Domů     .Top
Mise sondy BepiColombo probíhá podle plánu
Martin Janda 3.5.2019

Po sérii testů provedených přímo ve vesmíru v uplynulých měsících zakončila společná mise ESA a JAXA komisní fázi svého letu a nyní je připravena na operace, které bude provádět nejen během dlouhého přeletu, ale hlavně při průzkumu planety Merkur..

Mise BepiColombo zahájila svoji sedmiletou cestu k první planetě Sluneční soustavy dne 20. října 2018. Odstartovala na palubě rakety Ariane 5 z evropského kosmodromu v Kourou (stát Francouzská Guayana).

Po úspěšném startu a oživení, které skončilo 22. října, byla zahájena série komisních aktivit. Během nich byly prověřeny jednotlivé přístroje, pohonný systém a další vybavení automatu. Tato fáze skončila 16. prosince.

26. března 2019 pak konstatovala revizní komise, že veškeré zjištěné kapacity a schopnosti dosáhly požadavků definovaných před startem.

Tím došlo nejen k formálnímu ukončení komisních aktivit, ale také k zahájení rutinních operací. Na ně se nyní zaměří řídicí tým, který již zahájil přípravu na první planetární gravitační manévr v příštím roce.

„Sonda BepiColombo úspěšně prošla kontrolou technického stavu a nyní je oficiálně operační,“ vysvětluje letový manažer v ESA Patrick Martin.

Mise se skládá ze dvou sond, které budou navedené na oběžnou dráhu Merkuru: první je MPO (Mercury Planetary Orbiter) vyrobený pod záštitou ESA, druhou MMO (Mercury Magnetospheric Orbiter) zase dodala japonská JAXA. Kromě toho nyní misi tvoří i přeletový stupeň MTM (Mercury Transfer Module) dodaný ESA, který má obě sondy dopravit k cíli za pomoci elektrického pohonu a gravitačních manévrů u planet:

jeden se uskuteční u Země, dva u Venuše a šest u Merkuru. Až poté bude možné MPO a MMO umístit na cílovou oběžnou dráhu.

První „oblouk“, během něhož jsou v činnosti elektrické motory sondy, byl zahájený 17. prosince poté, co došlo k ověření správné činnosti čtyř palubních motorů. Ty mohou pracovat buď všechny najednou, nebo jen po dvou.

První „oblouk“ (jak se několikaměsíční fázi činnosti motorů říká, protože jsou funkční po významnou část doby letu kolem Slunce) skončil dle plánu na počátku března. Celkem se chystá 22 podobných dlouhodobých zážehů motorů.

„Elektrický pohon využívající sluneční energii představuje jednu z klíčových výzev této komplexní mise. Jsme proto nadšení z toho, že celý systém je nyní v plně operačním stavu,“ komentuje manažerka letových operací mise BepiColombo Elsa Montagnonová.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz