Domů     .Top
Žhavé léto podle Elona Muska: Tisícovka lidí už dostala plamenomety Boring Company

komerční sdělení

Kalifornie bojovala v minulém roce s vůbec nejhorší sérií lesních požárů v historii země. Mohlo by se proto zdát, že, když se tam někdo rozhodne prodávat oheň vrhající „hračky“, musí celá akce skončit jako totální propadák.

Navzdory zdravému rozumu to zkusil výstřední miliardář Elon Musk a jeho plamenomety se staly okamžitě horkým zbožím. Jaké kousky s nimi první majitelé vyvádějí?.

Společnost Boring Company sídlící v Kalifornii kope tunely pod zemí, aby motoristé nemuseli tvrdnout v dopravních zácpách na povrchu. Bokem prodávala obyčejné černé kšiltovky s logem firmy jako reklamní předměty.

Čepici za 20 dolarů si koupilo 50 tisíc lidí, takže firma Elona Muska vydělala slušný milion. Jenže americkému podnikateli, který fušuje i do elektrických bouráků a levného cestování do vesmíru, to připadalo stejně zábavné jako brigáda v pohřebním ústavu, kam se ani mrtvoly moc nehrnou.

Zkrátka tomu chyběla jiskra. Kšiltovky proto vystřídaly plamenomety.

Party s opékáním „bezbranných“ maršmelounů

Po spuštění rezervací vydržela zásoba 20 tisíc plamenometů od Boring Company pouze 4 dny.

Protože od doručování „žhavých balíků“ dali ruce pryč kurýři z UPS, musel je tým Elona Muska dostat k zákazníkům jinak. Pro tisíc z nich uspořádali velkolepou předávací party v sídle Boring Company.

Nejdřív si každý host vyzkoušel ovládání ohnivých jazyků při sežehnutí bílého maršmelounu na popel, pak dostal vytoužený plamenomet i s hasicím přístrojem jako pozorností podniku. Do pár hodin zaplavily sociální sítě snímky lidí, kteří hořeli štěstím, když si pomocí šlehajícího plamene připravili barbecue, opekli kuře, zapózovali pro žhavé foto, zapálili zahradní pochodně i obří ubalený špek nebo nechali zmáčknout spoušť svého potomka.

Sem tam to schytalo pár vlasů něčí bujné hřívy, ale hasiče prý zatím nikdo nepotřeboval.

Může si kdokoli v Americe jen tak pořídit plamenomet?

Politika Spojených států jde na ruku vlastníkům zbraní, ale to neznamená, že stačí zajít do krámu a odnesete si domů naleštěnou brokovnici. Pokud plamenomet chrlí plameny přesahující 3 metry, neobejdete se bez povolení.

Novinka od Boring Company ale dští oheň jen na vzdálenost 90 až 120 centimetrů. Navíc z pohledu technologie se vlastně ani o plamenomet nejedná.

„Municí“ tady není zápalná kapalina, nejčastěji se používá nafta či benzín, ale láhev s vysoce hořlavým propan-butanem.

Nicméně, do boje proti Muskovým plamenometům se pustil kalifornský zákonodárce Miguel Santiago. Podpořily ho hasičské sbory i policisté. Návrh na úplný zákaz prodeje ani zavádění průkazů pro držitele ale nezískal potřebnou většinu k prosazení.

Nákup plamenometu jako finanční investice

Jeden kus stál 500 dolarů. Díky 20 tisícům zákazníků netradiční nápad vydělal Boring Company pěkných deset milionů. Každý si ale plamenomet nepořizoval jen s vidinou cool ohnivé show. Někdo si nakoupil deset kusů a devět prodal za vyšší ceny v online aukci.

Na webu eBay se to hemžilo Muskovými plamenomety za 2 i 3 tisíce dolarů. Jeden skrblík si dokonce řekl o 40násobek původní ceny. S výrobou dalších kusů se totiž nepočítá a někteří sběratelé jsou ochotni utratit majlant za všechno, co se točí kolem Elona Muska.

Použité fotografie: Twitter Elona Muska, Boring Company

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz