Domů     .Top
10 superpotravin, které kamarádí s cukrovkáři
Martin Janda 3.8.2018

Některé potraviny si se zdravím příliš nerozumí, u jiných je tomu naopak. Ty jsou doslova nabité vitamíny a živinami, dodávají organismu energii a vitalitu, vyživují důležité orgány, odstraňují z těla toxiny a posilují imunitní systém.

Říká se jim superpotraviny. Zvláště lidé s cukrovkou, ale i ti ostatní, by je měli do svého jídelníčku alespoň občas zařadit..

Neškrobová zelenina

Která to je? Například brokolice, chřest, řepa, zelí, okurky nebo třeba artyčoky. Tato kategorie zeleniny se vyznačuje tím, že má vysoký obsah vitamínů, minerálů a vlákniny. Zároveň je to zelenina s nízkými kalorickými hodnotami a nízkým obsahem sacharidů.

To z ní činí pokrm, který si mohou pacienti s diabetem dopřávat téměř neomezeně – samozřejmě s ohledem na její úpravu. Některé studie dokonce uvádějí, že jídelníček postavený na neškrobové zelenině může úspěšně odvrátit vznik diabetu 2. typu.

Nízkotučné nebo odtučněné mléčné výrobky

Mléko je zdravé na kosti. To je fakt, který víme všichni již od mateřské školy. Ne každý však ví, proč tomu tak je. Stojí za tím vitamín D, který je v mléce obsažen. Pro diabetiky je vhodné volit nízkotučné nebo odtučněné varianty mléčných produktů. Ideální je sníst nebo vypít alespoň jeden kysaný mléčný produkt denně.

Tip: Většina bezlaktózových nebo rostlinných mlék je obohacena o vitamín D, takže na lidský organismus mají podobný efekt jako produkty z kravského mléka.

Rajčata

Syrová, ale překvapivě mnohem víc vařená rajčata, jsou plná lykopenu, velmi účinné látky ze skupiny karotenoidů. Jde o významný antioxidant, který se jednak podílí na ochraně organismu před vznikem rakoviny a kardiovaskulárních chorob, ale také posiluje imunitu, snižuje tlak a hladinu cholesterolu v krvi.

Stejně jako ostatní neškrobová zelenina, mají i rajčata nízký glykemický index a kalorické hodnoty. Podle odborníků na výživu je vhodné sníst asi jedno a půl středně velkého rajčete denně.

Vlašské ořechy a lněná semínka

Mnoho ořechů a semínek dodává tělu zdravé tuky a je vhodným zdrojem živin. Vlašské ořechy a lněná semínka jsou však v tomto ohledu obzvlášť silné.

Jsou totiž významným zdrojem hořčíku, vitamínu E, kyseliny listové, zinku, vlákniny, bílkovin a omega-3 mastných kyselin. Vlašské ořechy navíc obsahují kyselinu alfa-linolenovou, která má blahodárný vliv na správné fungování srdce.

Pokud potřebujete další důvod, proč konzumovat ořechy, tak máme hned dva: mají opravdu nízký glykemický index – např. kešu 27 a arašídy jen 7 a také některé studiu dokazují, že pravidelná konzumace ořechů snižuje riziko vzniku diabetu.

Borůvky a další lesní plody

Borůvky, maliny, ostružiny a jahody jsou významným zdrojem vitamínu C. Tyto plody jsou v kontextu veškeré zeleniny a ovoce jedním z nejmocnějších antioxidantů. Snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny a také působí proti zánětům v těle.

Divoký losos

Losos je doslova nabitý omega-3 mastnými kyselinami, které významně snižují riziko vzniku srdečních onemocnění. Je také plný vitamínu D a selenu, jež jsou důležité pro zdravé vlasy, kůži, nehty a kosti.

Podobně významné na tyto živiny jsou také sardinky, makrely nebo sledi. Vzhledem k tomu, že ryby a jiné bílkovinné potraviny neobsahují sacharidy, nezvyšují hladinu cukru v krvi. Konzumace ryb navíc zpomaluje trávení jiných potravin a člověk má mnohem déle pocit sytosti, což se hodí zejména při redukčních dietách.

Fazole

Fazole patří mezi nejdůležitější rostlinné produkty. Jsou bohaté na vlákninu a bílkoviny. Poskytují tělu důležité minerály, jako je hořčík a draslík, čímž se řadí mezi potraviny, které snižují riziko koronárních onemocnění.

Díky nízkému GI (např. černé fazole 30, cizrna jen 10) jsou vhodnou surovinou pro přípravu pokrmů vhodných pro diabetiky.

Kapusta kadeřavá

Kadeřávek je doslova výživová elektrárna. Poskytuje více než 100 % doporučeného denního příjmu vitamínu A a K a obsahuje tzv. glukosinoláty – organické sloučeniny, které pomáhají v těle neutralizovat látky, jež způsobují rakovinu.

Je také plný draslíku a pomáhá snižovat krevní tlak. To je jedním z důvodů, proč je považován za superpotravinu vhodnou pro diabetiky. Podobně významná je i kapusta dřeňová.

Citrusy

Dužina grepů a pomerančů je významným zdrojem vlákniny – samozřejmě pokud jíte celé plody. Zajímavé je, že odborné studie uvádějí, že konzumace citrusových plodů významně snižuje riziko vzniku diabetu, zatímco pití pouhých šťáv může toto riziko zvýšit.

Zatímco průměrný glykemický index (GI) pomeranče je 40, průměrný GI neslazeného pomerančového džusu je 50. Jeden z nejnižších glykemických indexů ze všech druhů ovoce má grapefruit (25).

Ječmen

Celá zrna ječmene jsou plná antioxidantů a vlákniny. Pomáhají metabolizovat tuky, a udržují tak zdravou trávicí soustavu. Lidé, kteří pravidelně konzumují ječmen, mají nízkou hladinu cholesterolu v krvi a také stabilní glykemické hodnoty.

Zatímco celozrnný chléb je považován za potravinu s nízkou glykemickou hodnotou, ten obyčejný má GI zcela průměrný. Konzumace celozrnného pečiva může zabránit v rozvoji diabetu 2. typu.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz