Domů     .Top
8 zástupců říše medvědů
Martin Janda 10.8.2018

„Brum, brum, brum, o čem se zdá medvědům,“ zpívá v jedné písničce Jaroslav Samson Lenk. O čem se zdá medvědům, to v redakci nevíme, ale každopádně se jedná o velmi zajímavé živočichy, které ke krvelačným šelmám, jak jsou mnohdy popisováni, mají velmi daleko..

Medvěd baribal (Ursus americanus)

Především v Kanadě a v některých částech USA a Mexika žije medvěd baribal.

Nejraději je schován v lesích, při cestě za potravou je však někdy opouští a dostává se až k lidským obydlím. Zpravidla mívá černou barvu, některé jeho poddruhy však mohou mít hnědou nebo bílou srst.

Zajímavost:

Zatímco řada medvědů patři mezi ohrožené druhy, baribala tento problém netrápí. Jeho populace je oproti všem ostatním druhům medvěda dvojnásobná. Tak jako většina ostatních medvědů i on se může křížit s jinými druhy svého rodu. V literatuře jsou popsány například kříženci mezi baribalem a grizzlym.

Medvěd hnědý (Ursus arctos)

I k nám občas zabloudí medvěd hnědý, ve středoevropské oblasti se vyskytuje jeho poddruh brtník. Poddruhů medvěda hnědého je však celá řada, mimo jiné ohromní grizzly a kodiak, klidný medvěd kamčatský či světlý medvěd syrský.

Nejvíce hnědých medvědů žije v Rusku (120 000 jedinců) a v USA (35 000) jedinců.

Zajímavost:

Medvěd na člověka neútočí, když nemá důvod. I takový gigant, jako je kodiak, má za poslední století na svědomí jen dva smrtelné útoky. Životní prostředí člověka a medvěda se však protíná. Medvědi nepovažují člověka za svoji potravu a raději se mu vyhnou. Při setkání s lidmi medvěd většinou hned uteče.

Medvěd lední (Ursus maritimus)

Lední medvěd patří mezi největší druhy medvědů. Když se postaví na zadní, může jeho výška přesáhnout i tři metry. Mají skvělý čich a svou nejoblíbenější potravu, tedy tuleně, cítí na kilometry daleko. Je výborným dálkovým plavcem, avšak ve vodě je neobratný a také zranitelný.

Zajímavost:

Krajina Arktidy je tak bílá, ač oči přecházejí. K tomu je uzpůsobena i srst ledního medvěda. Jeho kůže je přitom zcela černá, čímž lépe vstřebává teplo.

Medvěd malajský (Helarctos malayanus)

Žije v jihovýchodní části Asie. Charakteristickým je pro něj světlý a jakoby spláclý čenich, jinak jeho tělo pokrývá tmavá srst. Mezi medvědy je suverénně nejmenší, v kohoutku dosahuje výšky 70 centimetrů.

Je u něj patrný výrazný pohlavní dimorfismus, samice oproti samcům bývají poloviční.

Zajímavost:

I když byly zaznamenány případy napadení člověka, v drtivé většině se k němu nechová nepřátelsky. Ba dokonce bývá v Malajsii chován jako domácí mazlíček. Jako správný medvěd miluje med a je k vidění i v několika tuzemských zoologických zahradách.

Medvěd pyskatý (Melursus ursinus)

Výborný lezec na stromy obývá Indii a Srí Lanku. Ke svému oblíbenému koníčku, tedy zdolávání stromů, kde hledá potravu, potřebuje velké a silné drápy. Ty dokáže použít i jako zbraň. Bývá zpravidla černý, jeho náprsenka je ozdobena bílou skvrnou ve tvaru písmene Y nebo U.

Zajímavost:

V Indii bývají malá medvíďata odchytávána a poté jsou cvičena k tanci. Ne vždy je lov mláďat úspěšný, protože matka dokáže své potomstvo bránit velmi tvrdým způsobem a nelze se jí ani divit. Medvěd pyskatý pronikl i do literatury, konkrétně do Kipplingovy Knihy džunglí v podobě medvěda jménem Balú.

Panda velká (Ailuropoda melanoleuca)

Dlouho nebylo jasné, zda patři mezi medvědy, poslední výzkumy ukazují, že ano. Panda je téměř výhradně odkázána na výhonky z bambusu, občas si uloví menší obratlovce. Bambusy odumírají v padesátiletých cyklech, a v tu chvíli nastává pro pandy kritická situace, tedy hlad.

Zajímavost:

Pandy hrají roli v čínské diplomacii, Čína je půjčuje do zoologických zahrad na celém světě, přičemž však zůstávají majetkem Číny. Půjčovné činí milion dolarů za rok. Zabití pandy se v Číně trestá smrtí, což ovšem řadu pytláků neodrazuje a pandy jsou stále loveny. Ve volné přírodě jich žije ke dvěma tisícovkám.

Medvěd brýlatý (Tremarctos ornatus)

I Jižní Amerika má svého medvědího zástupce. Je jím medvěd brýlatý nebo též medvěd andský. Oba názvy o něm něco naznačují, ten první bílou srst kolem očí připomínající brýle, ten druhý pak lokalitu, kde žije. Nebydlí v brlozích, své lože si staví z větví na stromech.

Zajímavost:

Vedle pandy je medvěd brýlatý nejohroženějším druhem medvěda. Jeho biotopem jsou totiž deštné pralesy, které kvapem mizí…

Medvěd ušatý (Ursus thibetanus)

Tento druh medvěda je docela slušný horolezec, vždyť je pozorován i ve výšce 3 800 metrů. Obývá prostor od Himálaje až k čínskému pobřeží, jeho domovem jsou i japonské ostrovy. Nejlépe se cítí na stromě, kde tráví až polovinu svého života.

Zajímavost:

Žluč medvěda ušatého je v tradiční asijské medicíně velmi ceněna. Medvědi proto zejména v Číně loveni či drženi v zajetí, kde jim je žluč za plného vědomí velmi bolestivě odebírána.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz