Domů     .Top
Mezinárodní srovnání zamořenosti vesnic kouřem z domácího vytápění má první výsledky. Data jsou alarmující!
Martin Janda 12.12.2018

Ve dnech 12. – 14. prosince 2018 se v Praze sejdou evropští odborníci na sledování kvality ovzduší, aby zhodnotili výsledky srovnávacího měření znečištění vzduchu malých sídel během topné sezony..

Výzkum probíhá v rámci projektu CONSPIRO – Breathing Together for Cleaner Air (dýchat společně za lepší ovzduší), koordinovaného společností SCIENCE IN a Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy. Týmy vědců měří ve čtyřech zemích – v Česku, Německu, Bulharsku a Srbsku, a zároveň jsou upravovány postupy, jak data zpracovávat a jak je představovat veřejnosti.

Dosavadní výsledky jsou překvapivé, ukazují leckdy až padesátinásobné překračování limitů smogové situace, přičemž dovnitř budov proniká i skrze zavřená okna cca 60% venkovního znečištění. Toxickým vzduchem trpí i vyhlášeně lokality typů horských středisek či lázní.

Znečištění ovzduší kouřem z lokálních topenišť je v dnešní Evropě pravděpodobně hlavní formou vystavení lidské populace škodlivinám. Čeští vědci proto iniciovali mezinárodní studii zaměřenou právě na podchycení míry znečištění vzduchu malých sídel ve čtyřech různých zemích – Česku, Německu, Bulharsku a Srbsku.

„My máme zkušenost s realizací podobných měření u nás. Není to úplně jednoduchá záležitost, používají se mobilní měřicí aparatury, musíme brát v patrnost rozdílný charakter obcí i např. aktuální meteorologické poměry.

Postupně jsme však vyvinuli metodiku, jak znečištění proměřit, ve spolupráci s našimi zahraničními partnery jsme ji dopilovali a nyní ji aplikujeme i v jejich vybraných lokalitách“ říká Jan Hovorka, vedoucí Laboratoře pro studium kvality ovzduší Ústavu pro životní prostředí PřF UK.

Dosavadní výsledky ukazují, jak je situace v zimních měsících vážná, ale i to, jak rozdílný je přístup k zachování zdravého prostředí mezi jednotlivými zeměmi.

„Zatímco němečtí kolegové měří v podstatě čistý vzduch, o pár kilometrů dále, na české straně hranice, panuje ve srovnatelné obci večer regulérní smogová situace. Pozoruhodnou zkušenost jsme zažili v Bulharsku, kde lázeňská obec, mimochodem s venkovními bazény teplé minerálky, byla zahalena smogem překračujícím povolené limity padesátinásobně (!)“ pokračuje Jan Hovorka.

Sledování míry znečištění je však jen jednou z částí záměru CONSPIRO.

„Získaná data si nechceme schovávat do vědeckého šuplíku, chceme je především ukázat lidem a podnítit tak celospolečenskou diskusi o tom, jak situaci zlepšit. Připravujeme programy do škol, veřejné diskuse (nazýváme je „dýchánky“), informace o zjištěném znečištění budou sdíleny prostřednictvím mobilní aplikace a lidé budou moci měřit i sami pomocí přístrojů s levnějšími senzory.

Jako zásadní vidíme asistenci obcím či neziskovým organizacím, které chtějí situaci řešit a třeba úplně neví jak na to“ říká Petr Mareš ze společnosti SCIENCE IN.

Všechny tyto aspekty bude řešit třídenní jednání odborníků zapojených do projektu CONSPIRO v Praze 12. – 14. prosince 2018. Poslední den setkání je věnován terénní exkurzi do obce Karlštejn, kde je již týden umístěno několik monitorů sledujících kvalitu ovzduší, a v případě dobrého počasí proběhne také ukázkové měření vertikálního profilu znečištění.

TZ PřFUK

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz