Domů     .Top
Mobilní aplikace LungScreen pomáhá odhalit rakovinu plic

Na začátku týdne byla na tiskové konferenci představena mobilní aplikace LungScreen, která je nástrojem prevence a také včasného odhalení rakoviny plic. Odborného vyšetření se od svého telefonu sice nedočkáte, ale na základě sady otázek vám doporučí, jak se máte zachovat. Aplikace je dostupná zdarma pro operační systém Android i pro iOS. .

Ilustrační foto: V současnosti rakovina postihuje hlavně periferie plic. Primář Hanke vysvětlil, že to souvisí se současným způsobem kouření.

Čeští plicní lékaři se už od roku 2015 snaží, aby preventivní vyšetření rakoviny plic rizikové skupiny podstupovaly systémově.

Jako je tomu třeba u žen po dosažení určitého věku, které praktický lékař automaticky pošle na mamografii (vyšetření prsu odhalující rakovinu). Zatím ale takové opatření v naší zemi neexistuje. Podobně na tom bylo i Maďarsko, kde aplikace LungScreen v roce 2015 vznikla a od té doby pomohla odhalit desítky pacientů s tímto onemocněním, a tím zachránit mnoho lidských životů.

„V dnešní digitální době rozhodně vnímám aplikaci LungScreen jako jednu z možností, jak pomoci rizikovým pacientům odhalit karcinom včas.  Jedná se o krátký dvouminutový test, který ale samozřejmě nenahrazuje lékařské vyšetření, právě naopak.

 Aplikace pomáhá odhalit rizikovou skupinu, připomenout vhodnost návštěvy specialisty a ideálně nasměrovat takového pacienta na správné pracoviště, které řeší nejen diagnostiku, ale i případnou komplexní léčbu,“ dodává primář Ivo Hanke.

Centra, která jsou v samotné aplikaci uvedena a která se budou o pacienty starat a zároveň budou monitorovat průběh a přínos této digitální technologie jsou plicní kliniky šesti velkých nemocnic v České republice.

Jedná se o Fakultní nemocnici Hradec Králové, Fakultní nemocnici Brno, Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně, Fakultní nemocnici v Motole, Thomayerovu nemocnici a Fakultní nemocnici Olomouc.

Čím dříve, tím lépe

I přesto, že poznatky v léčbě rakoviny postoupily, tím nejúčinnějším způsobem, jak nádor odstranit, zůstává operace. Následná chemoterapie, radiologie nebo biologická léčba jsou doplňující nebo život prodlužující metody.

Samozřejmě čím dříve dojde k odhalení rakoviny plic, tím větší šance na přežití pacient má. „Časný záchyt plicní rakoviny je v současnosti jednou z nejnadějnějších možností zlepšení zatím značně neuspokojivých léčebných výsledků této zákeřné nemoci.

I když je léčba stále cílenější a začíná být pacientovi šitá na míru, je pokročilá plicní rakovina spíše lépe léčitelným, nežli vyléčitelným onemocněním,“ vysvětluje primář MUDr. Jiří Votruba z I. kliniky tuberkulózy a respiračních nemocí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a dodává:

„Nedávná studie ve Spojených státech prokázala, že vyšetření rizikových skupin nemocných pomocí nízkodávkovaného CT hrudníku nejenom snižuje úmrtnost na plicní rakovinu, ale snižuje významně i celkovou úmrtnost vyšetřované skupiny.

Naším cílem je tedy nyní přivést vysoce rizikové pacienty k lékařům a pokusit se u plátců zajistit možnost jejich adekvátního vyšetření. Aplikace Lungscreen by nám s tím mohla pomoci.“ Lékaři totiž vedle té nejzávažnější diagnózy mají šanci odhalit i méně závažná a podstatně lépe léčitelná onemocnění.

Tím, že dojde k jejich včasnému odhalení a řešení situace, mohou život pacienta prodloužit nebo minimálně zkvalitnit.

Plíce nebolí, tak na ně myslete!

Rakovina plic patří v Evropě k nejzákeřnějším druhům rakoviny, jen v Česku na ni ročně zemře přes 5000 lidí. K lékařům se pacienti dostávají totiž příliš pozdě. Rakovina plic je  obvykle bezpříznaková. Nebo jsou často tak mírné, že nad nimi nic netušící nemocní, jen mávnou rukou.

Plíce jsou navíc orgán, který má jen málo nervových zakončení, a tak v počátečních stádiích nebolí. „V současnosti je 80 % pacientů s diagnostikovaným karcinomem plic již v pokročilém stádiu, kdy jejich šance na úplné uzdravení je velmi nízká.

V tomto ohledu hraje významnou roli prevence, ale ze zkušenosti vím, že málo pacientů si vůbec neuvědomilo, že patří mezi rizikovou skupinu nebo návštěvu lékaře odkládali. Přitom včasné zachycení je pro úspěch léčby stěžejní,“ říká MUDr. Ivo Hanke, Ph.D., zástupce přednosty pro hrudní chirurgii Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Podle něj je třeba přikládat vážnost i změnám tzv. kuřáckého kašle a drobným odklonům od běžných fyziologických projevů. Právě kuřáci jsou totiž rakovinou plic nejčastěji postihováni a patří tak i do rizikové skupiny, která by měla myslet na pravidelná preventivní vyšetření nebo ideálně vyhledat pomoc v odvykání kouření.

Ohroženi jsou i pasivní kuřáci, tedy lidé, kteří se často vyskytují v zakouřeném prostředí nebo ti, co dlouhodobě žijí v znečištěném prostředí.

Nejjednodušší je začít návštěvou u svého praktického lékaře, který doporučí vhodného specialistu. Aplikace, jejímž generálním partnerem je společnost Johnson & Johnson, je k dispozici pro operační systém Android a iOS v rámci obchodů Google Play, respektive AppStore.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz