převaluje mlha, všudypřítomný vlhký chlad, opar nad okolními jezery. To je téměř ideální prostředí pro nějakou tu obludu nebo příšeru.

Sláva tajemného ještěra z jezera Loch Ness však dalece přesahuje nejen místní blata, ale i celé Skotsko.

Začátek příběhu lochneské příšery je spojen se jménem kazatele a misionáře svatého Kolumba, který v 6. století šířil na Britských ostrovech křesťanství. Legenda praví, že zachránil život muže, který byl u řeky Ness vytékající z jezera napaden jakousi příšerou.

Během staletí se vyprávění o setkání s velkým ještěrem žijícím v jezeře občas opakovala, ale ne s přílišnou intenzitou.

Až koncem 19. století se vlna zájmu o Lochnesku opět rozvířila.

Ti, kdo na existenci příšery věřili, dostali v roce 1934 do ruky trumf. Tehdy fotograf a civilním povoláním lékař R. K. Wilson uveřejnil fotografii, na níž byla patrná malá hlava na dlouhém krku vykukující z jezera.

Snímek vyvolal senzaci po celém světě a biologové začali dumat nad tím, kam v taxonomii takového tvora zařadit.

K jezeru začaly proudit davy nadšenců toužících bájného tvora spatřit. Mnozí se chlubili fotografiemi, na kterých měla být Lochneska znovu zachycena, avšak vždy se jednalo o pouhé lovce senzací. Věda se totiž k podobným záležitostem staví nekompromisně.

Přímo do jezera i do jeho okolí byla uskutečněna řada výprav. Loch Ness brázdily ponorky, potápěli se zde potápěči, avšak před nimi se příšera vždy dokázala ukrýt. Mezi lety 2002 a 2003 jezero prakticky non-stop sledovali dokumentaristé z britské BBC. Výsledek?

Ani reportéři z nejslavnější stanice světa nestáli lochnesce zato, aby jim poskytla alespoň krátký rozhovor.

Existuje řada důvodů, proč je existence lochnesky nesmyslem. Pokud by byla poprvé spatřena skutečně v 6. století, těžko by se jednalo o téhož jedince. Pro přežití populace druhu je potřeba dle zoologických měřítek aspoň 10 jedinců, lépe však ještě více. Tolik dvacetimetrových tvorů by vody lochneského jezera nedovedly uživit.

Vysvětlení různých pozorování lochnesky jsou přitom prostá. Zpravidla se jedná o rolující vlny, které se na jezeře pravidelně vyskytují. Byly odhaleny i podvody, motivované ekonomickými zájmy, především vábením turistů do oblasti kolem jezera. Však také turistický ruch zde neutichá.

A ona fotografie z roku 1934? I ona se ukázala jako podvrh. Lékař Wilson nikdy neexistoval, vyfocené monstrum pak nebylo nic jiného než hračka z plastu a dřeva, kterou vyrobil jistý Christian Spurling.

Ten sám krátce před svou smrtí v roce 1993 popsal, jak k celé aféře došlo. Původně se prý mělo jednat o žert, ale fotografie, jejímž skutečným autorem byl Spurlingův švagr, vyvolala takový zájem, že se oba muži již báli ke svému podvodu přiznat…

reklama
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz