Na pivním speciálu spolupracovala Mendelova univerzita s Pivovarem Richard. V rámci 100. oslav od založení vysoké školy dostal ležák vyrobený z černého ječmene Nudimelanocrithon pojmenování Gregorův ležák..
„Nikdo z tohoto materiálu pivo ještě nevařil. Chuť piva bude plná, sladová s jemnými stopami trávy a sena, které provází právě odrůda Nudimelanocrithon. Proto jsme zvolili nižší chmelení, abychom tyto vlastnosti zbytečně nepotlačovali,“ řekl Tomáš Gregor, vedoucí Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity.
Série pivních speciálů letos již odstartovala Ležákem 1919, který obdržel ocenění na odborné soutěži Pivex, tento rok bude dále možné ochutnat Mendelovo nealkoholické pivo a řadu by měl zakončit studentský speciál, při jehož výrobě bude dána studentům volná ruka při volbě postupů, surovin, kvasných procesů či designu.