Některé potraviny si se zdravím příliš nerozumí, u jiných je tomu naopak. Ty jsou doslova nabité vitamíny a živinami, dodávají organismu energii a vitalitu, vyživují důležité orgány, odstraňují z těla toxiny a posilují imunitní systém.
Říká se jim superpotraviny. Zvláště lidé s cukrovkou, ale i ti ostatní, by je měli do svého jídelníčku alespoň občas zařadit..
Neškrobová zelenina
Která to je? Například brokolice, chřest, řepa, zelí, okurky nebo třeba artyčoky. Tato kategorie zeleniny se vyznačuje tím, že má vysoký obsah vitamínů, minerálů a vlákniny. Zároveň je to zelenina s nízkými kalorickými hodnotami a nízkým obsahem sacharidů.
To z ní činí pokrm, který si mohou pacienti s diabetem dopřávat téměř neomezeně – samozřejmě s ohledem na její úpravu. Některé studie dokonce uvádějí, že jídelníček postavený na neškrobové zelenině může úspěšně odvrátit vznik diabetu 2. typu.
Nízkotučné nebo odtučněné mléčné výrobky
Mléko je zdravé na kosti. To je fakt, který víme všichni již od mateřské školy. Ne každý však ví, proč tomu tak je. Stojí za tím vitamín D, který je v mléce obsažen. Pro diabetiky je vhodné volit nízkotučné nebo odtučněné varianty mléčných produktů. Ideální je sníst nebo vypít alespoň jeden kysaný mléčný produkt denně.
Tip: Většina bezlaktózových nebo rostlinných mlék je obohacena o vitamín D, takže na lidský organismus mají podobný efekt jako produkty z kravského mléka.
Rajčata
Syrová, ale překvapivě mnohem víc vařená rajčata, jsou plná lykopenu, velmi účinné látky ze skupiny karotenoidů. Jde o významný antioxidant, který se jednak podílí na ochraně organismu před vznikem rakoviny a kardiovaskulárních chorob, ale také posiluje imunitu, snižuje tlak a hladinu cholesterolu v krvi.
Stejně jako ostatní neškrobová zelenina, mají i rajčata nízký glykemický index a kalorické hodnoty. Podle odborníků na výživu je vhodné sníst asi jedno a půl středně velkého rajčete denně.
Vlašské ořechy a lněná semínka
Mnoho ořechů a semínek dodává tělu zdravé tuky a je vhodným zdrojem živin. Vlašské ořechy a lněná semínka jsou však v tomto ohledu obzvlášť silné.
Jsou totiž významným zdrojem hořčíku, vitamínu E, kyseliny listové, zinku, vlákniny, bílkovin a omega-3 mastných kyselin. Vlašské ořechy navíc obsahují kyselinu alfa-linolenovou, která má blahodárný vliv na správné fungování srdce.
Pokud potřebujete další důvod, proč konzumovat ořechy, tak máme hned dva: mají opravdu nízký glykemický index – např. kešu 27 a arašídy jen 7 a také některé studiu dokazují, že pravidelná konzumace ořechů snižuje riziko vzniku diabetu.
Borůvky a další lesní plody
Borůvky, maliny, ostružiny a jahody jsou významným zdrojem vitamínu C. Tyto plody jsou v kontextu veškeré zeleniny a ovoce jedním z nejmocnějších antioxidantů. Snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny a také působí proti zánětům v těle.
Divoký losos
Losos je doslova nabitý omega-3 mastnými kyselinami, které významně snižují riziko vzniku srdečních onemocnění. Je také plný vitamínu D a selenu, jež jsou důležité pro zdravé vlasy, kůži, nehty a kosti.
Podobně významné na tyto živiny jsou také sardinky, makrely nebo sledi. Vzhledem k tomu, že ryby a jiné bílkovinné potraviny neobsahují sacharidy, nezvyšují hladinu cukru v krvi. Konzumace ryb navíc zpomaluje trávení jiných potravin a člověk má mnohem déle pocit sytosti, což se hodí zejména při redukčních dietách.
Fazole
Fazole patří mezi nejdůležitější rostlinné produkty. Jsou bohaté na vlákninu a bílkoviny. Poskytují tělu důležité minerály, jako je hořčík a draslík, čímž se řadí mezi potraviny, které snižují riziko koronárních onemocnění.
Díky nízkému GI (např. černé fazole 30, cizrna jen 10) jsou vhodnou surovinou pro přípravu pokrmů vhodných pro diabetiky.
Kapusta kadeřavá
Kadeřávek je doslova výživová elektrárna. Poskytuje více než 100 % doporučeného denního příjmu vitamínu A a K a obsahuje tzv. glukosinoláty – organické sloučeniny, které pomáhají v těle neutralizovat látky, jež způsobují rakovinu.
Je také plný draslíku a pomáhá snižovat krevní tlak. To je jedním z důvodů, proč je považován za superpotravinu vhodnou pro diabetiky. Podobně významná je i kapusta dřeňová.
Citrusy
Dužina grepů a pomerančů je významným zdrojem vlákniny – samozřejmě pokud jíte celé plody. Zajímavé je, že odborné studie uvádějí, že konzumace citrusových plodů významně snižuje riziko vzniku diabetu, zatímco pití pouhých šťáv může toto riziko zvýšit.
Zatímco průměrný glykemický index (GI) pomeranče je 40, průměrný GI neslazeného pomerančového džusu je 50. Jeden z nejnižších glykemických indexů ze všech druhů ovoce má grapefruit (25).
Ječmen
Celá zrna ječmene jsou plná antioxidantů a vlákniny. Pomáhají metabolizovat tuky, a udržují tak zdravou trávicí soustavu. Lidé, kteří pravidelně konzumují ječmen, mají nízkou hladinu cholesterolu v krvi a také stabilní glykemické hodnoty.
Zatímco celozrnný chléb je považován za potravinu s nízkou glykemickou hodnotou, ten obyčejný má GI zcela průměrný. Konzumace celozrnného pečiva může zabránit v rozvoji diabetu 2. typu.