Domů     .Top
Jak by měl v současnosti vypadat zdravý jídelníček?

komerční sdělení

Záplava doporučení, jak na zdravý životní styl, a obrovské množství názorů, jak má vypadat správné stravování. Člověk se v tom vůbec nevyzná. Zleva na nás útočí zelené superpotraviny v prášku a tabletách, zprava zase počítání kalorií.

Jak byste se měli opravdu stravovat, abyste byli zdraví a štíhlí? Je to jednodušší, než si možná myslíte..

Když se s výživovými poradci roztrhne pytel

Problém člověka v 21. století už dávno nejsou morové rány, ale civilizační choroby. A jednou z nich je obezita. Ve vyspělém západním světě se totiž většina lidí potýká s nadváhou nebo dokonce obezitou.

Máme až příliš mnoho pohodlí a platíme za to daň v podobě pokulhávajícího zdraví. A tak není divu, že se rozmohl trend výživových poradců, trenérů v posilovně nebo pořadů v televizi, kde může celý národ sledovat, jak ten či onen zápasí se svou váhou.

Diety, ve kterých se nikdo nevyzná

Možná i vy máte problém s figurou a tím pádem také se zdravím. Pokud jste vyzkoušeli různé zázračné diety a stále se nedostavilo nic kromě jojo efektu, pak vězte, že je to jednodušší, než si myslíte. Diety spočívají především v tom, že vysadíte ze svého jídelníčku některé potraviny.

Jednou jsou to přílohy, jinde se dočtete, že bude lepší, když zůstanete jenom na ovocných či zeleninových šťávách. Jiný „odborník“ na dietu vám zase poradí dát si poslední jídlo v 5 hodin odpoledne a pak už nejíst.

Také vám z toho už jde hlava kolem? Jedno vám poradíme. Na diety úplně zapomeňte.

Opravdu nás spasí superpotraviny?

Samostatnou kapitolu pak tvoří tzv. superpotraviny. Každý odborník řadí mezi tento druh potravin něco jiného, nejčastěji se ale jedná o různé doplňky stravy jako je například chlorela nebo zázračné potraviny v prášku.

Ten, kdo superpotraviny propaguje, vás bude přesvědčovat, že jsou plné živin a minerálů. Ano, to jsou, ale tyto živiny můžete stejně dobře získat i z jiné stravy, která navíc nebude tak nestydatě předražená.

Raději než na práškové potraviny vsaďte na čerstvé suroviny od lokálních dodavatelů. Prolistujte si například Globus leták.

Globus patří již léta mezi jeden z nejoblíbenějších řetězců u nás a je to právě díky kvalitnímu sortimentu potravin.

Zapojte selský rozum a pamatujte si pár užitečných rad

Pokud chcete být zdraví a udržet si hezkou váhu, pak stačí zapojit selský rozum a dodržovat jen pár základních pravidel. Výsledek se dostaví už za několik týdnů. Pamatujte ale na to, že zdravý životní styl není dieta.

Nemůžete ho držet pár měsíců a čekat, že vám přijatelná váha zůstane do smrti. Zdravý životní styl je zkrátka na celý život.

Pravidelně se hýbejte. Nemusíte zavítat do posilovny, stačí, když budete dostatečně chodit. Pokud na to nemáte čas, snažte se místo výtahu použít schody, nahradit auto nebo MHD chůzí. Denně ujděte alespoň 10 000 kroků.

Jezte čerstvé potraviny. Vyhýbejte se průmyslově zpracovaným jídlům.

Denně snězte hrst zeleniny. Vybírejte i očima. S ovocem buďte vzhledem k vyššímu obsahu cukru střídmější. Pořád je ale lepší, pokud sníte víc hrušek než gumových medvídků.

Jezte pestrou stravu. Maso, zelenina, ovoce, luštěniny, mléčné výrobky, obiloviny. To vše by mělo tvořit váš zdravý talíř.

Jezte pomalu a soustřeďte se opravdu jen na jídlo. Jedině tak zachytíte včas signál těla, že už jste sytí. Nemusíte si tak odměřovat porci jídla, stačí, když budete vnímat.

Pijte obyčejnou vodu bez bublinek. Úplně se vyhněte slazeným nápojům. V jednom litru Coca-Coly je asi 27 kostek cukru, ve skleničce 100% pomerančového džusu se schovává asi 5 kostek cukru. S obyčejnou vodou do sebe nedostanete ani kostku.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz