Domů     .Top
Průlet Scholzovy hvězdy sluneční soustavou potvrzen
Martin Janda 6.11.2018

Čas od času se v éteru objeví hypotéza, že Slunce má své dvojče. Má jím být těleso, pro které se vžilo pojmenování Nemesis nebo také hvězda smrti. Kdykoliv se prý přiblíží k centrálním částem sluneční soustavy, život na Zemi utrpí závažné ztráty..

Nemesis by teoreticky měl být hnědý či červený trpaslík. Ke Slunci jej to táhne každých 26 milionů let. Během průletu způsobuje na Zemi hromadná vymírání, protože na ni i na další planety nasměruje spoustu planetek a komet.

S touto hypotézou přišli v roce 1983 paleontologové David M. Raup a Jack Sepkoski.

Což o to, že by hvězda měla dvojče, není nic výjimečného. Spíše jsou vzácností osamělé hvězdy, jakým je naše Slunce. Nicméně žádné důkazy, ani nepřímé, nenaznačují, že by se v našem okolí nějaká z menších hvězd skutečně toulala.

Hnědí trpaslíci jsou sice obtížně odhalitelní, ale přesnější výpočty ukázaly, že k oněm náhlým vymíráním nedochází periodicky. Výzkumy, které se problému věnovaly, došly k závěru, že intenzita srážek velkých impaktorů o velikosti nad pět kilometrů s naší planetou se za poslední stovky milionů let prakticky nemění a ani nevykazují žádnou výraznou periodicitu.

To však neznamená, že by nějaká hvězda nedokázala tu a tam nadělat paseku ve vnitřních částech sluneční soustavy.

Za půldruhého milionu let naruší Oortův oblak oranžový trpaslík Gliese 710. Spousta komet, které si jinak v Oortově mračnu v klidu vegetí, bude vychýlena ze své dráhy a v centrálních částech sluneční soustavy si udělá pořádný mejdan.

Pokud ještě bude lidstvo existovat a žít na Zemi, bude z toho mít slušný bolehlav.

Co se pravděpodobně stane v budoucnosti, mohlo se stát i v minulosti. Sluneční soustava se sice nachází na galaktické periferii, což je pro lidstvo docela klika, avšak hvězdný provoz tu přece jen nějaký je.

Koneckonců k havárii může dojít i na silnici III. třídy mezi Hulínem a Chropyní.

Před pár lety teleskopy objevily hvězdný systém WISE 0720-0846. Je to dvojhvězda skládající se z červeného a hnědého trpaslíka. V současnosti je tento systém, kterému se také říká Scholzova hvězda, od nás vzdálen 20 světelných let a pohybuje se v souhvězdí Jednorožce.

Hvězdy jsou to maličké, jejich celková hmotnost odpovídá 0,15 hmotnosti Slunce. V roce 2015 astronom Eric Mamajek se svými kolegy z univerzity v Rochesteru vypočítal, že před 70 000 lety se Scholzova hvězda přiblížila ke Slunci na pouhého 0,8 světelného roku.

V Oortově oblaku musela v té době mezi kometami panovat solidní panika. Zda by tento průlet mohl souviset s vymíráním v pleistocénu, kdy začala mizet především megafauna savců, je však spekulativní záležitost.

Dopad komety jako jeho příčina není vyloučený, avšak mnohem pravděpodobnější důvody toho, proč Šumavou nebrouzdají čtyřmetroví medvědi, jsou změny klimatu a také činnost člověka.

Onen průlet Scholzovy hvězdy v těsné blízkosti Slunce čekal na své potvrzení. Nyní se ho dočkal.

Podepsali se pod něj španělští vědci pod vedením Carlose de la Fuente Marcose. Badatelé z Pyrenejského poloostrova analyzovali přes 300 objektů pohybujících se po hyperbolických drahách na hranicích sluneční soustavy.

V rozmístění těchto těles našel Marcos jistý řád. Ten ukazuje, že právě před 70 000 lety dráhy těchto objektů, z nichž některé mají původ mimo sluneční soustavu, cosi narušilo. Řada indicií potvrzuje, že to byl právě onen pár dvou trpaslíků.

Zdá se tedy, že návštěva Scholzovy hvězdy v našem systému se v minulosti skutečně odehrála.

V té době se již po zemském povrchu pohyboval moderní člověk. Občas jistě vzhlédl k obloze a divil se, kolika malými světly je poseta. Avšak Scholzovu hvězdu nejspíš nezahlédl. Hnědý trpaslík nevyzařuje žádné světlo a ten červený jen velmi slabé.

Kromě pár komet si tedy návštěvy z dalekých končin vesmíru nejspíše nikdo nevšiml…

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz