Domů     .Top
Je možné poznat výherní los na první pohled?

komerční sdělení

Také vždycky máte ten zvláštní pocit naděje, když si na poště anebo v trafice vybíráte stírací los? Říkáte si, jestli je to ten pravý, ten výherní?

Ta naděje „co kdyby“ kolem vaší hlavy neustále krouží až do té doby, dokud nevezmete minci a různobarevnou stírací vrstvu z políček losu nesetřete.

Pokud los výherní není, začne vám v hlavě hlodat maličký červíček s pochybností, zda náhodou výherním losem nebyl ten, který jste si chtěli vzít jako první… Mohl být výherní, ale také nemusel.

Stírací losy s příběhem

Spousta výherních losů má nějaký svůj příběh. Tyto losy často bývají výjimečné nejen pro výhru jako takovou, ale právě proto, že bychom si takový los třeba za normálních okolností ani nekoupili.

Existují losy vánoční, narozeninové, velikonoční, losy kde můžete vyhrát auto, dovolenou, nebo rentu na X let. Existuje opravdu spousta druhů a každý je něčím specifický a zajímavý.

V posledních letech jsou ale stále více oblíbené vánoční stírací losy. Lidé prostě věří na kouzlo Vánoc a právě z tohoto důvodu bývají zmíněné vánoční stírací losy velmi častým a oblíbeným dárkem (nejen na Vánoce).

Možná jste tímto dárkem byli obdarování i vy. Snad každý, kdo si kupuje stírací losy má svoje oblíbené, na které nedá dopustit. Ať už se jedná o jakýkoliv los, vždy chceme vyhrát.

Lze nějak „podvádět“? Dá se vůbec výherní stírací los na první pohled poznat?

 Jak se vlastně stírací losy vyrábí?

Abychom však pochopili, zda je možné výherní los poznat už při jeho výběru, je potřeba si nejdříve ujasnit, jak se vlastně stírací losy vyrábí. Ale nebojte se, není to žádná nuda, výroba stíracích losů připomíná spíše velmi zajímavou alchymii.

Poslat do oběhu stírací los, není jen tak jednoduché, jak by se zpočátku mohlo zdát. Každičkou novou hru musí totiž povolit a zkontrolovat Ministerstvo financí.

Kde se stírací losy vyrábí?

Největší a zároveň nejstarší loterijní společností v České republice je Sazka. A kdyby vás zajímalo, kde si v České republice nechává Sazka tisknout své stírací losy, pátrali byste marně. U nás to není.

Sazka si totiž z bezpečnostních důvodů nechává vyrábět stírací losy v Kanadě, dokonce ani název společnosti není veřejnosti znám, opět čistě z bezpečnostních důvodů. V České republice také existuje pár firem, které různé druhy stíracích losů vyrábí. Moc jich ale není.

Jak náročné je vyrobit stírací los?

Velmi. Výroba stíracích losů není jednoduchá. Tiskárny si své výrobní tajemství totiž pečlivě střeží. Veřejnosti není například známo složení barev, které musí mimo jiné splňovat přísná kritéria, nejen co se barvy samotné týče, ale také pochopitelně její konzistence, aby byla případná výhra v losu před zraky všech nejen skryta, ale aby ji šlo také kupujícímu bezproblémově setřít.

Takže barva na stírací vrstvě musí mít nejen správný odstín, musí se dát snadno setřít, ale na druhou stranu musí být také odolná vůči kdejakým náhodným oděrkám, kterým mohou být losy chtě nechtě v některých případech vystaveny.

Stírací vrstvy se pak dělí do kategorií podle tvrdosti a náchylnosti k okolnímu poškození. Barva na stíracích losech musí být naprosto neprůhledná, aby ji nešlo například prosvítit velmi silným světlem.

Na stírací vrstvě se nesmí vyskytnout ani mikrotrhlinky, přes které by šlo los snáze prosvítit.

Bezpečí je na prvním místě

Výroba stíracích losů je velmi bedlivě střežena, čísla všech losů se evidují a nesmí při výrobě dojít k žádnému pochybení. Pokud by se tak stalo, byly by losy patřičně označeny a loterijní společnost by musela vydat nová čísla pro jejich označování.

Hotové losy pak tiskárny dodávají zadavatelům seřazené dle výher. U losů od Sazky je tomu však jinak, jelikož té kanadský výrobce dodává losy zamíchané společně se zašifrovanými daty o výherních losech.

Dopustit se tak nějakého podvodu je prakticky nemožné a poznat výherní los na první pohled nelze. .

Výpočet pravděpodobnosti výhry

Pokud není stírací los poškozen, nebo záměrně označen, bohužel ten výherní poznat nelze. Co ale pravděpodobnost? Je možné vypočítat pravděpodobnost výhry?

Tuto otázku si v roce 2003 položil také kanadský statistik Mohan Srivastava.

Uvědomoval si, že jsou losy vyráběny sériově a tak tedy musí existovat nějaký počítačový program, který tato čísla generoval.

Mechanismus pro výpočet pravděpodobnosti výhry se mu podařilo odhalit za pár hodin a hned další den si svoji teorii vyzkoušel. A světe div se, fungovalo to. A dokonce více než dobře. Jeho pravděpodobnost na výhru byla zhruba 90 %.

Rozhodl se ale, že tuto, ani ostatní loterie, u kterých přišel na tento problém, nezruinuje. Naopak, pomohl jim.

Obecně se ale dá říci, že výhra v loterii je čistě o náhodě. Někdo ale často říká, že náhody neexistují. Jaké máte zkušenosti s výherními losy vy? Vyhráli jste někdy?

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz