Domů     .Top
Stop šikaně!
Dagmar Garciová 17.4.2019

17. 4. 2019 odstartovala kampaň proti šikaně a syndromu přihlížející většiny. Za projektem nazvaným Be a Buddy, not a Bully (Buď kámoš, postav se šikaně), jenž má šířit povědomí o dané problematice, stojí dětský televizní kanál Cartoon Network, který v ČR spojil své síly s Linkou bezpečí a youtuberem Karlem „Kovym“ Kovářem..

Kampaň proběhla již v několika evropských zemích. „Víme, že se s šikanou potkalo mnoho našich mladých diváků, proto chceme společně s našimi partnery – Linkou bezpečí a ambasadorem Kovym – dětem ukázat, že se mohou šikaně postavit nejen svým postojem, ale i zapojením důvěryhodného dospělého,“ popisuje Malgosia Chapman ze společnosti Turner Germany & CEE, pod níž dětský televizní kanál patří.

Počet volajících na Linku bezpečí stoupá a s ním i podíl dětí čelících šikaně a kyberšikaně. V minulém roce přijali pracovníci Linky bezpečí 159 481 telefonátů, 2 707 e-mailů a 2 167 chatů.  Denně pak Linka přijme přibližně 430 kontaktů od dětí, z toho se 5 až 6 týká šikany. V roce 2018 se jednalo o 2 182 kontaktů, což značí nárůst oproti roku 2017.

„Problém šikany tvoří 7 % veškerých kontaktů, které děti učiní s Linkou bezpečí, ať už prostřednictvím telefonátů, emailů, či skrze chat,“ říká Regina Jandová z Linky bezpečí. Organizace řeší kyberšikanu zhruba s 5 dětmi měsíčně.

O pomoc si však neříká každý. Důvodem je často strach, pocit viny nebo reakce okolí. K šikaně může vést podle Jandové takřka cokoliv. „Šikanované může být bohužel každé dítě, důvod se vždycky najde. Spouštěč bývá např. „špatné“ oblečení či „špatná“ reakce na okolí.

Patrně neexistuje přesný návod na to, jak šikaně předejít, důležitou roli v jejím řešení ale hraje sebevědomí a nebát se říct si o pomoc,“ dodává.

Kyberšikana je „sofistikovanější“, odehrává se totiž v online prostoru, oběť mnohdy ani nezná jejího původce, navíc může probíhat nepřetržitě. Díky online prostředí kyberšikana pozměňuje i charakter a velikost přihlížejícího davu, který šikanu vidí, ale často nezasáhne.

Mezi projevy patří např. verbální útoky, průnik na účet, vyhrožování a zastrašování, obtěžování prozváněním, vydírání, ztrapňování šířením fotografií, videa a zvukového záznamu.

Karel „Kovy“ Kovář se k šikaně vyjádřil, že největší skupinu tvoří přihlížející, kteří zůstávají v nečinnosti. Přestože nejsou tyto osoby přímými účastníky šikany, je třeba, aby si uvědomili, že mají zodpovědnost, jsou součástí problémů a mají šanci pomoci.

reklama
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz