Domů     .Top
Generace Z aneb Budoucí pracovní trh

komerční sdělení

Osnovy škol ani kariérní poradenství neodpovídá potřebám současného trhu práce. Žijeme v rychle se měnící digitalizované době. Česká republika a mnoho dalších zemí potřebují radikální obměnu přístupu celé společnosti.

Změní se něco pro internetovou Generaci Z, tedy pro mladé narozené od poloviny 90. let 20. století do současnosti?

Co bude Generace Z dělat?

Digitalizace a robotizace nekompromisně mění svět, jak jsme ho znali doposud. V budoucnu nás čeká mnoho změn. Tak například při výměně občanského průkazu možná nebudete muset stát frontu na úřadu a obslouží vás místo nepříjemné pracovnice ochotný robot.

Nedávno jsme vám přinesli článek o tom, jaké profese budeme v budoucnu jen stěží hledat.

Celosvětově, dle vědců z Oxfordské univerzity, zanikne až 53 % pracovních míst. Je právě vaše profese ohrožená? Nejen o tom, zda můžete očekávat výpověď dohodou nebo ukončení pracovního poměru jiným způsobem, se dočtete ve výše zmíněném článku.

Množství mladých po dokončení studia neví, čemu by se měla věnovat. V tom se Generace Z, tedy internetová generace, neliší od předchozí generace ani od generace, která se pohybovala na pracovním trhu ještě před ní.

Právě Generace Z, skupina lidí narozených od poloviny 90. let 20. století do současnosti, představuje naši budoucnost. Co se ale bez debat změnilo, pokud ne nerozhodnost mladých lidí, je současná podoba pracovního trhu a předpovědi, jak bude tento trh za několik desítek let vypadat.

Kariérní poradenství není aktuální

Společnost se digitálně transformuje každou chvíli. Osnovy vzdělání, ale ani kariérní poradenství (to především pro studenty a absolventy), bohužel neodpovídá současným potřebám. Agentura YouGov ve spolupráci s Vodafone Group prezentovala v roce 2018 průzkum, ve kterém kladla lidem ve věku 18 – 24 let otázky týkající se vnímání pracovního trhu a budoucí uplatnění těchto respondentů.

43 % respondentů se vyjádřilo v průzkumu agentury YouGov ve spolupráci s Vodafone Group,  že se jim v minulosti nedostalo vůbec žádného kariérního poradenství. 32 % dotázaných využilo služeb karirního poradce, nemyslí si ale, že výsledky tohoto sezení byly dostačující pro jejich rozhodnutí.

Český systém potřebuje transformaci

Vodafone Group se v tiskové zprávě ptá: “Reflektuje kariérní poradenství reálné potřeby stávajícího a budoucího pracovního trhu? Stále častěji je skloňováno spojení Průmysl 4.0, tedy čtvrtá průmyslová revoluce, která přináší celospolečenskou změnu a zasahuje celou řadu oblastí od průmyslu, přes oblast technické standardizace, bezpečnosti, systému vzdělávání, právního rámce, vědy a výzkumu až po trh práce nebo sociální systém.”.

 A právě přizpůsobení se současným požadavkům na trhu práce si musí uvědomit tvůrci školských osnov, kariérní poradci, ale také zaměstnavatelé. Ti poslední společně s profesními asociacemi volají po vzdělávání reagující na vznik nových procesí.

Kariérní poradenství se totiž často soustředí na tradiční zaměstnání a vůbec nezahrnují tzv. “digital jobs”, což jsou práce odpovídající nově vznikajícím pracovním místům v digitální době.

Krize na trhu práce a její řešení

Personalisté se již dlouhou dobu potýkají s nízkou mírou nezaměstnanosti. Získat kvalifikované pracovníky, kteří navíc zůstanou společnostem věrní, není vůbec jednoduché. Pokud se ještě donedávna těšili, že problémy s malým množstvím potenciálních uchazečů brzy nebudou muset řešit, odhad Evropské komise je nejspíše moc nepotěšil.

Ta uvedla, že přibližně půl milionu „digitálních profesí“ bude v roce 2020 v EU neobsazeno.

Právě kvůli těmto predikcím vznikla aplikace Future job finder. Ta posuzuje mladé komplexně, bere v potaz jejich záliby, preference, ale také chování v reálném i online světě. Nejen, že jim doporučí, co by je mohlo v budoucnu bavit, ale také vyhodnotí, nakolik splňují požadavky pro danou profesi a najde související volné pracovní pozice v Česku i v zahraničí.

Je to řešení? Minimálně je to klíčový posun!

Jaká je vaše situace?

Nepatříte zrovna do Generace Z a chcete se přizpůsobit budoucím požadavkům zaměstnavatelů? Už dlouho přemýšlíte o změně a chcete si najít novou práci?

Na kariérním portálu VímVíc si můžete kromě pracovních příležitostí vyhledat také recenze zaměstnavatelů od samotných zaměstnanců. Uděláte si tak lepší obrázek o firmě. Opravdu poskytují společnosti svým pracovníkům dostatečné vzdělání, odpovídající současným potřebám na trhu práce?

Jsou moderní a progresivní? To jsou otázky, které si v dnešní době musíme klást!

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz