Domů     .Top
Konec sýčků v Čechách? Letos ještě ne!

Není tomu tak dávno, co byl sýček obecný naší nejhojnější sovou, kterou mohli lidé zcela běžně spatřit, jak posedává na střeše kdejaké stodoly. Se změnou hospodaření ale zmizelo pro sýčky vhodné prostředí – pastviny ležící v těsné blízkosti stavení – a s nimi z naší krajiny téměř vymizel i sýček.

A přestože v současné době pastvin přibývá, sýčci mizí dál. Jen za posledních 20 let se jejich početnost zmenšila o více než devadesát procent, odhadem na pouhých 130 párů. Nyní je proto potřeba urychleně jednat a chránit zbylou populaci těchto ohrožených sov..

Foto: Díky budce, kterou pro sýčky ornitologové vyvěsili jako náhradu za zakrytý otvor ve střeše, vyvedl sýččí pár hned čtyři mláďata. – ČSO/Vlastimil Osoba

Sýček obecný (Athene noctua) je jedním z mnoha druhů zemědělské krajiny, které doplatily na intenzifikaci zemědělství. Tyto změny v hospodaření vedly k výrazným změnám v kulturní krajině a sýčkové tak přišli o vhodná loviště v podobě pastvin s hojnou nabídkou velkého hmyzu a tím i o zdroj potravy.

Nedostatek potravy sýčky ovlivňuje hlavně v hnízdní době, kdy musí krmit mláďata, kterých při nízké nabídce potravy vyvádějí méně. „V posledních desetiletích sice prostředí vhodné pro sýčky přibývá, ale počty samotných sýčků tomu neodpovídají,“ upozorňuje Martin Šálek z České společnosti ornitologické a dodává:

„Stejně alarmující je ale i zmenšení oblasti výskytu sýčků a pokles hustoty jednotlivých populací, které jsou u nás nyní řídce roztroušené na několika posledních lokalitách a jsou tudíž mnohem více náchylné k vyhynutí.“.

Mnoho pastí na sýčka

Jarní mrazy si na jednom z nejohroženějších druhů naší zemědělské krajiny vybraly svoji daň a další životy pak měly na svědomí technické pasti. Není divu, že počet samečků obhajujících teritorium byl oproti předchozím rokům nižší.

A tím, že k hnízdění sýčci využívají téměř výhradně lidské stavby, je ohrožuje také člověk. „Množství sýčků, kteří uhynou na následky lidské činnosti, je vysoké. Časté jsou například případy, kdy sýčka srazí auto.

Sovy se také mohou ocitnout v pasti, kterou pro ně představuje například komín, fukar, sud nebo napajedlo s hladkými okraji, ze kterého se sýček nedokáže sám dostat,“ vysvětluje Šálek. Česká společnost ornitologická se proto od roku 2017 věnuje v rámci projektu ATHENE monitoringu a ochraně sýčka, společně s Centrem životního prostředí Drážďany, Muzeem města Ústí nad Labem a Ústavem biologie obratlovců AV ČR.

Ochrana nese své plody

Ochránci sýčků z České společnosti ornitologické letos sovám pomáhali vyvěšováním bezpečných budek, zabezpečovali okolí hnízdišť a vyjednávali změny v hospodaření. Závěr letošní sezóny má i díky tomu pro Ptáka roku 2018 dobrý konec.

Sýčci vyvedli přes 30 mláďat a v porovnání s předchozí sezónou ornitologové dokonce prokázali hnízdění na více lokalitách. „Jeden sýččí pár využil toho, že ze střechy novostavby vypadla taška a půdu osídlil.

Majitelé samozřejmě nemohli díru ve střeše nechat, ale my jsme sýčkům v blízkosti domu vyvěsili budku. Díky tomu měli kde hnízdit a nakonec úspěšně vyvedli čtyři mláďata,“ popisuje Martin Šálek, hlavní koordinátor ochrany sýčků z České společnosti ornitologické.

Silný ročník

Celkem letos ornitologové zkontrolovali v severních Čechách, kde se nachází nejsilnější česká populace sýčků, více než 500 lokalit, což je historicky zdaleka nejvyšší číslo. Na 44 místech pak zjistili přítomnost sýčků.

Prokazatelně hnízdili na 23 lokalitách, oproti 19 loňským. Na dalších devíti byl spatřen celý pár a celkový počet hnízdních lokalit, kde sýčci hnízdí, je tedy pravděpodobně ještě vyšší. Z některých míst sice sýčci zmizeli, někde se ale naopak objevili buď nově, nebo se na místo po pauze vrátili.

„Od jednoho farmáře a velkého milovníka a znalce sýčků víme, že v jeho stodole sýčci hnízdili 38 let. Pak na několik roků zmizeli. Ke šťastnému shledání došlo až v letošním roce, kdy jsme sýčka ve farmářově stodole znovu objevili,“ uvádí Martin Šálek.

Ohrožený v celé Evropě

Úbytek sýčků se netýká jen České republiky, ale zasáhl i celou střední Evropu a v některých zemích západní a severní Evropy je situace dokonce ještě kritičtější. V sousedním Polsku, východním Německu, Rakousku i Slovensku se populace sýčků dramaticky snížily a v Dánsku nebo Lucembursku je sýček dokonce na pokraji vyhynutí.

V některých zemích už se ochraně sýčků věnují v rámci záchranných programů. Například na ochranu sýčků v ústeckém kraji letos přispěli hlavně stovky dárců. I nadále lze přispívat na ochranu sýčků i na ochranu a vhodnou péči o zemědělskou krajinu, tedy domov mnoha ubývajících polních ptáků, a to na birdlife.cz/sycek.

Redakčně upravené tiskové zprávy České společnosti ornitologické

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz