Domů     .Top
Mohou být plastová okna i reprezentativní? Mohou.

komerční sdělení

Pokud jde o nová okna, zpravidla vybíráme podle tří kritérií – ceny, izolačních vlastností a vzhledu. Jak už to tak bývá, dosáhnout spokojenosti ve všech třech najednou prakticky nejde.

Kvalita něco stojí, stejně jako reprezentativní vzhled. Nebo přece jen existuje nějaké kompromisní řešení?

Jedno staré pořekadlo říká, že jde všechno vyrobit rychle, dobře a levně, jen nikdy neplatí všechny tři parametry najednou. U oken vždycky platilo podobné moudro – cenová dostupnost si vybrala daň na kvalitě nebo na vzhledu.

Český výrobce PRAMOS má nyní řešení, které lidovou moudrost tak trochu upravuje:

Můžete mít řešení kvalitní, hezké a cenově dostupné zároveň, když víte, kde se na zeptat.

https://www.youtube.com/watch?v=3gplkplrc50

Nechci plastová okna, protože…

Kdykoliv taková věta zazní, nikdy nenásleduje narážka na izolační parametry, funkčnost, bezpečnost, ovladatelnost nebo cenovou dostupnost. Vždycky se mluví o laciném vzhledu a subjektivním pocitu, kdy se chceme obklopovat nejen věcmi, které fungují, ale které zároveň nabízejí i dostatečně estetický zážitek.

Tradiční materiály, jako jsou dřevo a hliník, mají řadu výhod, ale především nepůsobí lacině. A přesně to je věc, která si už léta říkala o geniální nápad.

Na profilu z probarveného plastu plast nepoznáte

Existuje hned několik případů, kam okna nebo dveře z plastového profilu nepatří – do historických budov je lepší použít dřevo, do společných prostor veřejných budov zase hliník.

Jestli se ale chystáte hloub do kapsy sáhnout jen kvůli vzhledu a pocitu “co by řekli sousedi”. Určitě budete rádi, když se dozvíte, že existují i taková plastová okna, která od hliníku nebo dřeva nepoznáte, dokonce ani otevřená a zblízka.

Povrchová úprava plastových oken nebo dveří je už pár let na takové úrovni, že může být plast k nerozeznání od mořeného dřeva nebo eloxovaného hliníku. Problém vždycky nastal, když člověk vzal za kliku.

Ve funkční spáře byl sněhově bílý plast vždycky vidět, a to klidně z druhé strany ulice.

Výhody a omezení probarveného profilu

Do zdrojového materiálu pro výrobu oken, což je neměkčený PVC, se přidá barva tak, aby byl výsledek hnědý do barvy dřeva, nebo šedý do barvy hliníku.

Jak už vyplývá z předchozího povídání, odstranila se tím nejzávažnější estetická vada plastových oken, že totiž v určitých momentech nebylo pochyb, co že se to skrývá pod kvalitně provedeným dekorem.

Celkový dojem je tak konzistentní a uvolňuje ruce k estetickému řešení fasád, ať už moderních, nebo historických.

Přídavek barvy do vstupního materiálu nijak neomezuje životnost, kvalitu, ani funkčnost – materiálu, ani hotového výrobku. Přesto je tu jedna věc, která stojí za zmínění.

Sněhově bílá barva čistého PVC, která se může řadě z nás zdát nudná a ošklivá, nejlépe chrání okna před kroucením vlivem nerovnoměrného zahřívání v přímém letním slunci.

Móda velkoformátových oken v tmavém dekoru, jakým je třeba antracit, někdy narazí na fyzikální vlastnosti použitých materiálů. Pokud plánujete něco odvážnějšího, než jen vyměnit stará okna za nová, určitě směřujte své kroky tam, kde věci rozumějí a kde se nebojí ručit za výsledek..

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz