Domů     .Top
Podaří se zachránit asijského jednorožce před vyhubením?

Unie českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO) se připojuje k celosvětovému úsilí o záchranu kriticky ohroženého „asijského jednorožce“. Podpoří vznik prvního chovného centra pro saolu na světě..

Foto: Divoká saola zachycená fotopastí v centrálním Laosu (Bolikhamxay Province) v roce 1999/ Se svolením Williama Robichauda

Saolu (Pseudoryx nghetinhensis), vzácného asijského kopytníka, jehož objev se stal zoologickou senzací 20. století, nikdy nechovala žádná zoologická zahrada na světě a žádný biolog ji zatím nespatřil ve volné přírodě.

I přesto zoologické zahrady a další organizace po celém světě podporují úsilí, které představuje poslední naději na záchranu tohoto kriticky ohroženého druhu. Tou by mohlo být založení populace saoly v lidské péči prostřednictvím prvního záchranného chovného centra na světě.

V rámci koordinované kampaně na jeho vznik přispělo již 22 evropských a severoamerických zoologických zahrad částkou více než 350 tisíc dolarů. Unie českých a slovenských zoologických zahrad se rozhodla připojit se k těmto snahám a záchranu saoly rovněž finančně podpořit.

Pro záchranný projekt poskytne 100 tis. Kč! Po Zoo Zlín, Zoo Praha, Zoo Ostrava a Zoo Plzeň, které tento ochranářský projekt již podporují, se tímto do projektu přímo zapojuje dalších 16 českých a slovenských zoo!

Asijský jednorožec

Od objevu toho druhu bylo z přírody odchyceno pouhých přibližně 10 saol. Všechny byly odchyceny obyvateli vesnic v Laosu a Vietnamu. Bez profesionální veterinární a chovatelské péče však tato zvířata přežila nanejvýš pouhých několik měsíců.

Poslední odchycení saoly bylo zdokumentováno v roce 2010. Biologové saolu v přírodě od jejího objevení vyfotografovali pouze pětkrát, a to vždy jen prostřednictvím fotopastí – dvakrát v Laosu a třikrát ve Vietnamu.

Nejnovější fotografie byla pořízena v roce 2013, kdy fotopast Světového fondu na ochranu přírody (WWF) zachytila saolu v rezervaci Quang Nam Saola Reserve ve středním Vietnamu. Byl to první snímek saoly v přírodě po více než 15 letech.

Tyto kopytníky je velmi těžké v přírodě nalézt. Důvodem je jejich nízký počet a skrytý způsob života, pro které získala přezdívku asijský “jednorožec”. Saola Working Group ve spolupráci s vietnamským ministerstvem zemědělství a rozvoje venkova zvolilo za místo pro výstavbu prvního centra na chov saoly na světě Národní park Bach Ma ve Vietnamu.

Foto: Martha head – Odchycená samice saoly, Lak Xao, Boikhamxay Province, Laos, 1996/William Robichaud

Kde se tak dlouho skrývala?

Saolu vědci objevili v roce 1992 v Annamském pohoří na hranicích Laosu a Vietnamu. Navzdory intenzivním snahám Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) o ochranu jejího přirozeného prostředí saolu stále významnou měrou ohrožuje komerční pytláctví, díky němuž se tento druh dostal na pokraj vyhynutí.

Podle odhadů přežívá v přírodě pravděpodobně nanejvýš 100 jedinců. Posledním řešením kritické situace saoly je vybudovat chovné centrum, založit koordinovaný chovný program a vytvořit životaschopnou záložní populaci saoly v lidské péči pro případ jejího vymření v přírodě.

Foto: Pytlácké nástrahy sesbírané strážci v oblasti výskytu saoly, centrální Laos (Nakai-Nam Theun National Protected Area)/ William Robichaud

Pracovní skupina pro saolu (Saola Working Group) v rámci IUCN ve spolupráci s vietnamskou a laoskou vládou spustila 1. října 2017 kampaň na shromáždění finančních prostředků, které použije k založení záchranného chovného centra ve Vietnamu a ke zlepšení ochrany lesních oblastí Vietnamu a Laosu pro případné vypuštění saoly zpět do volné přírody.

Dosud byly získány dary od 22 zoologických zahrad a spolupracujících organizací v Evropě a Severní Americe. „I když bude záchranný chovný program riskantním počinem, neboť o způsobu života, chování a rozmnožování saol zatím nic nevíme, je to jediná zbylá možnost, jak zachránit toto úchvatné zvíře před vyhubením,“ říká Bill Robichaud, koordinátor Saola Working Group IUCN.

Pomoc na dálku

Ačkoliv je saola obyvatelem lesů jihovýchodní Asie, do její ochrany se zapojují i instituce v České republice a na Slovensku. „Unie českých a slovenských zoologických zahrad si je vědoma nevyčíslitelné hodnoty saoly i zcela neodkladné nutnosti podniknout co nejrychlejší a nejefektivnější opatření pro záchranu tohoto vzácného druhu.

Jednotlivé členské zoologické zahrady se rozhodly svými příspěvky vyjádřit svůj jasný závazek k ochraně nejen saoly, ale i další ohrožených divokých zvířat,“ vysvětluje Mgr. Erich Kočner, prezident UCSZOO a ředitel Zoo Košice.

Stavbu centra již podpořila i Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA), která během prvních pěti měsíců kampaně přispěla částkou vice než 15 tisíc dolarů. „Zoologické zahrady patří dlouhé roky k největším podporovatelům ochrany saoly,“ říká Barney Long, ředitel ochrany druhů v organizaci Global Wildlife Conservation (GWC) a člen řídící komise Saola Working Group.

„Současné snahy představují poslední příležitost, jak zachránit saolu před vyhynutím. Zoologické zahrady jsou nesmírně důležitou součástí tohoto úsilí, a to nejen v otázce finančních prostředků, ale rovněž z technického hlediska.

Přinášejí odbornost a znalosti, které budeme potřebovat, aby odchyt, transport, péče a chov těchto zvířat v lidské péči probíhaly bezpečně a efektivně.“.

Foto: William Robichaud, koordinátor Saola Working Group, s rohy saoly v centrálním Laosu (Nakai-Nam Theun National Protected Area)/William Robichaud

Saola Working Group (SWG)

Saola Working Group spolupracuje na ochraně saoly v jejím přirozeném prostředí a na budování pozice saoly jakožto vlajkového druhu pro ochranu biologické i kulturní rozmanitosti celého Annamského pohoří.

Saola Working Group je součástí expertní skupiny pro asijské volně žijící kopytníky v rámci IUCN Species Survival Commission. SWG byla založena v roce 2006 v reakci na potřebu neodkladného, soustředěného a koordinovaného úsilí na záchranu saoly před vyhubením.                                                         Více na https://www.savethesaola.org/.

 Global Wildlife Conservation (GWC)

GWC usiluje o zachování rozmanitost života na Zemi tím, že chrání divokou přírodu a divoká zvířata a podporuje strážce přírody. Svůj dopad maximalizuje prostřednictvím vědeckého výzkumu, průzkumu biologické rozmanitosti, ochrany přírodních stanovišť, správy chráněných území, zamezování nelegálního nakládání s volně žijícími živočichy, obnovy populací ohrožených druhů atd. Více na https://globalwildlife.org.

 

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz