Domů     .Top
Evropané dokončili sestavování servisního modulu lodi Orion
Martin Janda 9.10.2018

V integrační hale společnosti Airbus v německých Brémách k instalaci posledního radiátoru na evropský servisní modul ESM (European Service Module) pro novou kosmickou loď NASA Orion. Tím bylo dokončeno jeho sestavování..

Servisní modul ESM bude poskytovat energii, vodu, vzduch a manévrovací kapacitu pro průzkumnou loď NASA Orion, která se chystá létat s kosmonauty na palubě na průzkumné mise za Měsíc a dále. Modul ESM pro první kosmický let lodi Orion je tak nyní kompletní: během mise bez posádky má demonstrovat své schopnosti při průletu kolem Měsíce.

Umístění posledního radiátoru na modul by se dalo přirovnat k zavření kapoty na vozidle. Ovšem s tím rozdílem, že technici nyní už nemohou přistupovat do interiéru servisního modulu. Tím byla symbolicky uzavřena montáž a integrace modulu, který se vydá na cesty ve Sluneční soustavě do míst, kam se dříve žádná pilotovaná loď nevydala.

Aby dokončili montáž ESM, pracovali technici 24 hodin denně ve trojsměnném provozu. Servisní modul nyní projde intenzivními testy: čeká na něj celá kavalkáda všech představitelných i nepředstavitelných zkoušek.

Od prověrky nově instalovaných radiátorů až po testy složitého pohonného systému, který tvoří soustava potrubí přivádějící palivo a okysličovadlo do 33 raketových motorů.

Jakmile budou zkoušky dokončeny, dojde k zabalení servisního modulu a jeho odeslání do Kennedyho kosmického střediska na Floridě. Samostatně – také z Brém – budou odeslány panely slunečních baterií, které se k modulu připojí až v USA. Zde pak dojde k propojení s modulem pro posádku (Crew Module) a příslušným adaptérem (Crew Module Adaptor). Obě součásti dodává NASA: bude to poprvé, co vznikne kompletní loď Orion.

Orion pak projde zkouškami v zařízení NASA Plum Brook, kde bude umístěný do největší vakuové komory na světě schopné simulovat podmínky kosmického letu. A to včetně akustických jevů simulujících vibrace při startu největší rakety na světě, systému SLS (Space Launch System) vyvíjeného v režii NASA.

Technici v Brémách si ale nevydechnou, protože je před nimi práce na druhém modulu ESM. Jeho kostra je hotová a postupně je na ni pečlivě instalováno 11 km kabeláže, která propojí počítače a další vybavení.

Na správné funkci těchto systémů přitom budou záviset životy posádky, protože druhý modul ESM při misi EM-2 (Exploration Mission 2) sveze v lodi Orion první kosmonauty.

Zdroj: ESA

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz