Domů     .Top
Zneužití identity

komerční sdělení

Pokud se bojíte možnosti zneužití Vaší identity, krádeže fotografií či nabourání se do profilu Vašich přátel na Facebooku, děláte správně. Riziko je nebývale vysoké. Případů, kdy skutečně došlo až k vyplacení výkupného, výměnou za citlivé údaje uživatelů, letos významně přibylo.

Facebook se rozhodl uvést pro uživatele speciální novinku v zabezpečení – hardwarový klíč pro přihlášení..

Jakým způsobem se uživatelé stávají nejčastěji obětí útoku?

 Dnes nejrozšířenější jsou takzvané phishingové útoky, kdy se uživateli zobrazí odkaz na nějaký atraktivní obsah, například video. Podmínkou pro přehrání obsahu videa je stažení nutného „rozšíření“.

Útočník pro tuto příležitost připraví formulář, který vypadá jako od Facebooku, a vyžaduje po uživateli, aby ho vyplnil a „opětovně“ se přihlásil ke svému účtu..

Další běžnou chybou uživatelů je používání totožného hesla pro všechny služby a účty na internetu. Útočníkovi stačí získat přihlašovací údaje ze špatně zabezpečeného serveru libovolné služby, kterou uživatel využívá a vyzkoušet je i na další nejčastěji používané služby – třeba právě Facebook.

Nejhorší je, že hacknutím účtu uživatele se dostanou nejen k jeho osobním fotografiím a dalšímu obsahu profilu, ale také k obsahu profilů všech jeho přátel.

Pamatujte, všechna odcizená osobní data pak následně mohou sloužit k vydírání nejen Vší osoby, ale i třeba Vašich přátel.

USB klíč je novou vrstvou zabezpečení

Facebook chce pomocí implementace USB hardware klíče docílit toho, aby se k Vašemu účtu skutečně nemohl přihlásit nikdo jiný.

V praxi to funguje tak, že Vás při přihlášení do Facebooku z nového telefonu nebo prohlížeče, Facebook vyzve k zadání speciálního bezpečnostního kód z telefonu ještě navíc k Vašemu běžnému heslu a ke klasickému generování kódů přes SMS.

Jak to funguje? Při přihlášení z nového prohlížeče nebo z jiného místa stačí zapojit Váš USB klíč do počítače, čímž dojde k verifikaci uživatele. Navíc lze tento hardware klíč využít i k zabezpečení jiných online účtů (např. bankovnictví, emailový účet…).

Jak získat tuto vrstvu zabezpečení? Přihlaste se ke svému účtu a v sekci nastavení povolte možnost přihlášení pomocí hardware klíčenky.

Facebook Vám poté vygeneruje speciální soubor, který jednoduše nakopírujete na USB klíčenku.

Při každém dalším přihlášení stačí mít klíčenku zastrčenou v USB portu počítače a kliknout na tlačítko klíčenky na obrazovce. Díky tomu se do účtu bez klíčenky nepřihlásíte, i když budete znát kompletní přihlašovací údaje uživatele. .

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz