Domů     .Top
10 nejnepříjemnějších zvuků kolem nás
Martin Janda 19.10.2018

Šumění lesa, jarní déšť, vrnění kotěte, Mozartova symfonie. To všechno jsou zvuky, které zpravidla v člověku vyvolávají příjemné pocity. Občas je však sluch vystaven něčemu, z čehož má tendenci šílet….

1. Nehty na tabuli

Skřípot vyvolaný pohybem nehtů o tabuli vyvolává u mnoha lidí doslova osypky. Proč ale vlastně? Podle studie rakouských a německých vědců vydané v roce 2011 se tento zvuk pohybuje mezi 2 000 a 5 000 Hz.

Do tohoto kmitočtového pásma spadají varovné výkřiky primátů, takže je možné, že vnímání nepříjemného škrábání souvisí s evolucí.

2. Hlučné žvýkání

Misofonie je zvláštní porucha sluchu, kvůli které člověka napadají i vražedné myšlenky. Zvuk, kterému je vystaven, mu natolik leze na nervy, že ztrácí sebekontrolu. Obvykle se jedná o žvýkání či srkání, ale třeba i stříhání nehtů.

V léčbě se zpravidla uplatňují generátory zvuků (příjemně vnímané zvuky ve spojení se zvukem rizikovým by měly zamezit nežádoucí reakci), dále různé psychoterapeutické metody (například záměrné opakované vystavování se danému zvuku s cílem zvýšení tolerance k němu) či psychofarmaka.

3. Hudba v hlavě

Zná to každý z nás. Do hlavy se mu nastěhuje nějaký jednoduchý popěvek, který z ní ne a ne odejít. Sice se nejedná přímo o klasický zvuk, ale tito ušní červi, jak zní odborný název útočí právě na sluchový systém.

Devadesát procent lidí s ušním červem bojuje aspoň jednou týdně, čtvrtina populace pak dokonce několikrát denně.

4. Pláč malých dětí

Brekot malého dítěte také nepatří mezi nejlibější zvuky, i když zde se trochu liší vnímání u žen a u mužů. Výzkumníci z Oxfordské univerzity zjistili, že takový zvuk vyvolá v mozku dospělých intenzivní reakci, zejména v oblastech zodpovědných za emoce.

Zároveň se zvýší fyzická výkonnost a nastartují se reflexy zodpovědné za péči o potomstvo. Pokud je tak člověk kupříkladu v letadle s cizím plačícím dítětem, jeho organismus je excitován a zároveň frustrován, protože péči o dítě má na starosti někdo jiný.

5. Vuvuzely

Od mistrovství světa ve fotbale, které v roce 2010 proběhlo v Jihoafrické republice, uplynulo již osm let. Víc než vítězství španělské reprezentace v hlavách utkvěl příšerný rachot, který doprovázel každé utkání.

Onen randál měly na svědomí tisíce hudebních nástrojů zvaných vuvuzely, které vydávaly zvuk z dálky připomínající rojení včel, zblízka pak vchod do pekla. Někteří lidé na stadionech poté trpěli dočasnou ztrátou sluchu, fotbalová federace FIFA posléze jejich další používání zakázala.

6. Zvracení

Dávicí reflexy přicházejí ke slovu ve chvílích, kdy se v trávicím traktu objeví něco, co tam nemá co pohledávat. Doprovázejí je přitom ne příliš lahodné zvuky, což má ovšem svůj důvod. V okamžicích, kdy naši předci snědli něco podezřelého, některý z nich vrhnul.

Neurony v mozcích ostatních v tu chvíli zbystřily, zrcadlily situaci a vyslaly signál k preventivnímu zbavení se zkonzumované potravy.

7. Hádka

Někdo se možná vyžívá ve sledování hádek mezi lidmi, jak o tom svědčí některé televizní pořady. Ale málokdo se hlasitých hádek sám rád účastní. Na hádky mezi rodiči jsou citlivé zejména malé děti a řada lidí si tento odpor přenáší i do dospělosti.

8. Telefonování

Člověk sedí třeba v tramvaji, město je ucpané a kousek od něj už půl hodiny někdo telefonuje. Po chvíli se taková situace stává nesnesitelnou. Pak je tu ještě jeden faktor, který se nedá ovlivnit. Lidské mozky mají tendenci některé věci předvídat.

Neurony neabsorbují obsah telefonního hovoru, ale snaží se predikovat, co v něm bude následovat, zvláště, když slyší jen jednu stranu rozhovoru. A ve chvílích, kdy se jim to nedaří, přicházejí na řadu nepříjemné pocity.

9. Kašel a další tělesné zvuky

V některých kulturách je doslova ostudou neříhnout si po jídle, ale to jsou spíše výjimky. Většina tělesných zvuků je vnímána nepříjemně, což je dáno evolučně. Jevy, které tyto zvuky provázejí, mohou totiž souviset s patogeny, které posléze šíří nejrůznější choroby.

10. Hnědá nota

Hnědá nota je bájným metalovým tónem, při kterém se posluchačům uvolní svěrače. Má se pohybovat pod hranicí slyšitelnosti na frekvenci mezi 5 a 9 hZ. Pokud je však zvuk dostatečně hlasitý, tělem projedou vibrace, které způsobí jistou nehodu.

Po hnědé notě pátrala řada vědeckých pracovišť včetně NASA, která se bála, aby se ona nepříjemnost nepřihodila jejím astronautům. Avšak onen tón zatím a asi naštěstí zůstává utajen…

reklama
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz