Ovocnáři z Mendelovy univerzity v Brně vyšlechtili novou odrůdu meruněk. Tato odrůda je mimo jiné odolná proti virové šarce švestky, což je nejfrekventovanější virové onemocnění, které postihuje meruňky v Evropě..
„Proces šlechtění je velmi náročný zejména na čas potřebný k získání nové odrůdy s přidanou hodnotou a na znalosti dědičnosti požadovaných znaků meruněk. Vyšlechtit standardní odrůdu včetně registrace trvá nejméně 15 let.
V případě rezistentních odrůd je to i více,“ řekl Tomáš Nečas z Ústavu ovocnictví Zahradnické fakulty.
Ke vzniku „nové“ meruňky posloužilo křížení odrůd Velkopavlovická a Stark Early Orange. Kromě Sophinky zaznamenala fakulta v roce 2017 i odrůdy Adriana, Betinka a Candela. Šlechtění ovoce je hojně využíváno také z důvodu klimatických změn.
Nejde jen o rezistenci vůči chorobám, důležitá je odolnost vůči teplotám a výkyvům počasí.