Domů     .Top
Šest oblastí, které v budoucnu ovlivní technologie blockchainu

komerční sdělení

Blockchain je v poslední době velice diskutované téma, které se nevídanou rychlostí dostalo do povědomí velmi široké veřejnosti a to především díky kryptoměně bitcoin. O té se ale dnes bavit nebudeme, dnes se podíváme na to, jak můžete tato technologie změnit svět.

Je velice pravděpodobné, že samotná blockchain technologie výrazně ovlivní naši budoucnost v řadě odvětví. Bankovnictvím počínaje přes komunikace až po sdílenou dopravu a mnoho dalšího. Abychom těmto změnám porozuměli, musíme v prvé řadě vědět, jak celý systém funguje.

Co je blockchain a jak funguje?

Pokud jste si někdy kupovali výrobek označený jako „fair trade“, asi vás zajímalo, zda jsou informace o původu výrobku pravdivé. V situacích jako např. při domlouvání rande přes internet vás věrohodnost informací zajímala možná ještě více.

Pokud jste to zažili, určitě jste si chtěli být jisti, že např. žena, která je s vámi v kontaktu, je opravdu „28letá zakladatelka startupové firmy, kterou baví sledovat fotbalová utkání“, jak se vám v inzerátu představila.

V dnešní společnosti panuje obecně značná míra nejistoty a společnost jako taková se potýká s problémem důvěryhodnosti informací. A má pro to pádné důvody. Abychom si mohli být jisti, že např. zakoupením kávy skutečně pomáháme pěstiteli kávovníku v Etiopii nebo, že osoba, se kterou jsme si domluvili schůzku, je opravdu ta, za kterou se vydává, potřebujeme mít systém, kde jsou všechna data řádně zabezpečena, uložena a důkladně verifikována. Prostě, nenechat se napálit.

Blockchain – Zjednodušeně

Právě ve věci zabezpečení a důvěryhodnosti informací je prostor pro využití této technologie. Systém, o němž je řeč, se nazývá blockchain. Jeho vlastníkem není žádná konkrétní osoba, společnost či vláda.

Informace jsou uloženy v systému sestávajícímu z řady osobních počítačů (u lidí po celém světě), tedy bez zprostředkovatele. Jde o systém decentralizovaný a tzv. distribuovaný, což znamená, že jej nemůže nikdo vyřadit z provozu nebo poškodit data v něm uložená, jelikož nemá blockchain žádnou fyzickou podobu jako například fyzické servery, kam si e-shop ukládá data o produktech.

Data jsou v blockchainu uložena navždy a nic to nezmění, právě proto je to taky tak unikátní technologie. Systém může používat a provozovat každý oprávněný uživatel.

Pokud vás tato technologie zaujala, nebo vám je nejasné jak to celé funguje a chtěli byste jít více do hloubky věci, podívejte se detailněji co je blockchain a jak funguje.

Pokud vás zajímají technologie, tak tohle je určitě jedna z věci, která vás nadchne, až se do ni ponoříte.

Pro většinu uživatelů spočívá půvab blockchainu v tom, jak je neznámý. Podobně jako většina z nás neví, jak fungují technologie 4. generace nebo jak se zpracovává křemík do podoby procesoru, všichni denně používáme chytré přístroje.

Chováme se tak i v případě  blockchainu, ze kterého vychází řada nových technologií, ovlivňující mnohé naše činnosti: vzdělání, řízení, spotřebu nebo způsob komunikace. Pojďme se podívat na konkrétní příklady využití blockchainu v praxi. .

Využití blockchainu v praxi

Bankovnictví a provádění plateb:Technologie blockchainu umožní každému jednotlivci provádět bankovní transakce rychleji, efektivněji a bezpečněji (viz. kryptoměna bitcoin).

Tato digitální měna je vlastně takový syn blockchainu, jelikož je to první měna která funguje na této technologii a také ji nejvíce proslavila.

Že se nejedná o hudbu vzdálené budoucnosti, ukazují první pokusy v řadě bank, které již dnes pracují na přijetí této technologie, která by měla přispět ke zlepšení.

Zabezpečení kyberprostoru:Pomocí vyspělých technologií enkrypce zajišťuje blockchain důslednou verifikaci a odolnost údajů proti neoprávněným zásahům a útokům. Servery v centralizovaném systému jsou snadno zranitelné z hlediska ztrát, poškození, lidské chyby nebo napadení.

Stačí se jen podívat na množství útoků, které bylo v několika posledních letech spácháno na společnosti Verizon, Deloitte či Equifax. Pomocí decentralizovaného a distribuovaného systému jako v případě blockchainu by bylo možno ukládat data v podobě cloudu, který je robustnější a lépe chrání před případnými útoky zvenčí.

Internet věcí (IoT): Tzv. internet věcí (Internet of Things, IoT) se v současné době uplatňuje u automobilů, nemovitostí, signalizace i v kuchyních např. u ledniček, které jsou osazeny příslušným softwarem, napojeny k síti a ovládány pomocí čidel.

Protože jsou všechna tato zařízení řízena z jednoho centra, jež se stará o komunikaci, případný narušitel se k nim snadno dostane. Podle Kamila Przeorskiho, odborníka na bitcoin a ethereum, uvedené kritické bezpečnostní problémy dokáže blockchain vyřešit jednoduše tím, že veškerá data decentralizuje.

Důležitost tohoto hlediska bude s rostoucím počtem oblastí, které IoT pokrývá, neustále narůstat.

Státní správa:Pokud vás štvou zkorumpovaní politici nebo nekonečné fronty na dopravním inspektorátu při vystavování řidičských dokladů, technologie blockchainu může tyto problémy v brzké budoucnosti vyřešit.

Tato technologie totiž dokáže snížit administrativní zátěž, zvýšit zabezpečení, efektivitu i transparentnost jednotlivých činností. A nejen to, může pomoci i při ověřování oprávněnosti příspěvků a dávek v oblasti sociálních služeb a zaměstnanosti nebo usnadnit ověřování totožnosti voličů a sčítání hlasů během voleb.

Jako roboti nahradili dělníky v továrnách tak může blockchain nahradit úředníky.

Crowd-funding, dárcovské a charitativní aktivity: Nezištně darovat nebo přispět na dobrou věc je jistě záslužná činnost. Položili jste si však i otázku, zda-li se vámi darované věci či peníze dostanou do rukou potřebných?

Zde nám může pomoci technologie blockchainu, která dokáže zajistit, že se věc dostane tam, kam byla směřována. Organizace, které se této technologie již ujaly, používají ke svým činnostem chytrých kontraktů a internetových „reputation systems“, které pomocí zabezpečené a transparentní knihy účtů umožňují dárcům sledovat, kam jsou jejich příspěvky směrovány.

Potravinový program OSN v současné době zavádí technologii blockchainu do své agendy péče o uprchlíky. Projevuje se to tak, že při výdeji stravy se místo tradičních stravenek, platby v hotovosti nebo kreditní kartou uplatňuje technologie skenování duhovky.

Zdravotní péče:Jistě vás již napadlo, kolik zbytečné práce by odpadlo, kdyby lékař po každém vyšetření nemusel faxovat příslušnou zprávu. Copak by nebylo možné uchovávat veškeré informace o našem zdravotním stavu v centrální databázi?

Uchovávání citlivých informací v centralizované podobě zvyšuje jejich zranitelnost. Přihlédneme-li ke kvantu informací, které o nás vede každá nemocnice, je bezpečná platforma ve zdravotnictví nezbytností.

A právě s nástupem technologie blockchainu se nemocnicím a různým zdravotnickým zařízením skýtá šance vytvořit centralizovanou a bezpečnou databázi, do níž lze ukládat lékařské zprávy a ty pak předávat pouze povolaným lékařům a pacientům.

A to byl poslední příklad využití blockchainu v praxi. Jelikož je technologie blockchainu poměrně nová věc, lze předpokládat, že mnohé z experimentů se nakonec neujmou. Možnosti, které tato technologie skýtá do budoucna, jsou však nepřeberné a na internetu naleznete obrovské množství dalších příkladů využití blockchain technologie.

Vedle těchto popsaných oblastí využití se změny dotknou dalších resortů např. maloobchodu, energetiky, sdílení hudby přes internet, řízení dodavatelských řetězců, prognózování, poradenství, nemovitostí, pojišťovnictví a mnoha dalších.

Připravme se tedy na budoucnost, v níž stále větší roli budou hrát distribuovaná, autonomní řešení. Což platí jak pro soukromou sféru, tak pro pracovní činnosti.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli :-)

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz