Domů     .Top
Budoucnost dopravy v městech podle automobilky Mercedes-Benz
Marek Felt 13.9.2018

Jedna z nejznámějších německých automobilek Mercedes-Benz představila v Kodani koncept Vision Urbanetic. Podle něho by měla být doprava v budoucnosti zejména robotická, elektrická a sdílená. Tedy tak, aby co nejméně zatěžovala životní prostředí, ale zároveň byla pro lidi co nejpříjemnější a nejužitečnější..

Jedním z prvních modelů projektu je Mercedes-Benz Vision URBANETIC, jehož základ tvoří takový skateboard se zabudovanou baterií a elektronikou, na který lze podle potřeby nainstalovat nejrůznější typ přepravního modulu a to od nákladního, přes osobního, SUV nebo jiné karosérie.  Systém je vysoce propracovanou technologií integrovaného dopravního systému budoucnosti.

Kromě toho by měl obsahovat vysoce výkonné a optimalizované baterie, které bude snadné velmi rychle nabít.  Lze tak říct, že tento typ by byl použitelný vždy a všude.

Novinku by si navíc lidé mohli objednávat přes chytrou mobilní aplikaci. Zajímavé také je, že pokud nasadíte na elektrický „skateboard“ příslušný typ dodávky, tak v rámci nákladního prostoru odveze až 10 europalet.

Pro menší živnostníky by to tak nemuselo být marné. Naopak podle informací do autobusového modelu se vejde až 12 lidí. Ano, není to mnoho, ale zejména v menších městech by tento způsob dopravy mohl pomoct.

První testy by se podle oddělení Mercedes-Benz Vans měly uskutečnit v nejbližších měsících a to přímo v továrnách, kampusech, letištích a jiných ohraničených oblastech. Jakmile bude technologie připravená, je možné ji nasadit do měst.

Prozatím ale pouze na předem známých dopravních trasách, což jsou příkladem městská hromadná doprava nebo spediční služby. Pokud se technologie osvědčí, bylo by ji možné nasadit celoplošně. Zda se ji ale dožije naše generace, těžko říct.

Současná infrastruktura není dle mého názoru na tento typ dopravy připravena. Chybí mobilní síť 5G, 4G je nedostačující, atp.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz