Domů     .Top
Proč je omega-3 index pro lidské tělo tak důležitý?
Dagmar Garciová 9.4.2019

Nejrůznější lékaři a odborníci kladou stále častěji lidem na srdce, aby nepodceňovali dostatečný přísun omega-3 nenasycených mastných kyselin, čímž mohou předejít kardiovaskulárním onemocněním.

A jaká je vlastně dostatečná míra? Ta se dá dnes již přesně změřit. Jediné, co je k měření třeba, je kapka krve..

Index, podle kterého lze příjem omega-3 kyselin hodnotit, pomohl stanovit profesor William S. Harris ze Sanford School of Medicine, přední odborník v oblasti výzkumu omega-3 mastných kyselin.

Studie doložily, že omega-3 index slouží jako ukazatel rizika kardiovaskulárních chorob. Podobně jako dosud často zmiňovaný cholesterol.

Většina lidí není obeznámena s testem omega-3 indexu, který je prozatím dostupný pouze v USA, v České republice se s jeho distribucí počítá do budoucna. Ve skutečnosti mnozí ani nevědí o zdravotních rizicích spojených s nízkými hladinami omega-3.

Omega-3 index test je udáván v procentech.

Co to přesně znamená? Hodnota omega-3 indexu přesahující 8 % je nejnižší riziková zóna. Většina spotřebitelů se však pohybuje kolem 6 % nebo méně. Kupříkladu v USA nepřesáhne u většiny lidí hodnota 4 %, tudíž jsou vystaveni nejvyššímu riziku.

Být v zóně s nízkou hodnotou znamená až o 90 % vyšší riziko náhlé srdeční smrti.

Omega-3 mastné kyseliny si tělo samo nevytváří. Zdrojem omega-3 je, jak odborníci často podotýkají, konzumace rybího oleje z tučných mořských ryb. Těch ale konzumují Češi velmi málo. Konzumace ryb v ČR je celkově velmi tristní.

Pouze 15 % Čechu se snaží jíst ryby pravidelně. Ryby jako oblíbené jídlo mají pouhá 2 % Čechů. Když už se na talíři objeví ryba, pak je ze 74 % mořská, sladkovodní ryby se konzumují ve 26 %. Efektivní náhražkou za konzumaci ryb jsou produkty rybích olejů z mořských ryb žijících v chladných vodách, jež v sobě omega-3 obsahují a jež jsou na trhu snadno dostupné.

„Omega-3 index splňuje řadu požadavků z hlediska rizikových faktorů, včetně konzistentních epidemiologických důkazů i věrohodného mechanismu účinku. Nejdůležitější jsou však důkazy, podle nichž lze zvyšováním hladiny omega-3 kyselin snížit rizika srdečních příhod.

Jinými slovy, mohlo by to být stejně důležité, ne-li důležitější než hladina cholesterolu,“ tvrdí profesor Harris.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz