Domů     .Top
Písařské aktivity středověkých žen
Dagmar Garciová 10.1.2019

V Německu byla nalezena kostra středověké ženy, která vytvářela posvátné texty a která byla zapojena do rozsáhlé globální obchodní sítě, jež se šířila z dolů v Afghánistánu až k její německé komunitě..

Kostra ženy byla objevena na místě ženského kláštera, který existoval od 10. století až do jeho zničení požárem ve 14. století. Z historických záznamů vyplývá, že zde pobývalo 14 jeptišek.

Průzkum prokázal, že žena zemřela mezi lety 1000 a 1200, byla ve věku od 45 do 60 let a neměla žádné příznaky nemoci či traumatu. Pozoruhodným zjištěním však bylo, že měla ve své čelisti stopy po extrémně vzácném a drahém pigmentu – lapisu lazuli.

Prášková forma kamene lapisu lazuli, také nazývaný jako ultramarín, byla ve středověku používána k vytváření rukopisů a náboženských i světských textů. Údajně drahý kámen používali pouze nejkvalifikovanější, mimořádně zruční, písaři a malíři.

Ultramarín je cennější než zlato a jeho největší ložiska se nacházejí v Afghánistánu, v Chile či v Rusku.

Modrý pigment byl nalezen vědeckým týmem z německého Max Planckova institutu pro vědu o lidské historii a týmem z britské univerzity v Yorku. Drobné modré částice lapisu lazuli byly nalezeny na více místech v ženině čelisti, což znamená, že se do zubů dostávaly až po určité době.

Jakým způsobem se však pigment dostal do zubů? Podle badatelů žena při malování olizovala konec štětce, aby docílila větší preciznosti při své práci. S nálezem vyvstávají na povrch další otázky o roli žen ve středověké Evropě.

O ženách, produkujících posvátné texty, není mnoho zmínek, ale z nálezu vyplývá, že jejich písařské aktivity byly dosti rozšířené.

Pro středověk platilo, že umělec zůstával v anonymitě, což bylo jeho gestem pokory. „Zde máme přímý důkaz o ženách, nejen o malování, ale o malování s velmi vzácným a drahým pigmentem a na velmi mimořádném místě,“ řekla antropoložka Christina Warinnerová. „Bez použití těchto technik by příběh této ženy zůstal navždy skrytý.“.

Další článek
reklama
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz