Není tajemství, že se neustále spekuluje nad tím, co vlastně komára na nás tolik láká. Je to sladká krev? Specifická vůně potu? Dokonce se tvrdí, že pokud budete často jíst česnek nebo jídla s jablečným octem, tak komára nebudete přitahovat..
A na tuto otázku se snaží odpovědět odborníci. Pokud by se jim podařilo toto tajemství odhalit a najít účinnou zbraň proti komárům, znamenalo by to zamezení přenášení nebezpečných nemocí. Největší hrozbou je samozřejmě malárie.
Podle specialistů by jedním z hlavních indikátorů mohl být kysličník uhličitý. Další látkou, která přitahuje komáry, je kyselina mléčná. Ta se u lidí vyskytuje v lidském zápachu daleko více než u zvířat.
Příčiny mohou být ale i jiné. Ráno vstanete a jste poštípáni, zatímco vaše partnerka vedle vás nikoliv. Za to může mikrobiota kůže.
Ve výběru komára hrají také důležitou roli soubory mikroorganismů virů, hub a bakterií, které žijí ve vlasových folikulech, na pokožce apod. Ty vysílají pro komáry příjemné pachy ve formě těkavých organických sloučenin. To svědčí o tom, že komáři nedávají přednost jednotlivým lidem, ale rozhodují se na základě složení organismů, které žijí na lidské kůži.
To ovlivňuje zejména prostředí, kde žijeme, ale také co pijeme, co jíme a čeho se dotýkáme. Mikrobiologii kůže může ovlivnit v menší míře také genetika. Na základě těchto indicií by tak mohli v budoucnu připravit specialisté účinné „zbraně“, díky kterým by byl člověk před komářím bodnutím ochráněn.