Domů     .Top
Civilizační choroby 21. století. Patří mezi ně i spánkové poruchy. Trpíte jimi i vy?

komerční sdělení

Mezi civilizační choroby se řadí nejen obezita, hypertenze či deprese, ale poslední dobou se konečně začíná mluvit také o problémech se spánkem, přesněji o různých typech spánkových poruch.

Lidí, kteří mohou říct, že se spánkem nemají žádný problém, totiž rychle ubývá. Odborníci se tak snaží stále více upozorňovat na důležitost zdravého spánku.

Více než 320 spánkových studií

US National Sleep Foundation provedla rešerši více než 320 studií, které se zabývaly spánkem, a došla k závěru, že dospělý člověk neudělá chybu, pokud bude v noci spát sedm až devět hodin podle svých vlastních potřeby.

Odborníci také radí, že by se mělo spát vždy ve vyvětrané místnosti s teplotou v rozmezí 17 až 19 °C, na kvalitní matraci, která odpovídá váze a individuálním potřebám daného jedince, a v naprosté tmě a tichu bez blikajících mobilů, puštěné televize a notebooků s pracovními e-maily na obrazovce.

Kdo si ale v dnešní době tento „luxus“ skutečně dopřeje? Co vám hrozí, pokud máte problémy se spánkem a nebudete je řešit?

Co děláme špatně?

Proč nemůžeme usnout a v klidu spát celou noc?

Často se jedná o začarovaný kruh. Neustálý stres a starosti člověka žijícího v uspěchaném 21. století přerostou v deprese či dokonce v syndrom vyhoření. Díky tomu pak není možné „vypnout hlavu“, usnout a pořádně se vyspat. Nevyspání a únava pak psychické problémy ještě zhoršují.

Ani k smrti unavený člověk ale většinou nemůže zvolnit kvůli svým závazkům, proto jede na „záložní zdroj“ dlouhé týdny či dokonce měsíce. Zvolní až když je pozdě a dojde k úplnému zhroucení organismu.

Stres a přepracovanost se plíživě prohlubují a přidává se i nespavost. Často je to dáno vysokými nároky, které na sebe máme, a pocitem, že jsme na své problémy úplně sami. I uprostřed davu lidí. I v přeplněné místnosti. Pokud poznáváte svou situaci v tomto popisu, kontaktujte odborníky a nechte si pomoci.

Absence režimu

Ve spojitosti se spánkem varují somnologové, tedy lékaři se zaměřením na spánek a spánkové poruchy, také před nesprávnými návyky. V první řadě byste měli mít režim. To znamená chodit spát ve stejnou dobu a vstávat ve stejnou dobu. O víkendu byste režim měli dodržovat také, aby nedošlo k jeho narušení. Pamatujete si na těžká pondělní rána po víkendu plném radovánek?

Určitě není radno nechodit se bavit vůbec, psychicky si odpočinout a pobavit se je také důležité, ale v případě, že každý váš víkend sestává z dlouhého nočního ponocování, nemůžete se divit, že pak prospíte celou neděli a první polovinu pracovního týdne se pak cítíte unavení a v práci nepoužitelní.

Zákeřný kofein

Dalším nepřítelem spánku je i nadměrné pití kávy, kterou lidé často dohání právě nedostatek spánku. Kávou ale zdravý a osvěžující spánek nelze nahradit. Snažte se proto vysledovat, kolik šálků denně vám ještě nepůsobí problémy s usínáním, a také nepijte kávu po 18. hodině.

Lahodný šálek kávy vás sice potěší, ale kofein v ní „nabudí“ nervový systém. Není divu, že pak není možné usnout.

Nedostatek pohybu, relaxace a meditace

Při problémech se spánkem byste také měli zařadit do svého denního režimu i procházky či oblíbený sport. Určitě však náročný pohyb neprovozujte přímo před usnutím.

Pokud vám to bude příjemné, vyzkoušejte i různé relaxační a meditační techniky, které vám pomohou zklidnit tělo i mysl.

I firmy začínají přicházet na to, že stres je problémem, který přechází až v nespavost. Někteří zaměstnanci tak mají v práci meditační a relaxační pauzy.

Budoucí metla lidstva

Bohužel, statistiky skutečně ukazují, že situace je vážná. Podle posledních studií má v České republice asi 45 % populace některou z poruch spánku. Tím se příliš nelišíme od zbytku světa.

Velmi smutným faktem je i to, že každý pátý člověk v České republice trpí insomnií, tedy nespavostí. .

Tato čísla jsou vysoce alarmující, a přesto je u nás spánkových laboratoří nedostatek. Z toho mála spánkových center, které u nás najdete, ne všechny řeší spánkové poruchy bez nasazení medikamentů.

Pacientům tak nezbývá než doufat, že se situace brzy zlepší a více se rozšíří povědomí o kognitivně behaviorální terapii, která řeší symptomy podobně jako hypnotika, ale zdravější formou.

Mezitím se často musí sami aktivně zajímat o řešení svých problémů se spánkem a vyhledat si vhodnou a dobře hodnocenou spánkovou laboratoř, nebo ordinaci klinické psychologie.

Za kvalitním vyšetřením svého spánku pak lidé jezdí i přes celou republiku, protože nechtějí pouze brát prášky, ale touží svůj problém skutečně řešit a vyřešit.

Přehled spánkových poruch

Insomnie

Jedná se o nespavost, tedy o nejčastější poruchu spánku, která postihuje každého pátého Čecha. Často je doprovodným symptomem jiných fyzických a psychických onemocnění. Postižený má problémy s usínáním a přerušovaným spánkem. Také se může budit zbytečně brzy ráno a je neschopný znovu usnout.

Insomnii je potřeba léčit, protože pacientovi obvykle znemožňuje normálně fungovat a radovat se ze života.

Hypersomnie

Zde se jedná naopak o zvýšenou spavost, kdy jedinec spí 12 i více hodin denně. V případě, že člověk dokonce usne během některé z činností během dne, hovoříme o narkolepsii, která je jedním z typů hypersomnie.

I tato choroba se musí léčit, ale nebojte se, léčba je většinou snadnější než u insomnie. Přesto však trápí asi 5 % populace.

Chrápání

Za chrápání považujeme zvuk vibrací z dýchacího ústrojí během spánku. Většina společnosti jej považuje za otravnou, ale běžnou součást spánku. I chrápání však může způsobovat řadu problémů. Většinou jde o nespavost, ale chrápání může být také jedním z typických příznaků spánkové apnoe.

Chrápání není jen otravné, ale může být také příznakem spánkové apnoe

Spánková apnoe

Může mít velmi závažné důsledky na lidské zdraví, především na srdce a cévy či na cukrovku druhého typu. Nejčastějším typem je obstrukční spánková apnoe, která vzniká kolapsem měkkých tkání v horních cestách dýchacích.

Příčinami nemoci je nejčastěji obezita, dále pak kouření a nemoci horních cest dýchacích.

Jak se projevuje spánková apnoe?

Nemoc se projevuje především chrápáním a přerušovaným dýcháním během spánku. Člověk trpící touto spánkovou apnoe se pak probouzí nevyspalý a během dne je neustále unavený.

Další symptomy spánkové apnoe naleznete na www.philips.cz.

Léčba spánkové apnoe

Pokud se vám příznaky spánkové apnoe zdají povědomé a bojíte se, že trápí i vás, nechte se vyšetřit u somnologa. Uklidněním vám může být skutečnost, že léčba spánkové apnoe není nijak složitá, ale významně vám zlepší kvalitu života.

Někdy stačí chirurgické odstranění příčiny spánkové apnoe. V některých případech pak doktor doporučí léčbu pomocí speciálního dýchacího přístroje, tedy konkrétně terapii CPAP, která zajistí, aby vaše dýchací cesty zůstaly během spánku otevřené.

Terapie CPAP změnila život mnoha lidem se spánkovou apnoe. Z nevyspalých a deprivovaných jedinců jsou nyní spokojení lidé, kteří mají dostatek energie k životu. Zdroj: Philips CZ

Další časté spánkové poruchy a jak je řešit

Mezi další spánkové poruchy patří noční děsy a můry, spánkové deprivace a paralýzy, náměsíčnost a mluvení ze spaní. Lékaři doporučují návštěvu specializovaného pracoviště vždy, když se cítíte neustále unavení, bojíte se usnout nebo vůbec nemůžete usnout.

K lékaři zajděte prostě vždy, když máte se spánkem i malý problém. Ten se totiž časem může rozvinout v problém mnohem závažnější. Ostatně svědčí o tom informace a statistiky uvedené výše, které jasně ukazují, že problémy se spánkem rozhodně není radno podceňovat.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz