Domů     .Top
Příběh tajemného yettiho ve světle vědy
Martin Janda 21.11.2018

Je součástí mnoha legend mýtů a bájí. Svědectví o jeho existenci se s železnou pravidelností objevují zejména v plátcích, která, eufemisticky řečeno, mají poněkud problém s důvěryhodností. Ano, řeč je sněžném muži alias yettim, jenž obráží obvykle Himálaj, avšak údajně se zjevuje i v Rusku či v Americe..

Yetti má být vysoký až 3 metry, je chlupatý, jeho srst je hnědočervená či černošedá. Údajně je příbuzný s člověkem, protože jde o primáta. Označení yetti v jazycích národů žijících pod Himálajem znamená „divoké horské zvíře“.

Proto když příslušník takového národa hovoří o tom, že potkal yettiho, není důvod mu nevěřit. Fauna Himaláje není zas až tolik chudá, jen savců tu žije na 220 druhů, od jaků a antilop přes ovce barhal až třeba po irbise a gepardy.

Avšak yetti, o kterém bývá často řeč, má být hominidem. V minulosti se objevily spekulace o tom, že by mohl být neandrtálcem, či australopitékem, gigantopitékem, ba dokonce zcela neznámou větví rodu homo.

Realita je však, jak už to tak bývá, mnohem prozaičtější. Svědectví o sněžném muži – nikdy se nehovoří o sněžné ženě – bývají směsí omylů, prastarých mýtů, touhy po senzaci či obyčejných podvodů.

Před časem se do sporu vložila i slovutná universita v Oxfordu. „Pokroky v technice genetické analýzy organických zbytků nám dávají nové nástroje. Ty umožní identifikaci rodu a druhu přesně, nezaujatě a bez možnosti falšování,“ prohlásil jeden z členů týmu, který se problematikou zabýval, Brian Sykes.

Badatelé tehdy analyzovali mitochodriální DNA z údajné srsti nalezené v Bhútánu a v severní Indii. Výsledek byl jednoznačný, chlupy patřily medvědovi, který navíc žil před 80 000 lety.

V roce 2014 byla publikována studie vycházející z výzkumu většiny dosažitelných vzorků srsti, které měly yettimu patřit. Tyto vzorky pocházely z Indie, Nepálu, Bhútánu, ale i z Ruska nebo USA. Výsledek byl jednoznačný:

vyšetření DNA ukázalo, že všechny testované vzorky patří některému ze známých živočichů. V jednom případě pak šlo skutečně o hominida, avšak ani zde nešlo o žádnou senzaci, majitelem zkoumaných chlupů býval některý z příslušníků rodu homo sapiens sapiens.

Podobné výzkumy vzbuzují velkou pozornost biologů. Ne snad kvůli tomu, že by badatelé věřili na yettiho, avšak tyto analýzy pomáhají v mnohém upřesnit složení fauny v konkrétní oblasti. A tak se do biologických učebnic mohlo mimo jiné napsat, že před 40 000 lety oblast Himálaje obýval lední medvěd.

Další vzorky pak ukázaly, že lední medvěd se zde potkával se svým sourozencem s hnědou barvou srsti. Zda docházelo ke křížení, to zatím jasné není.

Jeden z posledních výzkumů na téma yettiho provedli badatelé z amerického Buffala. Ti se důkladně podívali na podezřelé kosti, kůži a také exkrementy, které pocházely z oblasti nejvyšších hor světa. Výsledek fanoušky kryptozoologie nepotěšil. Jeden vzorek odkázal na psa, ostatní pak opět na medvědy.

„Naše analýza představuje nejpodrobnější analýzu vzorků, které by měly pocházet z tohoto mýtického hominida,“ řekla vedoucí výzkumu bioložka Charlotte Lindquistová.

I tento výzkum ve svých důsledcích je užitečný. Zejména pak pro medvědy plavé, což je poddruh medvěda hnědého. Medvědi plaví jsou kriticky ohrožení a důkladné seznámení s jejich genomem může přispět k jejich záchraně.

Už dnes díky buffalskému výzkumu víme, že medvědi plaví se vyvinuli již před 650 000 lety, kdežto medvěd tibetský má k našim brtníkům toulajícím se po Valašsku mnohem blíže.

Ano, medvěd je chlupatý, když se postaví na zadní, tak i vysoký, je i inteligentní, ale rozhodně nepatří mezi hominidy. Kryptozoologové a fanoušci záhad neztrácejí naději, že sněžný muž bude jednou objeven.

Ostatně, Charlotte Lindquistová si po představení výsledků svého výzkumu povzdechla: „Jsem si jistá, že legenda a mýtus budou žít nadále. Nikdy nemůžeme s jistotou dokázat, že něco neexistuje.“.

Před nedávnem byl v Indonésii objeven nový druh orangutana. Proč by se nějaký hominid nemohl adaptovat na tvrdé podmínky himálajských velehor? Samozřejmě stoprocentně nelze vyloučit nic. Avšak, jak už říkával slavný astronom Carl Sagan, mimořádná tvrzení vyžadují mimořádné důkazy.

A to, co má současná věda k dispozici, existenci yettiho v žádném případě nepotvrzuje…

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz