Domů     .Top
Tajemství, pokusy, objasněné záhady? Pražská Noc vědců bude plná překvapení.

Už od roku 2005 se z podnětu Evropské komise koná Noc vědců. Letos se uskuteční 5. října ve více než třech desítkách míst České republiky. Motto akce je „100 let české vědy“ a lidé libovolného věku, vzdělání či zájmů budou moci opět navštívit jen pro ně tento večer otevřené vědecké ústavy, výzkumná centra, univerzity, muzea, science centra i nemocnice. Od 17:00 do 22:00, někde až do 23:00 hod., se budou konat přednášky, pokusy, ukázky, virtuální realita, výstavy, filmy, workshopy a těší se i asistenti, vědci, demonstrátoři a všichni, kdo vědou a výzkumem denně žijí..

Foto: Ostravská univerzita/Noc Vědců 2017

Vstup na akce je zdarma, aktuální informace naleznete na https://noc-vedcu.cz/

V Praze a okolí jsou soustředěny zcela výjimečné vědecké a výzkumné instituce, proto tady také Noc vědců bude mimořádně pestrá a zajímavá.

Noc plná informací a zážitků s Akademií věd

V budově Akademie věd ČR je pro návštěvníky připraveno stanoviště s virtuální realitou – novinkou bude virtuální prohlídka Krystalografie, která umožní proniknout až do molekulární úrovně krystalů, nebo virtuální seznámení s principy fungování jaderného a fúzního reaktoru;

výstava Vlny vesmíru k 40 letům družice MAGION, projekce filmů Grygar (2018), Vynález zkázy (1958), nebo filmové pásmo o Jaroslavu Heyrovském. Bohatý je i přednáškový program: syn objevitele kontaktních čoček prof.

Kamil Wichterle si položí otázku Budou ještě vynálezci?, spisovatel a nakladatel Jiří Padevět pohovoří o tématu Protektorát Čechy a Morava a perzekuce inteligence; Claire Klingenberg, předsedkyně Evropské rady skeptických organizací bude mít přednášku Horoskopy – Co vás (ne)čeká?

a Kristina Váňová, ředitelka Památníku Karla Čapka, se bude věnovat netradičnímu spojení Čapek a věda. V knihovně AV ČR budou představeny dobové ukázky boje prvorepublikových knihovníků proti polointeligenci, braku, špíně, plísni, broukům, … a ojedinělá atmosféra setmělé studovny je jako stvořena pro projekci filmu Karla Zemana Vynález zkázy, podle příběhu J. Verna.

Přírodovědecká fakulta UK

Otevře své dveře na Praze 2 na adresách Albertov 6, Hlavova 8 a Viničná 7. Otevřené budou laboratoře geologů, bude možno si vyzkoušet práci dnešních geografů, podívat se na výstavu o dějinách chemie či prohlédnout si jinak skrytá muzea antropologie a paleontologie.

A z přednášek je dobré upozornit na profesora Jaroslava Flegra a jeho výzkumy toxoplazmózy v Česku nebo na přednášku o chemických vášních Johana Wolfganga Goetha. Více o programu zde.

Na adrese Albertov 6 se bude prezentovat také Matematicko-fyzikální fakulta UK. Řeč bude například o mobilních aplikacích s předpovědí počasí nebo o matematice v žonglování. Po celou dobu budou k vidění a vyzkoušení fyzikální pokusy nebo matematické hlavolamy. Chybět nebude ani oceňovaná počítačová hra Československo 38–89.

Foto: Přírodovědecká fakulta UK/Petr Jan Juračka

České vysoké učení technické v Praze

Pro návštěvníky otevře pracoviště celkem 7 fakult a 2 další nefakultní součásti. V dejvickém kampusu to budou Fakulta stavební, Fakulta strojní, Fakulta elektrotechnická, Fakulta informačních technologií, Masarykův ústav vyšších studií a nakonec společně v budově ČVUT – CIIRC Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky a kladenská Fakulta biomedicínského inženýrství.

V centru Prahy mohou zájemci navštívit Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou. Letošní novinkou je spolupráce Fakulty dopravní s Přírodovědeckou a Matematicko-fyzikální fakultou UK v kampusu Albertov.

Návštěvníci se mohou těšit na ukázky univerzitních projektů, prohlídky specializovaných laboratoří, stejně tak jako na množství populárně naučných přednášek a dokonce i únikovou hru. Některé interaktivní exponáty si zájemci budou moci sami vyzkoušet.

Další informace najdete zde.Kompletní informace o programu naleznete na webu ČVUT, kde je kromě programu v Praze zveřejněn také program děčínských pracovišť Fakulty dopravní a Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské.

Laserová centra HiLASE a ELI Beamlines v Dolních Břežanech

Centra jsou součástí Fyzikálního ústavu AV ČR, a dorazit mohou zájemci z Prahy z blízkého, ale i vzdáleného okolí. V HiLASE je čekají zajímavé přednášky o laserech ve skutečném životě, laserové bludiště, světelné pokusy a aktivity pro děti i dospělé, komentované prohlídky experimentálních místností centra.

V sousedním centru ELI Beamlines se návštěvníci dozvědí mnohé nejen o nejmodernějších laserových technologiích a jejich fascinujících aplikacích, ale i o historii objevování vlastností světla a vývoje laseru.

Mohou se těšit na tematické přednášky, prohlídky útrob laserové budovy, interaktivní exponáty i na nevšední propojení vědy a umění v neopakovatelné atmosféře noci.

Národní zemědělské muzeum

Během Noci vědců nabídne experimenty, workshopy, přednášky, komentované prohlídky, soutěže a mnoho dalšího. Muzeum prezentuje zemědělství, lesnictví, myslivost, rybářství, potravinářství a gastronomii a tato témata nabízí prostřednictvím dynamických expozic a výstav v historických souvislostech.

Díky interaktivním prvkům se návštěvník sám stává spoluobjevitelem řady zákonitostí a pravidel. V rámci akce se budou v muzeu prezentovat výzkumné ústavy Ministerstva zemědělství. Poutavým způsobem přiblíží zemědělské vědy a výzkum včetně jejich aktérů za posledních 100 let.

Přednáškový blok pod vedením vědeckých pracovníků těchto výzkumných ústavů se zaměří na nové objevy, výzkumy a posuny v zemědělských vědách vč. potravinářství. Aktuální program najdete zde..

Fyzikální ústav AV ČR (FZÚ)

Na Cukrovarnické v Praze 6 je připraven speciální program pro studenty vyšších ročníků SŠ a VŠ pod názvem Buřty, lasery, atomy – fyzika všemi smysly aneb objev svou specializaci inspirovaná nositelem Nobelovy ceny Richardem Feynmanem:

„Fyzika je jako sex, může přinést praktické výsledky, ale to není důvod, proč to děláme.“  Kvůli fyzice stojí za to trávit dlouhé hodiny a dny v temných laboratořích. Ve Fyzikálním Ústavu poznají zájemci nejen špičkové vědecké přístroje, ale dozví se a vyzkouší si, jak se s nimi doopravdy pracuje.

Žádné dlouhé odborné přednášky, ale opravdová věda – měření se skenovacím elektronovým mikroskopem, mikroskopem atomárních sil a Ramanovým spektrometrem pod vedením vědeckých pracovníku FZÚ. Při praktických experimentech odhalí zájemci mikrostrukturu, chemické složení a elektrické vlastnosti předmětů.

Program se skládá ze tří asi hodinových bloků věnovaných fyzice vědecké, které doplní fyzika zábavná – pokusy s tekutým dusíkem (uděláme si zmrzlinu), fascinující fyzikální barvy a hlavně diskuze nad čímkoli zajímavým, případně i nezajímavým.

Pokud počasí dovolí, bude společné bádání doplněno i opékáním špekáčků. Pokud bude počasí proti, budou utopenci. Program Fyzikálního ústavu na pracovišti Slovanka nabízí dvě exkurze do laboratoří.

Mikrostruktura věcí představí pomocí skenovacího elektronového mikroskopu Tescan FERA 3 nečekaně elegantní mikrostruktury zcela banálních každodenních věcí. Nad víčky, skořápkami a ulitami bude dostatek prostoru i pro fyzikální podstatu používaných metod.

Na exkurzi Kovy s tvarovou pamětí budou vysvětleny principy, metody studia a technické využití jevů tvarové paměti v kovech. V tajemné kotelně se skrývá laboratoř, kde vznikají materiály s nevídanými vlastnostmi.

Jak se chovají kovy s tvarovou pamětí, k čemu je lze využít a co se v laboratoři vyvíjí, bude demonstrováno výkladem i sérií pozoruhodných pokusů.

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

VŠCHT zaujme kolemjdoucí již na ulici svou ohňovou a explozivní show, zatímco společnou linkou celého programu uvnitř budovy bude vývoj vědy v posledních 100 letech. Návštěvníci se budou moci seznámit s nejoblíbenějším českým nápojem, s převratnými polymery minulého století, tradičními kriminalistickými metodami, ale i nejnovějšími vodíkovými technologiemi.

Pro odvážné děti bude připravena světelná pracovní dílnička, ve které si mladí experimentátoři za tmy vyzkouší luminiscenci a reflexní prvky. Dospělým návštěvníkům jsou určeny přednášky o historii chemie a pokrocích ve farmakochemii, vodárenství či kvalitě a bezpečnosti potravin.

Bližší informace o programu jsou zde.

Noc vědců v Ústavu organické chemie a biochemie na Flemingově náměstí bude zaměřena na optické jevy, strašidelné zážitky a na tu nejnebezpečnější práci dejvických chemiků.

Návštěvníci uvidí optické pokusy se světelnými efekty, jak funguje výzkum nebezpečných parazitů a virů, a budou si moci vyzkoušet i bezpečnostní skafandr. Se svítilnou v ruce navštíví podzemní technologické zázemí ústavu a nahlédnou do inkubátoru tropického pralesa, kde se chovají termiti a švábi, kteří právě po setmění začínají ožívat.

Redakčně upravená tisková zpráva Pražské Noci vědců

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz