Domů     .Top
Jaké profese budeme v budoucnu jen stěží hledat?

komerční sdělení

Za 40 let nahradí roboti až 53 % profesí. S takovým zjištěním přišli vědci z Oxfordské univerzity. Jste mezi těmi, kdo by si měli začít dělat vrásky z hrozící výpovědi? A jaká povolání naopak i nadále zůstanou výsadou člověka?

Digitalizace a robotizace

Až budete o desítky let později žádat o výpis z rejstříku trestů, možná už o něj nebudete prosit úředníci na poště, ale počítač nebo robota.

Digitalizace a robotizace už dávno není žádné sci-fi. Digitalizace je jednou z technologií reformátování dokumentů (tj. převod obsahu dokumentu na jiný nosič, médium) a robotizace spočívá ve využití inteligentních softwarových robotů.

Roboti totiž mohou vykonávat velké množství činností, které v minulosti dělali lidé, mnohem efektivněji a za nižší náklady. Robotizace se ale stále vyvíjí a vědci z Oxfordské univerzity tvrdí, že v budoucnu celosvětově zanikne více než polovina pracovních míst, konkrétně až 53 %.

Očekávejte třeba i výpověď

Digitalizace a robotizace vedou k tomu, že je člověk postupně nahrazován stroji. Současná praxe digitalizace a robotizace například ve službách, prodeji a výrobě, administrativě či dopravě nás ovšem ani v nejmenším nedokáže připravit na to, co nás teprve čeká.

Britští vědci z Oxfordské univerzity přišli ve své studii se zjištěními, že za 10 let budou roboti dominovat v 10 % profesí, o dalších deset let později ve více než 20 % profesí a za čtyři desítky let budou vládnout téměř polovině povolání.

Jste mezi těmi 53 %, kteří by měli v budoucnu z důvodu digitalizace a robotizace očekávat výpověď dohodou nebo ukončení pracovního poměru jiným způsobem?

Když ne výpověď, pak rekvalifikace

Oxfordští vědci ale nevidí vše černě. Je ale jasné, že na trhu práce proběhne nevídaná revoluce. Ti, kteří o své zaměstnání díky robotizaci nepřijdou, budou muset změnit náplň práce nebo se během života několikrát rekvalifikovat, třeba i třikrát až pětkrát. Udržet krok se současnou vědou a výzkumem není jednoduché.

Nemůžeme se divit, že podle vědců z Oxfordu bude jednou z ne jistějších profesí práce programátora a vývojáře. Jen minimum zaměstnání se v budoucnu totiž bez základů těchto dovedností obejde.

A můžete nám věřit, že pokud se rozhodnete pro tuto profesi, s velkou pravděpodobností se můžete těšit na mnohem vyšší čistou mzdu, než v roce 2019.

Koho nahradí roboti

Vědci C. B. Frey a M. A. Osborne ve své studii The Future of employment: How susceptible are jobs to computerisation? představili nejohroženější druhy profesí. Riziko, že pracovníky telemarketingu nahradí umělá inteligence, je 99 %.

Jen o trochu lépe jsou na tom likvidátoři pojistných událostí a modelky a modelové (98 %). Hned za nimi s 97 % jsou hostesky a uvaděči, realitní makléři, ale také pokladní.

Platové tabulky sekretářek už s velkou pravděpodobností nebudou muset být aktualizovány (96 %), stejné procento předpovídají vědci u profesí recepčních, číšníků a číšnic.

A pokud vás rozčilují praktiky taxikářů, s radostí vám oznamujeme, že riziko nahrazení taxikáře umělou inteligencí je 89 %. Rutinní úkoly jsou pro roboty totiž jako stvořené.

Kdo se bude radovat

B. Frey a M. A. Osborne nezapomněli ve své studii představit také nejjistější profese. Riziko ohrožení u již zmiňovaných programátorů a vývojářů je pouze 0,3 %, stejně jako u pracovníků sociálních služeb.

Požární inspektoři, výživový poradci, lékaři, psychologové, hasiči a policisté se o ztrátu zaměstnání také nemusí příliš strachovat (0,4 %).

Můžete se zaradovat také v případě, že jste personalista (0,6 %), sportovní trenér, chůva, učitelka či učitel (0,7 %) či archeolog a antropolog (0,8 %). Z toho vyplývá, že lidský kontakt nejspíše nedokáže nahradit ani umělá inteligence, důležitá bude znalost také sociálních dovedností..

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz