Domů     .Top
Česká televize již brzy představí historii hodinek od Švýcarska po Japonsko
Pavel Šmejkal 8.4.2019
_DSC0872_6802Original2.jpg

Kolik budíků si objednalo britské a francouzské vojsko od Japonců během první světové války? Jak vypadají první hodinky s integrovaným televizním přijímačem, které nosil James Bond? A co znamenají hodinářské komplikace?

Na to odpoví nový cyklus České televize Cesty za hodinářským uměním. Na obrazovkách ČT2 se poprvé objeví ve středu 17. dubna ve 21.30.

Když jsem poprvé slyšela, že budeme točit o hodinkách, napadlo mě, že přece není možné, aby byl každý díl jiný. Jenže to jsem se spletla. Každá země a její hodinové strojky měly jinou historii vzniku.

Jiný byl vývoj hodinářství ve Švýcarsku, v Japonsku, v Německu nebo u nás,“ říká kreativní producentka Jana Škopková. „Bylo zajímavé poznávat i to, jak hodináři ovlivňovali život ve městech, kde se usadili.

Chci, aby diváci po zhlédnutí seriálu neviděli na zápěstí jen strojky měřící čas, ale aby v nich našli i příběhy, které se odehrály během staletí, kdy se lidstvo pomíjivost času snažilo zachytit.“.

Nový šestidílný dokumentární cyklus Cesty za hodinářským uměním zavede diváky do hodinářských manufaktur a měst, které prosluly tradiční výrobou mechanických strojků.

V prvním díle se například dozví, jak důkladnému testování podléhají potápěčské hodinky, při kterém musí projít vakuovým strojem i tlakovou kabinou s vodou, kde se simuluje prostředí odpovídající více než 1600 metrů pod hladinou.

V dalším z dílů prozradí hlas Marka Ebena, průvodce pořadu, kdo to byl Ferdinand Adolph Lange a jakým způsobem se v šedesátých letech spojil hodinářský průmysl s automobilovým.

Cyklus tak vedle historického a vědeckého exkurzu do světa hodinek ukáže i jedinečný pohled do míst, která jsou s výrobou hodinových strojků spjatá, a představí i osobnosti, bez kterých by se hodinářské řemeslo nedostalo k dnešní podobě.

Cestopisné docu-reality zavede diváky nejen do Švýcarska, tradiční kolébky hodinek, ale taky do Německa, Česka a Japonska. Historické exkurzy se budou týkat nejen luxusních hodinek, ale i těch běžných.

Hodináři a odborníci z oboru představí tradiční postupy a nejnovější inovace nejznámějších hodinářských domů.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz