Domů     .Top
Dějiny hypotečních úvěrů: záruky za půjčky znali už starověcí Indové

komerční sdělení

Abychom úvěr mohli považovat za hypoteční, musí být dluh krytý zástavou. Ve starověké Indii lidé využívali půjček, za něž ručili například šperky. Stejně tomu bylo v antickém Řecku a Římě. Ve vrcholném středověku ale banky začaly akceptovat pouze zástavy v podobě nemovitostí.

Samozřejmě se ale nejednalo o hypoteční úvěry, jak je známe dnes. Moderní hypotéky mají kořeny na počátku 20. století v USA. Úvěr se uzavíral přibližně na 50 % hodnoty nemovitosti na 3 až 5 let. Systém byl ale nastaven tak, aby většina klientů nedokázala splácet. Nikoho proto nepřekvapí, že nemovitosti tehdy vlastnilo asi 10 % obyvatel.

Změna přišla ve 30. letech se souborem opatření New Deal, kdy byly položeny základy dnešní podoby hypotéky. Doba splácení se prodloužila na 15 let a hypoteční úvěr se uzavíral až na 90 % ceny nemovitosti.

Vývoj hypoték na českém území

Nabídka úvěrů a hypoték je široká a vybrat vhodný produkt není snadné. S orientací na hypotečním trhu může pomoci srovnávač úvěrů, díky kterému lze najít úvěr vyhovující konkrétním požadavkům. Rozmanité nabídce hypoték však předcházel problematický vývoj.

První hypoteční bankou v českých zemích byla Hypoteční banka Království českého, která byla založená roku 1865. Kromě ní existovalo dalších pět bank v Praze, Brně a Opavě.

V době Protektorátu byl však vývoj hypotečního bankovnictví přerušen, a to na více než padesát let. K jeho opětovnému oživení došlo po revoluci, první hypotéky byly ale kvůli nevyhovujícím právním podmínkám poskytnuty až roku 1995. Protože se jednalo o dosud neznámý produkt, jejich popularita nebyla zpočátku vysoká.

Na přelomu tisíciletí už ale existovala řada nových hypotečních produktů. Banky navíc začaly poskytovat tzv. 100% hypotéky, díky čemuž se jejich popularita rychle zvyšovala. V důsledku ekonomické krize v letech 2009 až 2011 ale přestaly být 100% hypotéky nabízeny.

Když ekonomika znovu ožívala, úrokové sazby klesly na historická minima. Obliba hypoték opět značně vzrostla a počet klientů hypotečních bank se držel na vysokých číslech také v následujících letech. V poslední době ale dochází k zpřísňování podmínek pro poskytování hypoték a současně se zvyšují úrokové sazby. Momentálně se tedy očekává, že zájem o hypoteční úvěry bude spíše klesat.

Více informací o hypotékách je k nalezení na webu www.hardyn.cz, který je z velké části zaměřen na témata z oblasti financí.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz