Domů     .Top
Kde se v Chorvatsku točila Hra o trůny?

komerční sdělení

Chorvatsko je českou nejoblíbenější destinací pro zahraniční dovolenou. Stejně jako Karel Gott přišel za posledních 15 let v Českém slavíkovi o prvenství pouze jednou, i Chorvatsko je dlouhodobě nejoblíbenější zahraniční destinací mezi českými turisty s jedinou výjimkou, když v roce 2015 jelo podle ČSÚ více českých turistů na dovolenou na Slovensko.

Chorvatsko je stejně jako pro české turisty oblíbenou destinací i pro tvůrce známého seriálu Hra o trůny. Pojďme se podívat na ty nejzajímavější filmovací lokality, které můžete během letní dovolené v Chorvatsku navštívit a třeba rozpoznáte prostředí některých scén seriálu.

Nejvíce se v Chorvatsku točilo v Dubrovníku. Toto přístavní město, přezdívané též „perla Jadranu“, se rozvíjelo již od konce 13. století a duch středověku v něm převládá dodnes.

Proto si jej asi filmaři vybrali pro natáčení mnoha scén odehrávajících se v Králově přístavišti (King’s landing). Navíc od 14. do počátku 19. století byl Dubrovník samostatný městský stát.

To až humorně koresponduje s tím, že v seriálu je Královo přístaviště metropole žijící si vlastním životem. Kam tedy vyrazit v Dubrovníku hledat místa natáčení? Určitě nesmíte vynechat pevnost Lovrijenac, kde se natáčely mnohé scény z Rudé pevnosti (Red Keep).

Další lokality ze seriálu jsou k vidění cestou z pevnosti Lovrijenac do starého města na pevnost Bokar (kde Tyrion ve druhé sérii diskutoval obranu města před Stannisem Baratheonem). Z pevnosti je nádherný výhled na moře a městské hradby, resp.

hradby chránící Královo přístaviště před nájezdy z moře. Poslední významnou zastávkou v tomto putování Dubrovníkem je kostel Sv. Ignáce v jihovýchodní části starého města. Cestou k němu bylo nutné projít úzkými kamennými uličkami lemovanými nižšími několikapatrovými domy, ve kterých se nachází hotely, hotýlky, apartmány, restaurace a nesčetné obchůdky.

Těsně před kostelem člověka zarazí monumentální Jezuitské schodiště. Odtud šla Cersei Lannister svůj (ne)slavný pochod hanby.

Další oblíbenou filmovou destinací filmařů Hry o trůny byl Split, druhé největší město v Chorvatsku. Nachází se ve střední Dalmácii, je to přímořské město. Split je oblíbený pro letní dovolenou pro svoje historické památky a výhodnou polohu pro výlety na okolní ostrovy.

Ve městě se nachází bezpočet různých ubytování, restaurací, kaváren a hospůdek. V Diokleciánově paláci se natáčelo spoustu dračích scén, v jeho okolí byste mohli rozeznat scény ze svobodného města Meeren, kde nějakou dobu přebývala Daenerys Targaryen se svou posádkou.

Při putování po stopách filmařů v Chorvatsku je také nutné se ubytovat ve městě Šibenik a strávit zde nejlépe několik dní.

Šibenik leží na pobřeží mezi Splitem a Zadarem.

Jeho historické centrum udivuje každý rok mnoho turistů. Jedna z nejkrásnějších památek ve městě je katedrála Sv.

Jakuba, nacházející se také na seznamu památek UNESCO. Pro fanoušky Hry o trůny je tato stavba známá jako Železná banka ve svobodném městě Braavos. Další scény v exteriéru města Braavos, především během doby, kdy Arya Stark byla ve výcviku u tzv. Lidí bez tváře (Faceless Men), se natáčely také v Šibeniku.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz