Domů     .Top
Největší šelmy ostrova Madagaskar znovu k vidění. Tentokrát i s mláďaty

Odvěcí nepřátelé lemurů, největší a nejznámější predátoři ostrova Madagaskar, připomínající na první pohled spíše kočku nebo lasici. To jsou fosy madagaskarské (Cryptoprocta ferox). Právě těmto hbitým a elegantním šelmám se ve dvorském safari parku narodila po osmileté přestávce dvě nová mláďata. Nyní jsou k vidění i pro návštěvníky..

Foto: Mladé fosy – Simona Jiřičková/Safari Park Dvůr Králové

„Zazu a Zara se chovají jako typická mláďata šelem. Čas v průběhu dne dělí na hry, během kterých se zatím trochu neohrabaně učí lovit, a spánek. Ten zatím převládá. Všemu se téměř vždy věnují společně, málokdy se od sebe vzdálí,“ popisuje denní režim dvouměsíční samice Zary a stejně starého samce Zazu ošetřovatelka Kateřina Bílková.

Dvojčata přišla na svět na konci května po necelých třech měsících březosti. „Fiana má zkušenosti s odchovem mláďat z předchozích zahrad, s jejími prvními potomky u nás jsme ale ze začátku zažívali docela horké chvilky,“ říká ošetřovatelka.

Nehoda s dobrým koncem

„Brzy po narození mláďat jsme jedno z nich našli po ránu mimo bedýnku, na první pohled vypadalo uhynulé. Nakonec se ale začalo hýbat a volat matku. Ta ovšem nereagovala, proto jsme jí ho odebrali, zkontrolovali zdravotní stav, který byl dobrý, a pokusili se ho vrátit zpět.

Samice o něj ale ani poté nezačala projevovat větší zájem,“ popisuje Kateřina Bílková. Naštěstí se mládě nenechalo odradit a po pár hodinách ho ošetřovatelé pozorovali, jak saje mléko.

Foto: Mladé fosy – Simona Jiřičková/Safari Park Dvůr Králové

Dnes už mláďata prospívají bez problému a pokoušejí se i o příjem masité potravy. Fosy ve volné přírodě upřednostňují samotářský způsob života a podobné je to i v lidské péči. Jsou proto spojovány jen na nezbytnou dobu v období říje.

„Jakmile jsme přestali pozorovat páření, samce jsme od samice znovu oddělili. Po narození mláďat obstarává veškerou péči vždy pouze matka,“ zakončuje ošetřovatelka.

Foto: Mladé fosy – Simona Jiřičková/Safari Park Dvůr Králové

Safari Park Dvůr Králové byl první zahradou v České republice a pátou zoo na světě, kde se podařilo fosy rozmnožit. Od poloviny 80. let, kdy se do Dvora Králové dostali první zástupci tohoto druhu, se tu narodilo a odchovalo 18 mláďat.

reklama
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz