Domů     .Top
Historie mobilních telefonů: od přerostlé Motoroly k supervýkonným telefonům

komerční sdělení

Také si pamatujete klasické tlačítkové telefony, které se sotva vešly do kapsy? Legendární Nokii 3110 nebo slavné obří telefony Ericsson či Alcatel? Oproti dnešním supervýkonným smartphonům se jeví jako hračky pro malé děti, přesto byly ve své době považovány za výkřik technických dovedností.

Pojďme se společně podívat, jak šel čas s mobilními telefony od prvního skutečně mobilního telefonu, až po dnešní Apple iPhone Xs nebo Samsung Galaxy Note9..

Motorola DynaTAC 8000x: konec kufříkových telefonů

Motorola DynaTAC8000x píše svou historii již roku 1973, a to díky Martinu Cooperovi a jeho týmu. V tomto roce byl vytvořen první prototyp, avšak telefon se na světlo světa dostal až v roce 1984, protože se čekalo na výstavbu AMPS sítě, se kterou telefon nakonec pracoval.

V době svého nástupu na trh byla pořizovací cena neuvěřitelných 3 995 dolarů. Po přepočítání do dnešních částech a převedení na do tuzemské měny by se cena pohybovala okolo 255 000 Kč. Dovolit si ho mohl opravdu málokdo.

Zajímavostí je baterie Motoroly, která nebyla typu Li-Ion, jak jsme dnes zvyklí, ale Ni-Cd (nikl-kadmin) a používala se ještě u kufříkových mobilních telefonů. Díky méně energeticky náročným obvodům se ale její velikost mohla zmenšit.

Telefon měl ovšem i tak nekompaktní rozměry 33 × 9 × 4,5 cm. Doba nabíjení byla asi 10 hodin a volat jste mohli pouhých 30 minut. K dispozici byl i jednořádkový LED displej a paměť až na 30 kontaktů.

První mobilní telefon prodávaný u nás: Nokia Talkman

Jen o pár let později, v roce 1991, se v našich končinách začala prodávat Nokia Talkman. V té době u nás společnost Eurotel poprvé spustila síť NMT a Talkman se začal prodávat za necelých 60 tisíc korun.

Její hmotnost byla neuvěřitelných 4,5 kg, ale do úložiště se vešlo 184 kontaktů!

První, skutečně kapesní mobil Motorola MicroTAC 9800X

Rok 1989 se nesl ve znamení opravdu mobilních telefonů v pravém slova smyslu. Motorola začala vyrábět analogový model MicroTAC, jež pracoval v síti AMPS. V roce 1994 byl představen i ve verzi podporující GSM a TDMA.

Jeho otevírací mechanismus je typický pro mnoho jeho dalších následovníků a jistě si vzpomene na nejeden film, kde se MicroTAC vyskytoval. V krytu se zprvu nacházel mikrofon, pak byl ovšem přemístěn na tělo telefonu, a kryt tak sloužil pouze jaké ochranný prvek klávesnice.

Orbitel 901 a první SMS

Telefon, který jako první na světě přijal v prosinci roku 1992 SMS zprávu ve znění „Merry Christmas“ vznikl v dílnách anglické společnosti Orbitel. Orbitel 901 byl prvním plně digitálním telefon, ovšem jeho rozměry byly 21 × 16 × 7,5 cm.

To bylo zapříčiněno velikostí modulátorů a digitálních převodníků, protože Orbitel 901 byl také prvním komerčně dostupným telefonem, jež pracoval na síti GSM.

IBM Simon jako první telefon s dotykovým displejem

IBM představila první telefon, jenž měl být více, než jen pouhý komunikátor. IBM Simon byl představen v roce 1994 a měl obří 4,5″ rezistivní displej s rozlišením 160 × 293. Uživatel pracoval se systémem ROM-DOS, v němž měl k dispozici domovskou stránku a ikony, které vedly k funkcím jako kalkulačka, kontakty, fax, terminál apod. Telefon ovšem pracoval pouze v síti AMPS a v našich končinách se neprodával.

Legenda jménem Nokia 9000 Communicator

Nokia se snažila zopakovat tento legendární telefon několikrát, nikdy ale neměl takový úspěch, jako poprvé v roce 1997. Nokia 9000 Communicator byla osazena operačním systémem GEOS, jež pracoval na ROM-DOS. K dispozici tedy byly nejrůznější kancelářské funkce včetně e-mailů.

Vyklápěcí konstrukce ukrývala monochromatický displej o rozlišení 640 × 200 a QWERTY klávesnici. K dispozici jste měli také protokol WWW díky přenosu dat po síti GSM.

Přelomu tisíciletí vládla Nokia 3310, první telefon s Bluetooth,MP3 a foťák

Rok 2000 byl ve znamení legend. Na trh přichází v září toho roku Nokia 3310, jež vlastnil nebo znal snad každý na našem kontinentu a nejen tady. Téměř nerozbitná Nokia 3310 podporovala vibrační vyzvánění nebo hlasové vytáčení až 8 čísel.

Baterie typu Ni-MH držela telefon v pohotovosti až 260 hodin a čas hovoru byl 270 minut. Zaujal také díky legendární hře Snake a na telefon se stály fronty, přesto, že stál na počátku prodeje 9 tisíc korun. V prodeji byl celé 4 roky.

Technologickou novinkou se stal Ericsson T36, který přinesl novou bezdrátovou synchronizaci zařízení, jež nahradila infračervený port. Verze Bluetooth 1.0 umožnila přenášet data rychlostí až 723 kbps do vzdálenosti 2 metrů.

To Samsung vsadil na poslech hudby z telefonu a vsadil na model SPH-M100, jež nabízel interní paměť o velikosti 64 MB, takže jste mohli poslouchat hudbu až hodinu (16 bit, stereo, 128 kbps). Mimo to disponoval diářem a hlasovým vytáčením.

V rukávu měl ovšem Samsung také další Eso. Tím byl model SCH-V200, jež disponoval 0.35Mpx fotoaparátem, fotografie pak byla velikosti 640 × 480 bodů a do telefony jste jich mohli uložit maximálně 26. Podstatné je, že prozatím nebylo možné s fotkami jakkoliv pracovat, to už zvládl Sharp J-SH04, ze kterého jste již mohli prohlížet či posílat nafocené snímky z 0.11Mpx fotoaparátu.

Telefon přezdívaný „žiletka“: Motorola Razr V3

Tloušťkou pouhých 13,9 mm ohromila Motorola s modelem Razr V3, jež přichází v roce 2004 na trh. Telefon byl vyroben z hliníku a jeho klávesnice byla leptaná, vyrobená z jednoho kusu. Model disponoval VGA fotoaparátem, podporou Javy a také MP3 přehrávačem.

Apple iPhone ohromil displejem a absencí klávesnice

Apple na tiskové konferenci v roce 2007 způsobil převrat v oblasti mobilních telefonů. V době, kdy ostatní výrobci spoléhali na rezistivní displeje, stylus nebo tlačítka, představil Steve Jobs iPhone s kapacitním 3,5″ displejem, jež pracoval na systému iOS.

Přesto, že aplikace třetích stran nebylo možné instalovat, stal se iPhone po celém světě vzorem chytrých telefonů a nastartoval éru supervýkonných telefonů, jak je známe dnes.

Uživatel tak měl k dispozici zařízení, jež bylo geniálně jednoduché, ale přesto splňovalo, a mnohdy převyšovalo, parametry, jež nabízely manažerské telefony.

T-Mobile G1 (HTC Dream) předvedl Android 1.0

O rok později přichází na trh první mobilní telefon s OS Android T-Mobile G1, známý jako HTC Dream. Byl vybaven kapacitním dotykovým displejem s rozlišením 480 × 320 pixelů. Na rozdíl od Apple iPhonu byl operační systém Android otevřen aplikacím třetích stran, tím pádem také vývojářům.

Smartphony dneška

A jak je to s chytrými telefony dnes? Apple iPhone i telefony s Androidem tu máme dodnes.

O svoje místo bojoval dlouho také Windows Phone, ovšem iOS a Android ho zcela vytlačily z trhu, stejně jako další menší systémy, jako například Blackberry OS a BB 10.

Apple bojuje nyní na trhu s telefony iPhone Xr, Xs a Xs Max a nejoblíbenějšími telefony s Androidem se staly zařízení Samsung, jehož vlajková loď je nyní Samsung Galaxy Note9.

Cesta vývoje mobilů jde neustále dopředu a budoucnost patří lepším a ohebným displejům, či telefonům bez rámečku okolo něj.

K dispozici jsou extrémně rychlé datové přenosy, jako LTE a technologie Bluetooth již patří minulosti. Nahradilo ji novější NFC, které se používá především k placení z telefonu. Stejně tak skomírají SMS zprávy, které nahradily komunikátory fungující na datových přenosech, stejně jako většina dalších funkcí chytrých telefonů.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz