Domů     .Top
Nová kořist namibijských lvů
Dagmar Garciová 5.2.2019

Původně pouštní lvi, kteří žijí v národním parku v Namibii, byli zpozorováni při lovu a konzumaci mořských živočichů. Na jejich jídelníček se dostali tuleni, kormoráni a příležitostně i plameňáci..

Severní část namibijského pobřeží dlouhá kolem 500 km nese označení Pobřeží koster. Jedná se o nejnehostinější oblast, v níž je nedostatek srážek. Pobřeží tvoří vysoké písečné duny a jsou zde časté mlhy a silné větry.

Jedna jeho část je dnes národním parkem. Mezi největší predátory, žijící v této oblasti, se řadí lvi. Z důvodu nedostatku potravy se museli adaptovat na zdejší podmínky. Jejich největší přísun potravy tak pramení z oceánu.

Během 80. let 20. století byla populace lvů na hranicích národního parku vyhubena zemědělci, kteří ochraňovali svá hospodářská zvířata.  Od roku 1997 se na východním okraji Namibie začala znovu objevovat malá skupinka lvů, jež se začala postupně rozrůstat.

První důkazy o konzumaci mořských tvorů získali vědci v roce 2006. Během následujících 10 let bylo toto chování zpozorováno devětkrát. Studie se zaměřila na tři lvíčata, u nichž tato potrava tvořila až 79 % stravy.

V březnu 2017 ztratila tři roční lvíčata svou matku, a tak začala lovit kormorány. Vedena hladem a zoufalstvím našla lvíčata cestu přes duny na ostrov poblíž pobřeží. „Zde začala zabíjet kormorány, kteří v noci hnízdili na ostrově.

Stala se schopna lovit ve větší míře vodní ptactvo, včetně plameňáků a kachen,“ uvedl badatel P. E. Stander, jenž strávil přes 35 let pozorováním pouštních lvů v Namibii.

Lvi v namibijském parku se současně řadí na seznam největších pobřežních masožravců, kteří loví mořské organismy. Našli bohatý zdroj potravy, který jim poskytuje důležitý příjem energie.  Studie naznačuje, že by se lvi do budoucna mohli naučit požírat i měkkýše, kraby či mořské želvy.

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz