Domů     .Top
Nejšílenější plány na využití dronů v budoucnosti

komerční sdělení

Dnešní drony už teď vypadají jako ze scifi filmu a co teprve, když si jejich potenciál vezmou do rukou odvážní či dokonce blázniví vynálezci? Vznikne tak droní taxi nebo droní záchranář. Přečtěte si o více či méně šílených nápadech na využití dronů v budoucnosti.

Droní taxi Dubaj

Odkud v poslední dekádě přicházejí ty nejodvážnější nápady? To víte, že z Dubaje ve Spojených arabských emirátech. A rychle rostoucí město budoucnosti si žádá i dopravu budoucnosti. Hádáte správně – půjde o droní taxi pro lidské zákazníky.

Droní taxi vypadá jako taková malá osobní helikoptéra, kam se vejde jeden pasažér s malým zavazadlem, a mělo se dostat do běžného provozu již letos v létě. Ehang 184 – čínský dron s autopilotem by měl vydržet ve vzduchu 30 minut se zhruba 100kg pasažérem.

Bezpečnost zajišťuje fail-safe systém, který dron v případě poruchy nebo vybití baterie něžně usadí na zem, a jakýsi centrální dispečink, kde může řízení převzít lidský pilot.

Ve hře o dubajské nebe je také německý dron od Daimleru Volocoptor. Oproti Ehangu má místo pro 2 pasažéry, a dokonce se v něm 5 minut nad pouští povozil i korunní princ Sheikh Hamdan bin Mohammed.

Volocoptory by měli fungovat jako Uber – na svůj dron byste si naskočili na jednom ze sítě tzv. Voloportů. Němci jsou také opatrnější ohledně masového zavedení do provozu – vidí to na dalších 5 let. Pokud se droní taxíky opravdu podaří rozšířit, určitě půjde o další z nevídaných atrakcí, díky kterým oáza uprostřed pouště přiláká ročně 16 milionů turistů.

Droní dopravní letadlo

Takovým přechodem mezi autonomním dronem a dopravním letadlem, který budeme třeba za pár let všichni využívat je Cora – dron ze stáje společnosti Kitty Hawk Larryho Page, legendárního spoluzakladatele Google.

Cora se vznese jako helikoptéra, ale letí jako letadlo, a to rychlostí až 177 km/h s doletem na baterie na vzdálenost 100 km. Corou mohou cestovat 2 pasažéři.

Dalším stupněm, a také pořádným oříškem pro konstruktéry, jsou však velká dopravní a nákladní letadla, která by zvládla létat bez pilota nebo posádky na velké vzdálenosti. Těch bychom se prý měli dočkat v roce 2025 a dopravcům by ušetřily tolik peněz, že by ceny letenek klesly minimálně o 10 %.

Boeing už podobná letadla testuje, vzorem byla samozřejmě již existující vojenská technologie. Schválně, nastoupili byste do bezpilotního letadla při cestě na dovolenou? 54 % respondentů průzkumu pro investiční banku UBS uvedlo, že ani náhodou.

„Nedivím se, že jsou po celém světě konstruktéři nadšení z droních technologií. Jen v droním byznysu se má do roku 2021 protočit 116 miliard dolarů,“ dodává Alex Novotný, odborník na drony z DronPro.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz