Domů     .Top
Babylon, na který se ve 20. letech změnil Berlín

komerční sdělení

Zlatá 20. léta minulého století byli turbulentním obdobím v historii Německa a Evropy všeobecné. Berlín se stal po skončení 1. světové války jedním z největších průmyslových center Evropy.

Základní lidská práva a osobní svoboda zakotvená v nové Weimarské ústave umožnili společnosti rozvíjet se novým směrem. Umění a kultura zaznamenaly nevídaný rozmach, Berlín se díky tomu stal významnou kulturní metropolí.

Sofistikovaná a inovativní společnost přinesla nové vlivy do architektury a dizajnu (Bauhaus, 1919-33), módy, literatury (Döblin, Berlin Alexanderplatz, 1929), filmu (Lang, Metropolis, 1927, Dietrich, Der Blaue Engel, 1930), malby (Grosz), hudby (Brecht a Weill, The Threepenny Opera, 1928) a vědy (Albert Einstein získal Nobelovu cenu v 1921, Berlínská univerzita se stala jedním z nejdůležitějších intelektuálních center světa).

S rozvíjející se kulturou začal ve městě kvést nejen noční život s mnohými zábavnými vystoupeními, hudebními show, ale také vznikaly erotická zařízení a rozmáhala se prostituce a kriminalita. To však považovali pravičáci za dekadentní a škodlivé.

K šíření prostituce v Berlíně, ale i dalších městech, vedla situace po zničující 1. světové válce, kdy se mnoho ľudí ocitlo na dně, ženy bez mužů a majetku. Byznys s prostitucí byl kromě jiného provázen nepříjemným šířením pohlavních chorob jako syfilis či kapavka.

Německá armáda dokonce přistoupila k vydávání kupónů do takzvaných „ověřených bordelů“, které dala prověřit místním lékařem, aby zabránila dalšímu šíření chorob. Prostituce se postupně stala významnou, ale nechtěnou součástí místní ekonomiky.

U vojáků, kteří se vrátili z fronty, byl zaznamenaný odlišný postoj k sexualitě a tak začal narůstat i počet homosexuálů. Ve městě existovalo přibližně 500 klubů, které organizovali homosexuální představeni pro gaye, lesbičky a transvestity.

Většina těchto zařízení ale byla uzavřená s nástupem nového nacistického režimu v roku 1933.

Nebude překvapením, že s rozvojem prostituce, poklesem morálních zásad a zoufalou ekonomickou situací mnoha lidí ve městě začal bujet zločin. Německá policie registrovala ve městě 62 organizovaných kriminálních gangů.

Černý trh, krádeže, drogy (kokain, heroin) a vraždy byly na denním pořádku v životě Berlíňanů.

Na základě knižního bestselleru Volkera Kutschera vznikl minulý rok fascinující německý seriál s názvem BABYLON BERLÍN, který nás přenese do kontroverzního období německé historie. Skrze příběh mladého policejního vyšetřovatele můžeme nahlédnout do tajných zákoutí Berlína a do zhýralé a nelehké doby meziválečného Německa.

Sledujte seriál Babylon Berlín od čtvrtka 18. října 2018 ve 21:00 na televizní stanici EPIC DRAMA..

www.epicdrama.cz  FB: EpicDramaCZ,  Instagram: EpicDramaCzech

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz