Vědcům z American Cancer Society se podařilo učinit zajímavý objev – pití čaje s teplotou vyšší než 60 °C může zvýšit riziko rakoviny jícnu až o 90 %. Pro lidský organismus také není dobré, vypije-li člověk čaje příliš mnoho, denní spotřeba tohoto nápoje by neměla přesáhnout 700 ml.
Studie popisuje pozorování 50 tisíc lidí ve věku 40 až 75 let v severovýchodním Íránu po dobu 10 let. Rakovina jícnu byla diagnostikována u 317 z nich. Vědci se záměrně zaměřili na oblasti, kde se čaj pije horký s teplotou kolem 70 °C – mimo Írán jde o Turecko, Rusko, Jižní Ameriku apod.
„V Evropě se pije většinou čaj s maximální teplotou 65 °C,“ objasnil situaci jeden z autorů studie Farhad Islami.
Rakovina jícnu se řadí mezi nejčastější nádorová onemocnění, zaujímá 8. místo a každoročně na ni celosvětově zemře okolo 400 tisíc lidí. Bylo prokázáno, že tento typ onemocnění se vyskytuje v případě opakovaného poranění jícnu v důsledku kouření, požívání alkoholu, kyselého refluxu a nejspíše i kvůli pití příliš teplých nápojů.