Domů     .Top
Kvalitní spánek: prevence i léčba Alzheimerovy choroby

komerční sdělení

Že je kvalitní spánek základem zdraví a preventivně nás chrání před mnoha chorobami, jistě víte. V posledních letech je důležitost spánku spojována s rozvojem Alzheimerovy choroby. Tou podle statistik v současnosti ve světě trpí až 50 milionů lidí a jejich počet meziročně rychle stoupá, což je dost ovlivněno stárnutím populace..

Nezanedbávejte spánek, ve stáří vás ochrání před demencí

Pravá příčina propuknutí Alzheimerovy choroby bohužel doposud není přesně známá, ač vědci i lékaři zkoumají nejrůznější vlivy a souvislosti. V posledních letech však nezávisle na sobě několik skupin odborníků přišlo s tvrzením, že velkou měrou ovlivňuje výskyt nemoci nekvalitní spánek.

Jedním ze spouštěčů choroby je totiž nerozpustný amyloid, protein způsobující poškozování nervových buněk. Ničím nerušený kvalitní spánek tento protein v těle eliminuje a tím snižuje riziko vzniku choroby.

Tým kolem profesorky Prashanthi Vemuri na 300 účastnících zkoumal spojitost mezi nemocí a nekvalitním spánkem a unaveností během dne. Výsledky studie dosavadní zjištění ohledně amyloidu potvrzují:.

„Spánek je důležitým prostředkem pro odstraňování amyloidu v mozku. Vlivem nekvalitního spánku se hladina proteinu drží na vysoké úrovni a představuje vyšší riziko Alzheimerovy choroby“, komentuje Vemuri.

Neurolog Matthew Walker došel k podobným závěrům a dodává, že „objev této souvislosti přináší naději, že se spánek může stát účinnou součástí terapie proti ztrátám paměti“.

Prevence je účinnější než léčba!

I přes všechna dosavadní zjištění není proti nemoci znám lék, který by ji zcela vyléčil. Dokážeme pouze zmírnit a zpomalit její projevy, a to za předpokladu, že ji diagnostikujeme včas. Do svého každodenního života však můžeme zapojit preventivní opatření, která nás před nemocí částečně chrání.

Naučme se spát! Aktivně bojujme proti poruchám spánku a jiným negativním vlivům, které ho narušují.

Dodržujme pravidla zdravého životního stylu.

Pozornost věnujme tomu, co jíme. Jídelníček by měl být co nejvyváženější a obsahovat hodně ovoce, zeleniny, luštěnin, minimum kofeinu a alkoholu.

Pravidelně se věnujme sportovním aktivitám.

Nenechme zlenivět mozek! Pravidelně jej trénujte, zajímejte se o nové věci, počítejte z paměti nebo se například učme cizí jazyk.

Užívejme si společenské aktivity, udělejme si čas na rodinu, přátele, své zájmy a koníčky.

Vypozorujte příznaky nemoci včas!

Už víme, jaká opatření můžeme učinit, abychom se Alzheimerově chorobě vyhnuli. Připomeňme si ale, co je na ní tak nepříjemného, jak se projevuje a kdo je nemocí nejvíce ohrožen. Jen tak ji dokážeme poznat včas a nasadit účinnou léčbu.

Alzheimerova choroba nenávratně poškozuje část mozku a vede k postupnému úpadku kognitivních funkcí, zejména paměti, úsudku a myšlení.

Je nejčastější příčinou demence a nejohroženější jsou lidé starší 65 let. U nich bývá problém především v tom, že prvotní příznaky demence trvající až 4 roky připisujeme stáří a ke správné diagnóze dojde až v pozdějším stádiu, kdy už dochází k poruchám chování, orientace a změnám osobnosti.

V nejzazších fázích nemoci už pacient není schopen samostatně fungovat, má problémy s mobilitou, nepoznává ani příbuzné a poslední roky života potřebuje komplexní ošetřovatelskou péči.

Každý rok je 21. září věnováno osvětě této zákeřné choroby, na počest Mezinárodního dne Alzheimerovy choroby jsou pořádány nejrůznější akce, od výstav, přes pochody po turistické výlety s plněním úkolů podporujících paměť.

Zapojte se letos i vy a podpořte všechny nemocné! Nikdy bohužel nevíte, kdy nemoc dožene i vás. Ne zřídka se stane, že se objeví i u mladého třicetiletého člověka.

reklama
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz